1. Home
  2. Glas Republike
  3. Kakva je budućnost Volkswagenovog Golfa?
Kakva je budućnost Volkswagenovog Golfa?
9

Kakva je budućnost Volkswagenovog Golfa?

10.33K
9
Podelite sa prijateljima:

Sa skorašnjim razvojem situacije, pojedini se opravdano pitaju, da li Volkswagen Golf uopšte ima budućnost?!

Godinama unazad Golf je najpopularniji automobil u Evropi, a beleži i solidan uspeh na nekolicini tržišta van Starog kontinenta. Bilo bi potrebno ispisati čitav jedan esej kako bi se objasnio fenomen ovakvih dobrih prodajnih rezultata u Evropi.

No, činjenica je da se Golf mahom oslanja na uspeh na domaćem, nemačkom tržištu, ali i drugim germanskim zemljama. Osim toga, nemački hečbek ima čitav niz varijacija. Od standardnog izdanja, preko karavana, uzdignutog karavana, nekoliko performantnih izdanja… Ne treba smetnuti sa uma ni da je prethodna, sedma generacija Golfa imala u ponudi i MPV verziju tzv. Sportsvan.

Uz to, tu je i široka lepeza pogonskih jedinica, od standardnih turbo benzinskih motora, preko dizelaša i TGI agregata, pa sve do plug-in hibrida oličenog u GTE varijanti. Prethodnik je imao i EV izdanje, e-Golf, koji je napustio tržište kako bi se napravilo mesta za “mladu nadu” odnosno ID.3.

Uprkos pompeznim najavama u vezi sa početkom karijere Golfa 8, ona nije startovala bez problema. Nekih manje, drugih više ozbiljnih. Volkswagen je isprva muku mučio sa softverom i silnim “bagovima” koje su prijavljivali oni koji su prvi kupili aktuelnu iteraciju nemačkog hečbeka. Tu je i dalje glavobolja zvana 1,5 TSI, odnosno nedaće vlasnika koji se žale na neartikulisan rad ove pogonske jedinice, u prevodu ovaj motor zna da “skače kao kengur” kada je hladan.

Iako bi i masovni opoziv iz maja prethodne godine, kada je u servise pozvano radi korekcija više od 30.000 automobila, kao i još jedan s početak ove godine gde je bilo pogođeno oko 52.000 vozila trebalo da bar polakome kupce ovog Volkswagenovog modela, do toga nije došlo.

Golf je i prošle godine bio najprodavaniji automobil u Evropi, sa više od 312.000 registracija. Interesantno je da je gotovo 134.000 završilo u Nemačkoj, što dovoljno govori o tome koliki je stub prodaje tog automobila upravo domaće tržište.

Ipak, vremena se menjaju, jer Volkswagen je sa lansiranjem ID familije automobila ušao u novu eru, u doba električnih modela. ID.3 uspeo je prethodne godine da se za kratko vreme probije do treće pozicije najprodavanijih električnih automobila na Starom kontinentu, a isped njega bili su Tesla Model 3 i Renault Zoe.

Rezultat je još impresivniji kada se zna da je ID.3 bio na tržištu svega nekoliko meseci. U Volkswagenu imaju ogromna očekivanja za ovaj baterijski četvorotočkaš. Veruju da će on u budućnosti preuzeti prodajni barjak proizvođača iz Volfzburga, upravo od Golfa.

Pa, u uslovima nametnute elektrifikacije, sve strožih emisionih normi… Ima li mesta za konvencionalni Golf? U suštini – ima, makar još neko vreme. Šef Volkswagena, Ralf Brandšteter, izjavio je da će nekolicina konvencionalnih modela nemačke marke koji čine okosnicu prodaje u Evropi dobiti novu generaciju.

Među njima je i naravno Golf, koji će definitivno doživeti svoju devetu iteraciju. Prema aktuelnom planu Volkswagena, deveti po redu Golf trebalo bi da se nađe u prodaji tokom 2026. godine, jer je predviđeno da karijera “osmice” traje sedam godina.

 

 

No, budući Golf biće gotovo izvesno primoran da se odrekne samostalnih SUS motora, bar kod onih varijanti za evropsko tržište. Umesto toga, u ponudi će biti niz plug-in hibrida. Prvi čovek Volkswagena najavio je da će to biti nova generacija priključnih hibrida, koja bi trebalo da obezbedi daleko veću autonomiju kretanja u EV režimu. Brandšteter navodi brojku od 100 km dometa koristeći samo električnu energiju.

Šta će biti sa “osmicom”? Definitivno ćemo kroz koju godinu (najverovatnije 2023.) dobiti restilizovani model, a kakve će izmene primeniti Volkswagen trenutno se može samo nagađati. Nakon toga, Golf 8 silazi sa scene 2026. godine i prepušta pozornicu nasledniku.

Ako se isprati ciklus odnosno životni vek od sedam godina, onda bi deseta iteracija Golfa trebalo da stigne 2033. godine, kada će “devetka” u penziju. To je već poprilično daleko, jer se u međuvremenu može mnogo toga dogoditi na više frontova.

Ne bi trebalo smetnuti sa uma da je rukovodstvo Volkswagena vrlo obazrivo povodom odricanja od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Uostalom, iako se iz grupacije mahom čuju samo priče o elektrifikaciji, Porsche je dobio zadatak da radi na novim, sintetičkim gorivima, koja bi trebalo da donesu spas termičkim agregatima.

Dakle, Golf ima sigurnu perspektivu najmanje narednih dvanaest godina… Ostaje pitanje, da li će uspeti da suvereno vlada evropskim tržištem? Odgovor će nam dati doba koje je pred nama.

Đorđe Platiša 

(10327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran

On je svoje završio 7 je imala prođu ali svi ostali modeli teško će imati pristojnu prodaju..Jenostavno ne znaju više da prave automobile..Neka se malo ugledaju na francuze, koreance…

Aleksandar

Upravo tako, osmica je odvratna dok Renault kida sa dizajnom i udobnoscu naravno samo sto je nas narod zaslepljen pa ne vidi dalje od „fauvea“

Don

Njima je cilj sjebat svijet. Niko normalan ne puši te fore o CO2 i zagadjenju. https://youtu.be/_w9fcOXMOvw
Poanta linka nije u videu i „izumu“, nego se krije u opisu videa , ako su navodi tačni i da je za te patente već dobio nagrade, no ne mogu da ih nadjem.

Joseph

Jako pratim elektrifikaciju bilo to u Americi, Europi, Aziji i mislim da će električni automobili doći ali ne tako brzo jer se i dalje na svijetu prodaje manje od 2% električnih automobila ali sugurno će taj broj rasti. Plugin hibridi su dobri na papiru ali u praksi su skuplji za kupiti, za održavati, osigurati.. To je samo način kako da proizvođaču dobiju prednost na vremenu prilikom varanja sa CO2/NOX. Ogromni su proizvodni dobavljači za autmobile i trebat će sigurno još 5 godina da se to promjeni. Golf / ID3 će sigurno biti i dalje balkanski auto broj 1.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joseph
Balkanboj

Neka se drugi raduju
Neka majstore skupo plaćaju,
Jer čemu život, čemu sve,
Kad Golfa nema za mene….

Marko

Neće golfa ugasiti pa makar imali prodaju od par stotina komada, ipak je golf najzaslužniji za uspehe koje je vw ostvario. Smanjivaće se broj dizela a povećavati broj turbo benzinaca sa malom emisijom gasova. Električna vozila
(koja uopšte nisu zelena) predstavljaju privremeno rešenje dok se u potpunosti ne razvije tehnologija pogona na vodonik.
Toyota već ima serisku proizvodnju istih

Robi

Da ima neku buducnost,ima…ostade jos jedino ovaj motor 1.5tsi sa 4 cilindra i Reno 1.33 tce,e sad Astra krenula sa 3 klipa 1.2 130ks,pitam nase gastose da li ide-ide fantasticno…mnogi sumnjaju,a vidim vozi se i Polo sa 3 cilindra…
Tako da je Golf i dalje klasa,dosta Nemaca ga i zeli i kupe ga i on je klasika.

Bungi

Kad evropljani konačno jednom shvate, da za iste pare umjesto Golfa, mogu kupiti barem duplo kvalitetniju Korolu, Ceed, I30, neće mu se dobro pisati.Pošto je poznato da su evropljani malo tvrdoglavi, pogotovo onaj njihov dio koji živi na ovim prostorima i koji još uvijek vjeruju da VW pravi jednako kvalitetna auta kao i prije 5 decenija kada je proizvodio bubu, proces spoznaje ( dolazak pameti iz du…ta u glavu) i otrežnjenja neće doći tako brzo.

Jurimo Trideset

Žašto nikada neće ugasiti proizvodnju golfa? Odgovor je sintetičko gorivo koje pravi Porsche koji je u VW grupaciji.To gorivo će imati 85% manje CO2 u odnosu na naftu. Jednostavno je,da bi kupci Porsche sus motora i dalje uživali.Pošto će to sintetičko gorivo koje nastaje u laboratoriji,biće skuplje,ali auta sada manje troše,pa ko ima za Porsche ili Golf-a GTI ili R ima i za skuplje gorivo. Takođe ima i nekih pomaka kada su u pitanju Turbine koje će biti efikasnije i imati duži vijek trajanja..Bez brige,neće biti ukidanja TDI,TSI,TFSI motora.Pozdrav