1. Home
  2. Vesti
  3. Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa VW grupe Martina Vinterkorna
Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa VW grupe Martina Vinterkorna
2

Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa VW grupe Martina Vinterkorna

237
2
Podelite sa prijateljima:

Javni tužioci u Nemačkoj su danas podneli krivičnu  prijavu protiv bivšeg generalnog direktora Volkswagen Grupe, Martina Vinterkorna, vezano za aferu povodom emisije dizel motora.

Optužnice su podignute protiv još četiri rukovodioca, saopštila je kancelarija javnog tužioca u Brunzviku u Donjoj Saksoniji. Sva petorica se okrivljuju za prevaru i kršenje zakona o monopolu.

Kancelarija je saopštila da je Vinterkorn optužen za posebno težak slučaj prevare, kršenje poverenja i kršenje antimonopolskih zakona, jer nije reagovao uprkos posebnoj odgovornosti da to uradi kao šef kompanije, nakon što je 25. maja 2014. postalo jasno da se manipulisalo dizel motorima.

Vinterkorn takođe nije obelodanio protivzakonitu manipulaciju odgovarajućim organima vlasti u Evropi i SAD, kao ni kupcima. On je takođe propustio da zabrani dalju instalaciju „poništavajućih uređaja“, što je rezultiralo značajno višim kaznama u SAD i Nemačkoj, stoji u saopštenju.

Krivični postupak protiv Volkswagena u vezi s lažiranjem testova je već rezultirao milijardom evra novčane kazne u junu, koja je jedna od najvećih ikada, koje su nemačke vlasti odredile jednoj kompaniji.

Tužioci su utvrdili da je Vinterkorn odobrio ažuriranje softvera u novembru 2014., koje je koštalo 23 miliona evra i koje je bilo „beskorisno i zapravo je imalo za cilj da dodatno prikrije pravi razlog povećanja nivoa polutanata u normalnom režimu rada vozila.“

VW je uhvaćen u korišćenju protivzakonitog softvera za kontrolu emisije izduvnih gasova prilikom testova u SAD, septembra 2015., što je bio okidač za globalnu kampanju protiv dizel tehnologije, što je kompaniju do sada koštalo 29 milijardi evra.

Vinterkorn se povukao neposredno nakon što je izbio skandal, rekavši u to vreme da je bio zatečen obimom kršenja zakona.

Američke vlasti su već podnele krivične prijave protiv Vinterkorna, optužujući ga da je organizovao zaveru da bi prikrio prevaru kompanije u vezi s emisijom izduvnih gasova dizel motora. Sedamdeset jednogodišnji bivši šef nemačkog koncerrna ostaje u Nemačkoj, koja obično ne izručuje svoje građane povodom krivičnog gonjenja u SAD.

U povezanom slučaju, Američka komisija za hartije od vrednosti je tužila Vinterkorna prošlog meseca, saopštivši da su američki investitori prekasno informisani u vezi sa skandalom, što je prouzrokovalo „prevaru ogromnih razmera“.

Tužioci iz Brunzvika su takođe izjavili da lica okrivljena za posebno tešku prevaru, mogu da se suoče sa zatvorskom kaznom do 10 godina u Nemačkoj. Oni su potvrdili da se vodi istraga 36 osumnjičenih i da ne mogu da preciziraju kada će oni biti privedeni.

Volkswagen je odbio da bilo šta komentariše jer kompanija ne učestvuje u proceduri. Vinterkornov advokat, Feliks Der, rekao je da trenutno ne može da pruži komentar. Ostala četvorica okrivljenih nisu identifikovana.

Aktuelni šef VW grupe, Herbert Dis, koji se pridružio kompaniji u julu 2015., prešavši iz BMW-a i postavši čelni čovek konglomerata godinu dana kasnije, rekao je da nije među okrivljenima. „Ja nisam među optuženima. Ne očekujem podizanje bilo kakve optužnice protiv mene“, izjavio je Dis.

AutoRepublika

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Zato što je Dis lišen bilo kakvog rizika podizanja optužnice, on je i doveden na mesto izvršnog direktora. Svi drugi viši rukovodioci imaju razloga za zabrinutost povodom rada javnog tužilaštva. Sveukupno, odlična kompanija…. za izbegavanje po svakom osnovu.

TNT

Da li je ovo konačni epilog sukoba struja Vinterkorn-Pih, za koji je 2015-te izgledalo da je završen sa drugačijim krajem?