1. Home
  2. Glas Republike
  3. Autentičnost garantuje seks
Autentičnost garantuje seks
3

Autentičnost garantuje seks

1.50K
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija, iako značajan pokretač celokupne privrede, samo je jedan isečak sa globalnog, multinacionalnog spektra proizvođačkog tržišta. U osnovi, a posebno u mnogim detaljima, ne razlikuje se puno od tržišta usluga (svejedno – finansijskih, trgovinskih, ugostiteljskih). Globalizacija neminovno vodi ka ukrupnjavanju kapitala, ka centralizaciji moći, ka usložnjavanju raznobojnih interesa, baš kao što smo nekad gledali u školskom programu u seriji Opstanak (Survival).

A osnovni interes je: PROFIT. Potrebno je opstati, a opstanak, na duže staze, garantuje profit. Naravno, u promotivnim materijalima svih proizvođača automobila i prodavaca automobila, naići ćete bez greške na proklamovani kriterijum „zadovoljstva kupca“. Evo, ja sam kupac, i ja sistem vidim ovakvim:

U najranijem dečačkom dobu, radost povodom poseta rodbine našem domu se merila atraktivnošću automobilčića koje sam dobijao od gostiju. Dečačka posla! Najveće čudo je što većina nas, ostajemo zarobljeni i u zrelom dobu, tim igračkama koje su sada u punoj veličini i punoj ceni. I od zaposlenih u automobilskoj industriji očekujemo da tu dečačku iskru dalje odneguju, razbuktaju u trajni plamen vernosti jednom brendu. Brendu koji zastupaju i od koga „hleba jedu“. Takva vrsta lojalnosti se stiče autentičnošću ponude, od procesa razvoja modela, preko dizajna, voznih osobina, kupoprodajnog ugođaja, pa do zaključno sa postprodajnim istupom. Autentičnost je kategorija u izumiranju, autentičnost je dinosaurus XXI veka. Nije mi na umu samo dizajn Audi ponude (glat pročitajte BMW ili Mercedes – razlike su minimalne); nije mi na umu samo Renault 1,5 DCi (pardon Mercedes A160); niti mi je samo na umu beskonačna lista modela u ponudi bezmalo svakog proizvođača automobila. Ja, ustvari, mislim da ponuda automobila više ne pruža mogućnost kupcu da se identifikuje i veže stilom za neku osobenost, jer svi mi težimo da iskažemo dozu svojstvenosti. A za tako nešto, nemamo podršku automobilske industrije.

 

 

Kratkoročno gledano: kupac je na gubitku! A dugoročno, šta mislite?

’Ajmo dalje, upravljanje privrednim društvima koja se bave trgovinom automobilima je zahtevan zanat. Onda možete da zamislite koliko je kompleksnih znanja i iskustva potrebno za menadžment multinacionalnih korporacija kakve su Toyota Motors Corporation, VW grupa, PSA grupa… Potreba za planiranjem, ujednačavanjem i uniformisanjem procedura u poslovanju, praćenju, nadzoru, izveštavanju (unutarkorporacijskom i eksterno orijentisanom) i kontroli kvaliteta (u najširem smislu) je neizbežna.

Kako to izgleda u praksi? Pa, koncept je otišao u smeru brutalne trivijalizacije neminovnog kvantifikovanja rezultata rada. Excel je pobedio notni sistem. Numerički pokazatelji su potpuno ugušili deskriptivne. Racio (brojevi) su trijumfovali nad umetničkim izražajem.

Kao odgovor na aferu neistinitog finansijskog izveštavanja, sa katastrofalnim posledicama po vlasnike i klijente kompanije, sa američkom korporacijom za proizvodnju i distribuciju električne energije Enron, u USA je, krajem prošlog veka, uveden Sarbanes Oxley Act u obaveznu primenu. Zamišljen kao skup procedura koje moraju da preduprede pronevere i zloupotrebe svih vrsta, uveo je okean obaveznih procedura za društva od javnog značaja, u poslovanju. Trend se preneo i u Evropu i u ostatak sveta. Upravljanje multinacionalnim kompanijama u današnje doba je verna kopija komunikacije kapetana i kopilota, kako između sebe, tako i sa kontrolnim tornjem, kao i ono štikliranje Priručnika za letenje (odomaćeni termin je postao Manual).

Veliki broj avio nesreća (preporuka ovde za National Geography i Aircrush Investigation), se upravo i desio zbog toga što je avio posada bila prezauzeta štikliranjem zahteva iz Manuala, i niko nije pogledao kroz prozor, jer da jeste, video bi da su preblizu tlu (na primer), i nesreća bi bila izbegnuta.

Današnji top menadžment automobilskih gigantskih korporacija, kao da nema prozore, izuzev onih koje je osmislio Microsoft, i to naravno, samo u Excel izvedbi.

I uprkos svemu, desi se Dieselgate, falsifikovani podaci o potrošnji i izduvnim gasovima bezmalo svih proizvođača automobila. Čemu sve?

 

Evo jednog prizemljenog primera, ali primera koji je akuelan na svim nivoima poslovanja današnjih savremenih korporacija. Zovem prijatelja koji radi u prodaji automobila vrlo poznatog brenda:

  • Druže dragi, imaš petnaestak minuta da popijemo kafu kod tebe, bacim oko na novi model koji vam je upravo stigao u salon, i da se pohvalim da startujemo divnu AutoRepublika priču sa celom ekipom edukovanih i autofilnih entuzijasta?
  • Naravno, dobrodošao.

Zatekao sam ga namrštenog, isceđenog i nasekiranog. Razlog: prethodni mesec su prodali 3 automobila više od plana, a ovaj mesec ostaju bez bonusa jer su prodali 1 manje, a nijedan od kupaca nije pristao na isporuku automobila koje su kupili, na način, odnosno u rokovima koji bi se uklopili spram mesečnih planova o realizaciji i bonusima?! Nisam mogao da verujem šta čujem!

Ovaj biznis koncept bi nazvao u slobodnom prevodu: EXCEL PRE KUPCA!

Pritom, moj prijatelj je bio toliko slep (obuzet pomenutim Excelom) da nije primetio moj ludački sjaj u očima povodom lansiranja AutoRepublike. Reč nisam stigao da kažem na tu temu.

Ali je zato stigao da mi se pohvali fenomenalnim rezultatom koje je ostvario u komunikaciji sa Mistery kupcem. To je onaj inkognito lik, kojeg proizvođač automobila šalje da glumi kupca, kako bi ocenio kvalitet usluge prodavca. Kakva ironija!?

Zaključak

Onoliko koliko je zadovoljstvo kupca u liniji sa maksimizacijom profita, a prema percepciji top menadžmenta privrednog društva, toliko kupci i dobijaju. Ma koliko se marketing funkcija multinacionalnih korporacija trudila da promoviše, falsifikat misao da je kupac fokus celog sistema, krupnim slovima ostaje samo PROFIT.

Kupci dobijaju samo toliko i nimalo više. Best buy kategoriju zaboravite, ili još bolje, shvatite je potpuno uslovno.  U očima multinacionalnih korporacija, kupci su izgubili identitet, oni nisu raspoznati kao centralni sudija uspešnosti na tržištu. I dok je u sportu nevidljivi sudija – najbolji sudija, u biznisu to nije tako. Umesto nametanja preferencija kupcima, promocijama bespotrebnih i ponuda koje su minimalna varijacija na istu temu, rešenje je u osluškivanju potreba i želja tih najznačajnijih tržišnih aktera, kao i, sledstveno prilagođavanje ponude tražnji, a ne obrnuto. Jer živimo u doba tržišta kupca, ili je literatura iz koje smo učili na Ekonomskom fakultetu pre dvadesetak godina u potpunosti amortizovana i više ne odslikava realno stanje globalne ekonomije.

Možda najbolju ilustraciju korporativne stvarnosti možete pogledati na ovom linku.

Zvezdan Božinović

(1501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Mnogo dobar tekst.
Za razmišljanje.
Sve pohvale autoru.

Zvezdan

Hvala brate IMT. Na njemu, samo 533 verziji sam naučio da vozim. Dva i po litra iz tri cilindra. Kakva mašina.

Bungi

Sjajna analiza!Zaključak bih formulisao malo drugačije.Kupac jeste fokus cijelog sistema i to samo onaj kupac koji donosi najveći profit.Dakle, kupac se posmatra kao profit, kupac=profit.