1. Home
  2. Glas Republike
  3. Karlos Tavarez – jedini čovek na svetu koji može Alfu Romeo da vrati na put slave
Karlos Tavarez – jedini čovek na svetu koji može Alfu Romeo da vrati na put slave
2

Karlos Tavarez – jedini čovek na svetu koji može Alfu Romeo da vrati na put slave

1.35K
2
Podelite sa prijateljima:

Mnogi su mislili da će Serđo Markione svojevremeno preuzeti ulogu spasioca Alfe Romeo. Međutim, to nikada nećemo saznati, s tim da je ime koje jedino slovi ozbiljno za tako nešto –  Karlos Tavarez.

Od 2014., Portugalac na čelu PSA grupe je od kompanije koja je bila na ivici bankrota, napravio firmu koja je anulirala gubitke, počela da zarađuje i usput od General Motorsa kupila Opel/Vauxhall.

Ukoliko se PSA i FCA spoje, a verovatno hoće, Tavarez bi mogao da dobije šansu da pokuša da se uhvati u koštac s verovatno najvećim izazovom u karijeri.

Italijanska marka, koja iza sebe ima tako bogato nasleđe kao retko koja druga, koja ima podršku od strane armije „tifoza“, nikako da „naiđe“ na rukovodioca koji će je razumeti, a samim tim imati pravu viziju u vezi s tim koje i kakve korake treba da preuzme da bi je vratio na pravi kolosek, naravno, uzimajući obavezno u obzir trendove koji vladaju na tržištu.

Pokojni Serđo Markione je pokušavao nešto da uradi, to mu se ne može osporiti, ali kada pogledamo iz ove perspektive, on je problem Alfe posmatrao pre svega činovnički, bez formiranja kompletne slike. Ipak je on čovek iz jednog drugog miljea, stručnjak za porez i finansije, koji je s Alfom baratao kao s vrućim krompirom u rukama, gledajući kako ad hoc da reši „gorući“ problem, ne razmišljajući mnogo o „receptu“ uz koji će taj „krompir“ biti na kraju „prste da poližeš“. Majku Menliju, čoveku koji je nasledio Markionea u julu 2018., trebalo je nešto manje od godinu i po da shvati da je Markioneov plan vezan za konačno „ponovno pokretanje“ Alfe  – neostvariv.

Menli je to i obelodanio 31. oktobra, kada je najavio da će porodica Alfa Romeo porasti na četiri člana do 2022., umesto što će se proširiti na sedam modela tokom istog vremenskog perioda, kako je obećavao plan iz 2018.

Trenutno, gama Alfe Romeo se sastoji od tri imena – Giulije, Stelvija i Giuliette. Ova tri modela pokrivaju različite segmente, ali s obzirom na vladajuće trendove, problem je što je samo jedan SUV/krosover tipa i što nijedan ne nudi elektrifikovani pogon. U takvoj konstalaciji, sve se može očekivati sem profita.

Ipak, do 2022., porfolio će se sastojati od „starosedelaca“ Giulije i Stelvija, uz dodatak novog, kompaktnog SUV/krosovera, kao i još jednog malog modela povišenog klirensa. Očekuje se da oba nova krosovera budu elektrifikovana.

Giulia i Stelvio u aktuelnim iteracijama su se pokazali ispod očekivanja, što dokazuje i pad prodaje Alfe Romeo od 42 odsto tokom septembra u Evropi, gde su italijansku marku pretekli Tesla, Jaguar, Porsche i Lexus.

Broj isporuka je smanjen i u SAD (-27 odsto). Ova dvocifrena „spoticanja“ su verovatno doprinela odluci FCA da redukuje proizvodni plan vezan za Alfu, što će u isto vreme italo-američkoj kompaniji pomoći da smanji kapitalne troškove.

Ipak, dobre vesti su stigle prošlog meseca, kada je Tavarez, (verovatni) budući šef FCA-PSA, rekao da nijedna marka neće biti ukinuta nakon finalizovanja spajanja kompanija. Podsetimo, Portugalac je ljubitelj brzih automobila i auto-moto sporta, što je veoma bitna stvar kada je reč o razumevanju jedne automobilske marke kao što je Alfa Romeo (ali i Maserati).

Ipak, otrežnjujuća stvarnost je to što čak i u slučaju da spajanje protekne u savršenom redu, Alfa Romeo će morati na oštrom tržištu da se takmiči s malim, vremešnim portfoliom u naredne dve do tri godine, što će vrlo verovatno samo doprineti dodatnoj degradaciji tržišnog udela.

Ono što je pozitivno za Alfu je, kao što smo spomenuli, što je Tavarez automobilski entuzijasta, koji i sam učestvuje u trkama u slobodno vreme, a podsetimo, uspešno je oživeo maloserijsku performantnu marku Alpine, i to dok je je bio čovek broj 2 u Renaultu.

Još jedna stvar koju bi mogao da uradi je da iskoristi platforme PSA kako bi pojačao buduću gamu Alfe Romeo, osiguravajući na taj način regularniju cirkulaciju novih proizvoda, nego što je to bio slučaj s italijanskom markom u poslednjih 15 godina.

Ipak, Tavarez je racionalan menadžer koji želi da ostvari profit i sigurno je da neće oklevati u slučaju da bude potrebno donošenje nekih teških odluka.

Pitanja koja se nameću su: Koji je to put koji bi Tavarez trebalo da odredi za Alfu Romeo i koliko novca može biti odvojeno za potrebe italijanske marke? Uz to, bitan je vremenski faktor, jer će morati da se odredi rok nakon kojeg bi iz svega trebalo nešto i da se zarađuje. Nastojanje da se Alfa Romeo transformiše u marku koja će imati predstavnike u svim premijum segmentima je u najmanju ruku Sizifov posao. Naravno, glavni problem predstavlja nemačka trojka s obimom prodaje od oko dva miliona vozila godišnje, koja u premijum kategoriji dominira u 25 od 33 karoserijska stila, i iza koje stoji ekonomski moćna država. Šta uraditi da bi se otkinuo deo tržišnog kolača dok su u vas upereni topovi „pancera“?

Alfa Romeo levitira s oko 100.000 jedinica, ali ako joj je za utehu, nije jedina koja ne uspeva da „doaka“ Nemcima na premijum tržištu, posebno ne u Evropi.

Infiniti je najavio izlazak iz Starog kontinenta da bi se fokusirao na SAD i Kinu. Jaguar je doduše napredovao u prodaji, ali je pretrpeo i jak udarac zbog ozbiljnog pada na kineskom tržištu, problemima s kvalitetom i preteranim ulaganjima. DS, premijum marka PSA grupe je prodala nešto više o 50.000 jedinica 2017. i 2018., a broj isporuka u 2019. je ispod onog koji je ostvarila Alfa Romeo.

Uprkos „de facto“ ozbiljnim problemima, Alfa Romeo nastavlja da odjekuje u ušima šefova u automobilskoj industriji, i ima tu moć da čak i najpragmatičnije natera na to da joj pruže „još jednu šansu“.

Nakon više od deset godina, ispostavilo se praznih obećanja i neostvarenih želja pod FCA, Tavarez bi mogao biti jedini CEO današnjice, sposoban da Alfu Romeo postavi na pravi put i samim tim joj omogući da živi i dalje.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

(1348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Alfa živi vječno! 🙂

hercegovac

Vozio sam Alfu godinama i mogu reci da bi bilo steta da jedan tako zabavan automobil za voznju ne nastavi da gradi svoju dugogodisnju tradiciju. Statistike kazu da nije ni blizu kvaliteta japanaca ali ima dusu i jednostavno ti pruza odlican osjecaj u voznji.