1. Home
  2. Glas Republike
  3. Crni oblaci nad Fiatom u Evropi
Crni oblaci nad Fiatom u Evropi
19

Crni oblaci nad Fiatom u Evropi

1.54K
19
Podelite sa prijateljima:

Italijanski gigant susreće se sa velikim problemima na Starom kontinentu, te je sudbina ovog proizvođača pod podjednako velikim znakom pitanja.

Koliko dugo niste čuli neke novosti o Fiatovom novom modelu? Veoma dugo, šta više, čak ni poslovično precizni automobilski paparaci nisu uhvatili u svoj objektiv neki od novih automobila koji bi trebalo da stignu iz Torina.

Problemi italijanskog proizvođača su mnogobrojni i dok neki bivšeg predsednika Markionea vide kao spasioca, drugi ga navode kao glavnog krivca za sveopšte propadanje italijanske automobilske industrije.

Fiat ima jednu poprilično staru gamu, gde su stubovi modeli iz A segmenta Panda i 500, kao i ostali delovi familije „500“. No, to možda i ne bi bio preveliki problem, da italijanski proizvođač nema drugi teret na vratu. A taj sve teži i teži teg jeste pristizanje novih pravila u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova u Evropi.

Ostareli „fića“ i drugi antikviteti

Već dugo nema najave nekog ozbiljnog noviteta iz Torina. Fiatov portfolio je sve stariji, što se naravno odražava i na prodaju modela. Dve uzdanice kompanije su Panda i 500 koji godinama unazad dominiraju u A segmentu u Evropi.

Zapravo, upravo su ova dva automobila razlog da Fiat ipak uspeva da „održi glavu iznad površine vode“. Protekle godine pomenuti modeli prodati su kumulativno u 362.000 primeraka.  Koliko su Fiatovi aduti po prodaji ispred konkurenata govori činjenica da sledeća četiri automobila po popularnosti u prošloj godini nisu zajedno uspela da skupe prodatih 360.000 komada.

No, ni Panda, a ni 500 nisu lišeni problema ostatka game. Godine neulaganja Fiata u razvoj nove tehnologije i aktivnih bezbednosnih sistema doneli su svoje nedaće. Pre svega, zbog primene novog WLTP ciklusa i novih strožih emisionih normi u Evropi, oba modela  ostaju bez dizel agregata. Za „fiću“ ovo neće biti isuviše veliki udarac, jer je svega nekih 4% prodatih automobila u 2018. godini koristilo dizel motor, ali je kod Pande taj procenat iznosio oko  15%, te će biti teško nadomestiti taj gubitak.

Dakle, malolitražni dizel motori koji su godinama bili jedan od najvećih aduta Fiata sada ispadaju iz računice. Italijani su saopštili da će se okrenuti hibridima. Za ovu godinu najavljen je plasman prvih modela sa hibridnim pogonskim sklopovima.

Panda je krajem prošle godine privukla dodatnu neželjenu pažnju katastrofalnim rezultatom na Euro NCAP testu sudara. Naime, Fiatov pulen zaradio je dramatičnih 0 zvezdica na ovom ispitu bezbednosti. Fiat Panda je ostvarila rezultate koji su niži od 50% u svakoj zasebnoj kategoriji Euro NCAP testova, a razlog za najveću brigu je svakako rezultat iz segmenta kojim se ocenjuje zaštita dece na zadnjoj klupi, gde je Panda zabeležila najlošiji rezultat u istoriji, a koji glasi svega 16%. Prosek ocene u ovoj kategoriji, za sva testirana vozila, iznosi 79%, pa se iz ovoga može jasno videti koje su razmere poraza inženjera italijanskog proizvođača.

Da stvar bude još gora, ovo nije prvi Fiatov model koji se tako loše pokazao na navedenom testu. Ranije prošle godine, i Punto je takođe zaradio 0 zvezdica, što je problem koji dovoljno govori o zanemarivanju aktivnih bezbednosnih sistema i razvoju novih tehnologija.

Tračak svetlosti u poprilično crnim prognozama za Fiat na našem kontinentu je najava plasmana potpuno električne varijante modela 500. Ovaj automobil trebalo bi da se nađe na tržištu 2021. godine.

Emisiona omča oko vrata

Od 2021. godine EU je ograničila flotnu emisiju štetnih gasova na 95 grama po pređenom kilometru. Gotovo svi proizvođači imaće ozbiljnih problema da se prilagode novim pravilima igre.

Fiat bi načelno trebao da ovde ima manje problema, jer ogroman deo prodaje otpada na male gradske automobile, koji bi zbog mase vozila i malolitražnih agregata trebalo da izbacuju manje štetnih gasova.

Međutim, to je teorija. FCA ima zacrtanu emisiju od 91,8 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru kada je reč o kompletnoj floti. No, prve procene analitičara kažu da će italijansko-američka alijansa teško ispuniti ovaj zadatak. Kazne koje prete mere se u milijardama evra, a iako Fiat ima najmanje problema sa ovim normama, kao deo konglomerata moraće da podnese i sam deo tereta.

Rešenje je FCA našla u saradnji sa Teslom. EU je dozvolila stvaranje tzv. “emisionih saveza”, te će FCA udružiti snage sa američkom markom električnih automobila u nadi da će ispuniti postavljene norme. Naravno, FCA će platiti Tesli za ovu “dobrodušnost”, koliko je to tačno, još nije zvanično poznato, nezvanično, radi se o stotinama miliona dolara. Ipak, ni ovo udruživanje nije garant da će se izbeći eventualne kazne.

Italijanski pogledi ka Francuskoj

Poslednjih nekoliko dana u javnosti je odjeknula vest da FCA već razgovara o eventualnom spajanju sa PSA grupacijom, kao i sa Renaultom.

Renault se nalazi u poprilično čudnoj situaciji. Nissan, kojeg je francuska marka svojevremeno spasila od propasti i uz čiju pomoć su Japanci revitalizovali brend, odbija da se potpuno spoji sa Renaultom. Skandal sa Karlosom Gonom odmogao je spajanju i uopšteno narušio odnose dve marke. Pored toga, nastupajući šef Daimlera, Ola Kelenijus, već je najavio da je spreman da stavi tačku na saradnju sa Renault-Nissan alijansom, što bi stavilo Renault u još teži položaj. Stoga je jasno da su pregovori sa FCA itekako ozbiljni i da postoji šansa za spajanje.

Iz PSA nisu želeli da daju nikakve zvanične izjave, ali je od ranije poznato da su oba francuska automobilska diva itekako otvorena za spajanje i novu saradnju. PSA za razliku od FCA, poseduje naprednu “čistu” tehnologiju kod motora, a već imaju i jasan put kada je reč o elektrifikaciji game. S druge strane PSA planira povratak na tržište Severne Amerike. Kada se sagleda da FCA poseduje nekoliko američkih marki, i ogromnu infrastrukturu u toj zemlji, sasvim je jasno šta je cilj šef francuske grupe, Karlosa Tavareza.

Tavarez želi veći udeo u SAD, kao i bolji nastup u Kini, sve u cilju uspostavljanja snažnijeg globalnog udela u automobilskom tržištu. Ako bi zaista došlo do spajanja FCA i PSA nastala bi nova grupacija koja bi sadržala brendove: Peugeot, DS, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Lancia, Chrysler, Ram, Dodge, Jeep…

Prošle je više od dva milenijuma otkako je kartaginski vojskovođa Hanibal Barka upao sa svojom armijom uz podršku Gala na Apeninsko poluostrvo. Novu invaziju Gala na Italiju po svemu sudeći predvodiće jedan Portugalac – Karlos Tavarez.

Ima li nade za Fiat?

Dugo se govori da je cela budućnost automobilske industrije u spajanju, te je ovo i rešenje za Fiat. U slučaju da do toga ne dođe, kompletna FCA moraće da nađe način za ubrzanu elektrifikaciju kompletne alijanse, za šta je potrebno jako mnogo novca.

Osim toga, Fiat godinama ne ulaže u svoje fabrike, te su i sami pogoni poprilično zastereli te je pitanje da li bi uopšte bili u stanju da sklapaju isključivo električne ili hibridne automobile.

Najizglednije rešenje čini se spajanje sa PSA grupacijom koja je trenutno finansijski i strategijski najspremnija za “pomoć” posrnulom divu.

Đorđe Platiša

(1536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Žalosno

moron

Pa, kada sam nedavno video novi cenovnik za 500L ( u kome se npr, kao deo opcionala „8WF“, pojavljuju čak i „bočni air bagovi“ ( a to je do juče bio deo serijske opreme i kod baznjaka )), nekako pomislih da i nije greh da propadnu …
http://www.fiatsrbija.rs/500L-Urban/cenovnik-500l-urban.pdf

Rade

U serijskoj opremi piše da već ima bočne jastuke.

moron

Slažem se da to piše pod serijska oprema. Ali, pod tri opcionala, kao deo opreme tih opcionala, jasno piše i „bočni vazdušni jastuci“. Malo debilan način pisanja.

Don

Ne vidim problem ovdje.sad kad je redizajnom,izgleda dobro,ugodno je i unutra,volan i ploča su ok,prijatni,oprema je solidna a dodatna nije skupa. Šteta što dizel nije na akciji, malo para za puno,jako puno auta. Šteta što razne službe nisu pod muss kupile ova vozila,isplatilo bi se svima. Ja u svojoj b200aut.dizel od 39000e nemam automatsku klimu,kameru itd a 500l je duplo i više jeftiniji, ne vjerujem da se ista lošije vozi. Daj mi automatika sa najjačim dizelom i automatskom klimom da vidim koliko košta.

moron

Meni se i „prodajni savetnik“ (koji mi je prodao 500L pre 4 godine ) žalio da je uz sadašnji način paketiranja i opcionala, 500L značajno skuplji. I da će da ubije ionako slabu prodaju. A i meni je to očito. Kada sam ja uzeo paket Longue, on je bio skuplji 1.000 od Pop Star, a sada je Longue samo opcija ( od 1.350), koja vezuje obavezu alternativnog uzimanja još dva opcionala (od 400 ili 550), pri čemu danas i dalje nemaš zadnje parking senzore (danas 250, tada uz Longue bili gratis), nemaš rezervni točak (danas je 100, tada ga imao… Pročitaj više »

Mad Max

Imam priliku da vozim baznog Fijata Tipa, sedana sa 1,4 95 ks.
Mislim da ne postoji klotastije vozilo, i jeftiniji enterijer. Dačija bazna je premijum za ovo čudo.
Međutim, drugo čudo je cena….. Ona je fascinantna i iznosi svega 10 300€. Zbog ove cene bi mu ipak sve oprostio i sigurno ga pre kupio od Dacije koja košta isto……

moron

Kako ide taj 1,4? Ne u poređenju sa mazdom 3 sa 2,2 dizelom. Već, sa nečim slične snage tog Tipa.

Mad Max

Ide prilično „tanko“ i traži više rada menjačem. Jako je elastičan na veoma niskim obrtajima, od 1200-1800 i na malom gasu. To znači da najmanje troši na 60 km/h u 6 brzini. A snaga kreće tek negde od 3500-4000, tako da u preticanjima vozila koja se keću 70-80km/h, ideš iz 6 u 3, pa nekad i 2 brzinu. Realno, kao i većina klasičnih 16V motora. To je poznati stari 1,4 16V Fijat motor, koji mi je ipak draži nego većina troklipnjača u raznim oblicima. Potrošnja u Tipu, koji ima blizu 12000kg, na otvorenom može da bude 6L (sa baš nežnom… Pročitaj više »

moron

Hvala za lep prikaz.
Podseća me sve to na yarića 1,5. Veoma prijatan za smirenu vožnju, ali, ako hoćeš „dinamiku“, moraš da ga „cepaš sa obrtajima“.
Inače, nisam znao da Tipo ima 12 tona 🙂

Mad Max

„Zaletela“ jedna nula više 🙂

don

fiat nije nikada pravio stedljive benzince. Dizelasi su druga prica, ali i oni su izdrzljiviji vise neg sto su stedljivi. Taj motor je nuzno zlo za siromasna trzista ili mozda dobro podnosi ugradnju plina, a jeftin je za odrzavanje? Tipo vjerovatno ima manju ceonu povrsinu, moguce i bolji Cx od 500L pa je rezultirajuca sila otpora manja, tako da je motoru nesto lakse, ali treba gledati i gubitke na snazi (mjeri snagu na valjcima), ko zna sta su tu smuckali, kakvi su prijenosni odnosi itd. Uglavnom, dizel ti je bolja opcija i trebali bi ga davati na akciji.

Mad Max

Fijat je (naprotiv tvome komentaru) uvek pravio male štedljive benzince. To jeste, odlične male automobile. Po tome je bio poznat i cenjen. Nemačka konkurencija nikada (pa i danas) nije umela da napravi mali auto, koji uzgred i malo troši. Fijat je se odrekao svog najboljeg proizvoda – malog i jeftinog automobila. Danas ima samo Pandu…. Fijat 500 i njegovi derivati, su više namenjeni nekom neformalnom tržišnom delu, i ne mogu biti osnov tržišne utakmice. Zato je se nad fijatom i nadvio ovaj sivi oblak propasti. Ko me zna, setiće se da sam prognozirao propast Fijata, još tamo sa pojavim Fijata… Pročitaj više »

Rade

Pored gašenja Punta, još jednu stvar neću razumeti kod Fiata. A to je da su, konkrektno u C segmentu, redovno menjali nazive modela umesto da grade ime modela kroz generacije kao i svi ostali.

орангутан

Сумњичави према 1.4 који у једном 500Л кога имамо баш килави, пробасмо 1.4 Типа: нас двојица (један баш крупан) и саветница из салона, старим батајничким, па до аеродрома и назад, тзв. мушка вожња. По равном иде неочекивано добро, али на крају је то у ствари како и треба за такав тип мотора. У поређењу са 500Л, вероватно cх има пуно утицаја. Нисмо претицали, па верујем да је како каже Макс. У односу на јариса 1,5 (кога ми жена понекад дозволи да возим) имам осећај знатно веће стартности. Не нађох фалинку па узесмо за веома пристојну цену мању флоту са све… Pročitaj više »

moron

Vezano za tih 12 litara po gradu ( BG) za Tipo 1,4, nije to ništa neobično. Ja redovno toliko „postižem“ po BG i sa TSI 95, a i sa yarisom 1,5.
Malo pre sam jednu deonicu ( start je bio u Balkanskoj ) od oko 3 km „uspeo“ da odvalim sa skoro 18 litara (jer sam prvi km išao skoro 20 minuta).
Nesporno, brže bih peške. Bicikl da i ne pominjem.
Tako da se ta potrošnja Tipu ne može prebacivati kao zlo,

Don

J…se vama, imate para kad se toliko benzina s3.14cka 🙂
Nego, u gradu i moj dizel cucla 10litara pa smo na istom, zato ti je za grad hibrid.

Zoki

Ja sam imao bazni 1.4 /95ks. Jedva sam cekao da ga prodam jer je dosta trosio a na usponu samo da se ubijes koliko je lenj.

Maki

Rekoše da će Fiat propasti pod dugovima, pa se on iskobelja od dugova. Nikad ne recite gotovoje. Ima još jedna runda, kaže u filmu Roky glumac S. Stalone.