1. Home
  2. Glas Republike
  3. Šta će biti u Evropi ako dođe do spajanja FCA i PSA?
Šta će biti u Evropi ako dođe do spajanja FCA i PSA?
2

Šta će biti u Evropi ako dođe do spajanja FCA i PSA?

925
2
Podelite sa prijateljima:

Pregovori o mogućem spajanju francuske grupacije i italijansko-američke alijanse su u odmakloj fazi, no ako razgovori budu uspešni očekuje nas nova era u evropskoj automobilskoj industriji. 

Ako se stvari odviju povoljno po Francuze, te Renault i Nissan se zaista konačno spoje, a PSA preuzme FCA, automobilska industrija ove zemlje mogla bi ozbiljno da ugrozi Nemačku na liderskoj poziciji. No, nije sve tako lako. Nissan se godinama odupire potpunom spajanju sa Renaultom, mada su bez tehnologije i agregata francuske marke u velikom problemu, a u prilog spajanju ne ide ni čitav skandal u vezi sa Karlosom Gonom.

S druge strane, PSA je u velikom zamahu. Nakon preuzimanja Opela, spajanje sa FCA napravilo bi od ove grupacije pravog automobilskog diva, a veoma sposobni Karlos Tavarez definitivno bi bio kadar da iznese veliki teret upravljanja na svojim leđima.

Šta treba Francuzima?

PSA se vraća na severnoameričko tržište, a za proboj sa one strane Atlantika prvi će biti zadužen Peugeot. Kako naš Zoran Tomasović kaže, Amerikanci od svih svojstava automobila najviše cene pouzdanost, a kako je ista u protekloj deceniji u stalnom rastu kod francuskog „lava“, jasno je da postoji prva predispozicija uspeha za Peugeot.

Druga karta na koju igraju čelnici PSA grupacije je jedinstveni dizajn Peugeota. Jednostavno, ova marka pravi autentične modele u vreme opšte konfekcije u automobilskoj industriji. To je veliki plus za galski brend.

Ipak, ukoliko bi se francuska grupa dočepala FCA, uz pomoć Dodgea, Rama, Chryslera i Jeepa postavila bi čvrste temelje za dalji plasman svojih vozila u Americi. Uostalom tu je i poprilično napredna tehnologija koju poseduje PSA, te naravno i daleko ekološki prihvatljiviji agregati. Zapravo, kada je prošle godine evropsku automobilsku industriju udario šamar zvani WLTP protokol, jedino je PSA bila u potpunosti spremna i odolela naletu bez ikakvih problema.

Gde škripi u FCA?

Kratak odgovor bi bio – na sve strane. Jedine dve svetle tačke italijansko-američkog automobilskog savezništva prošle godine bile su Ram i Jeep. Ram je uspeo da se uspostavi kao ozbiljan takmac rivalima u SAD i Kanadi, dok je Jeep uz tradicionalno dobru prodaju na domaćem tržištu uspeo da napravi i pravo malo čudo u Evropi.

Fiat je prošle godine u Evropi prodao 697.000 vozila, uz pad prodaje od 9,7%, a crna prognoza predviđena je i za ovu godinu. Alfa Romeo je priča za sebe, od velikih obećanja da će do 2014. godine prodavati pola miliona automobila godišnje nije bilo ništa. Te godine prodali su svega 64.000 vozila. Prošle godine situacija je bila nešto bolja te je Alfa u Evropi isporučila 84.000 primeraka, no to je i dalje daleko od zacrtanih ciljeva.

Maserati ne uspeva da se vrati na stare staze slave, te je na Starom kontinentu prošle godine dostavljeno svega 8.008 automobila, uz pad prodaje od čak 17%. Lancia je na pragu nestanka, a njeno tržište ograničeno je samo na Italiju.

Od kritika izuzima se Jeep koji je fenomenalno iskoristio veliku potražnju za SUV modelima na našem kontinentu. U protekloj godini američka marka prodala je sa ove strane Atlantskog okeana 166.586 vozila, što je rast od sumanutih 56% u odnosnu na rezultat iz 2017. godine.

FCA će ipak u predstojećem periodu biti u još većim problemima, pre svega zbog novih emisionih pravila u Evropi, ali i zbog zastarelosti game, fabrika, te i zbog „kaskanja“ u razvoju novih tehnologija u odnosu na konkurenciju, misleći pre svega na električne automobile.

 

 

Šta bi bilo kad bi bilo…

Kako PSA poseduje značajno naprednije pogonske sklopove od FCA, za očekivati je da bi ukoliko bi došlo do spajanja prvo bi se pribeglo postepenom gašenju svih zastarelih motora u okviru potonje alijanse. Potom bi sigurno stvorili novi plan plasmana proizvoda, a većina bi se postavila na neku od aktuelnih modularnih platformi PSA grupacije.

„Čistiji“ agregati Francuza doprineli bi lakšem prolazu kada je reč o novoj emisionoj regulativi u Evropi, a značajan faktor je i naravno elektrifikacija. PSA ozbiljno računa na ovaj segment, a već imaju najavljenih nekoliko električnih automobila, čiji će talas početi sa električnom 208-icom i Opel Corsom.

Dodatak Jeepa u već snažnu SUV postavku PSA grupacije značajno bi uticao na rast prodaje. Ne treba ni napominjati veliko znanje inženjera američke marke u stvaranju terenskih vozila, te bi uz još savremeniju tehnologiju otišli i korak dalje.

Dominacija u A segmentu bi definitivno bili nastavljena, jer je ipak ovo klasa koju u Evropi „drži“ Fiat. No, kada bi se tome pridodala i značajna prodaja modela kao što su Peugeot 108, Opel Adam i Citroen C1, postaje jasno da bi teško ko mogao da svrgne sa prestola novonastalog diva u ovom segmentu. Osim toga, značajna prodaja malih gradski automobila doprinosi nižoj flotnoj emisiji štetnih gasova, a tu je i tehnologija električnih vozila koju PSA već ima gotovu.

Iako se Fiat praktično povukao iz B segmenta na Starom kontinentu, gotovo je sigurno da bi pod pritiskom Francuza uskočili natrag u taj deo tržišta. Uz deljenje platforme i korišćenje agregata PSA grupe, i naravno ogroman know-how  koji italijanska marka poseduje u stvaranju malih gradskih automobila, za očekivati je da se borba u B segmentu izuzetno zaoštri. Prošle godine Peugeot 208 bio je na četvrtoj poziciji najprodavanijih modela u Evropi u pomenutoj klasi, dok je na šestoj poziciji bila Opel Corsa. Tu je i Citroen C3 na osmom mestu, dok je lider po prodaji u segmentu bio Polo sa gotovo 300.000 isporučenih primeraka.

U skladu sa atakom u B segmentu, moguća bi bila i revitalizacija Lancie. Lancia je slavno ime evropske automobilske industrije,  a njen model Ypsilon nalazi se upravo u navedenoj klasi. Sigurno je da bi pragmatični Tavarez umeo da prepozna potencijal Lancie i iskoristi njeno ime za veća dela.

Uz naravno sve navedeno, stoji i činjenica o značajnim uštedama kad aje reč o razvoju novih tehnologija, motora, platformi i naravno modela. Uz sve to, tu je i zajednički nastup na drugim tržištima širom sveta, pre svega Kini. Koliki je potencijal novog entiteta na našem kontinentu ako dođe do spajanja FCA i PSA najbolje govore brojke. Prethodne godine PSA je u Evropi prodala 3,1 milion vozila, a FCA 1,02 miliona. Spajanjem se dolazi do cifre od 4,12 miliona automobila.

U 2018. godini Volkswagen grupa je u Evropi isporučila 4,38 miliona vozila, što govori da bi eventualni brak PSA-FCA lansirao ove grupe u sam vrh evropske automobilske industrije. Tu je naravno i Renault-Nissan alijansa, te bi Francuzi zaista (uz pomoć ostalih) mogli da ozbiljno ugroze Nemce na tronu. Vreme će pokazati…

Đorđe Platiša 

(925)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

A segment će u narednih deset godina biti sve važniji. Baš zbog elektrifikacije i flotne emisije štetnih gasova.

moron

Svaka čast za ovako obrazloženu analizu. Bravo!
Ja i dalje mogu da se pomirim sa činjenicom da će većina sadašnjih ( „brundavih“ ) MJ motora uskoro biti ekološki eutanizirana …