1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Električni automobili sa dometom od 1.000 km su sve bliži
Električni automobili sa dometom od 1.000 km su sve bliži

Električni automobili sa dometom od 1.000 km su sve bliži

3.47K
13
Podelite sa prijateljima:

Početkom marta, na Salonu automobila u Ženevi, gotovo nepoznati brend IM Motors najavio je svetsku premijeru modela L6, ali i početak komercijalizacije na pojedinim evropskim tržištima celokupne palete svojih modela. Uopšte nije širok, sastojaće se od modela L7, LS7 i LS6.

Osim smelog dizajna i prezentacije prepune reči hvale, Kinezi u IM Motorsu, brendu koji je u 54% vlasništvu SAIC grupe, 18% Alibaba Grupe i 18% Zhangjiang Hi-Tech, spomenuli su o novom L6 neke tehničke detalje teško svarljive za one koji poznaju performanse električnih modela Tesle, BMW-a ili Mercedes-Benza.

Prema kineskom proizvođaču, IM L6, mogao bi da pređe oko 1.000 km sa jednim punjenjem zahvaljujući bateriji u čvrstom stanju (solid-state). I, da to ne izgleda kao daleki san, IM Motors je naveo kada će automobil stići do kupaca na proleće ove godine. O ovome smo nedavno pisali.

Vreme lansiranja na kinesko tržište je sada mnogo bliže nego što se činilo, a IM L6 bi trebalo da se pojavi kod dilera u velikoj dalekoistočnoj državi u maju. Pored toga, 1.000 km najavljenih bez mnogo detalja u Ženevi sada se pripisuje standardu CLTC u Kini, postajući „samo“ 800 km prema WLTP-u, koji se uzima u obzir na evropskom tržištu.

Zahvaljujući električnoj arhitekturi od 900 V, baterija od 130 kWh može se puniti, uprkos velikom kapacitetu, u izuzetno kratkim ciklusima. Samo da dodamo da ova baterija neće biti dostupna u trenutku lansiranja, već „kasnije“, a oni koji će naručiti automobil u maju 2024. godine moći će da biraju između verzija sa NMC baterijama od 90 kWh ili 100 kWh, sa maksimalnom autonomijom (CLTC) od 750 km.

Čak i ako IM L6 još neće dostići obećanih 1.000 km od trenutka kada je pušten na tržište, drugi model, Nio ET7, koji je već stigao na određena tržišta u Evropi sa cenom od oko 70.000 evra i sa baterijama između 70 kWh i 100 kWh, dobio je novu bateriju od 150 kWh za kinesko tržište.

Da bi dokazao da automobil sa novom „mega baterijom“ može da pređe 1.000 kilometara sa jednim punjenjem, Vilijam Li, šef kompanije, prevezao je Nio ET7 rastojanje od 1.044 kilometra od Šangaja do Sjamena. Po dolasku, kompjuter automobila je pokazao preostali domet od 36 km. To se dešavalo u decembru 2023. i o tome smo takođe izvestili.

Čak i ako je, uključujući i slučaj Nija ET7, autonomija od 1.000 km koju je najavio proizvođač izračunata prema kineskom CLTC-u, činjenica da je Vilijam Li uspeo da pređe i više od toga dokazuje da, pod određenim uslovima vožnje, vozilo zaista može premašiti najavljeni maksimalni domet. Međutim, vredi napomenuti da je, na osnovu proračuna koje su napravili inženjeri, autonomija CLTC-a oko 20% veća od WLTP-a.

Nažalost, uprkos svojim performansama, megabaterija od 150 kWh, sa kojom Nio obećava da će opremiti nekoliko svojih modela, imala bi veliku cenu. Potpredsednik kompanije Lihong Ćin je u intervjuu pomenuo da takva baterija košta otprilike koliko i kompletan Nio ET5. Ako nekoga zanima, ET5 ima osnovnu cenu od oko 47.000 evra.

Istina je, međutim, da se Niov poslovni model više zasniva na iznajmljivanju automobila ili, tačnije, na kupovini na operativni lizing, a ne na direktnoj prodaji. Upravo zbog toga je kompanija instalirala više od 2.000 stanica za razmenu baterija u Kini, a nekoliko desetina drugih već je dostupno u Evropi. Prema zvaničnicima kompanije Nio, kupci moraju da plate samo nekoliko stotina evra mesečne naknade da bi mogli da koriste automobil i imaju koristi od inovativnog sistema brze zamene baterija.

AutoRepublika

(3466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

„Pod odredenim okolnostima“ i sa baterijom od pola tone mogao bi da prede do 1000 km!? Da, ukoliko se ne vozi brze od 80 km/h, na konstantnoj nizbrdici i s vetrom u ledima, naravno sam u vozilu i s „eko“ gumama! Svaki dizel kao i mnogi benzinci u tom slucaju imaju autonomiju od barem 1000 km…

Tradicija

„ODREĐENE OKOLNOSTI“ mogu biti i šlep služba.

EvFix

@Peki Da, samo im je trebalo 130 godina da dođu do tog rezultata. A električari koji dostižu ove uspehe nemaju ni deceniju razvoja iza sebe. I prvi mobilni telefoni su imali 0,5 do 1.0 kg i trajali jedva jedan dan. A sada da ne pominjem koliko grma ima baterija i šta sve snabdeva. Svakako ova trka oko 1000km je po meni sasvim bespotrebna. KOme zapravo treba automobil koji će bez zaustavljanaj da vozi 1000km? Čak i na autoputu to je 7-8h neprekidne vožnje. To je nebezbedno! Treba stati, pišati, jesti… A ne voziti dok se ne ubiješ od umora. Po… Pročitaj više »

Marinel

Hibrid je to.
Dva vozila u jednom .
Motor sa unutrasnjim sagorevanjem samo pokrece generator i dopunjuje bateriju , menjac vise ne postoji a elektromotor uvek pokrece tockove .

MRN

Ako govorimo o vozilu za „medjumesni prevoz“, nije meni toliko problem da li je deklarisani domet 500 ili 1000 km, već koliko je gusta mreža punjača na meni željenoj ruti i koliko u proseku ja treba da tokom svakih 1.000 km najmanje provedem ukupno bruto vremena (sa svim dodatnim gubicima vremena koji se odnose na proces punjenja ) da bih rešio problem dopune za tu „medjumesnu rutu“. I koliko će to da me košta. Samo još ne znam kako da tu vrednujemo i ono kako se zbog dugog zdravlja baterije) ne preporučuje često punjenje na jakim DC punjačima ( a… Pročitaj više »

Branko

Tehnologija baterija se razvija strelovito. Doseg od 1.000 km je za većinu korisnika besmislen, ali ako ljude veseli…🙄 Što se tiče snage (brzine) punjenja, novi sistemi hlađenja baterije u velikoj mjeri rješavaju problem ubrzane degradacije kod čestog punjenja velikom snagom. A treba li svako punjenje biti do 100% ili ne, ovisi o tehnologiji baterije. Npr. LiNiMn “ne vole” punjenje preko 80%, dok LiFePh “vole”. S druge strane, LiMnNi imaju veću energetsku gustoću i skuplje su po kWh. Tako da sve ovisi o primijenjenoj tehnologiji i educiranosti potencijalnog korisnika o tome što mu zapravo treba.

Matija

Razvoj baterije ide ne strelovito vec jako polako. Ono sto je „strelovito“ to su senzacionalisticke price po medijima!

Matija

Autonomija od 1000 km – pod uslovom da se vozi u koloni sa kamionima? Hvala, niste trebali! Sta je sve vazno da bi e-mobilnost funkcionisala: 1. Da mogu da platim punjenje obicnom bankovnom karticom sirom Evrope. 2. Da na svakom punjacu stoji cena za 1 kwh energije. 3. Da napon i snaga punjaca budu propisani internacionalnim standardima jer je to bitno za brzinu punjenja. 4. Da na svim putevima bude dovoljan broj punjaca tako da ne moram da cekam na red. Sta mi vredi sto moj e-auto moze da se napuni za 20 minuta ako ispred mene stoje tri automobila?… Pročitaj više »

Mess O'Bradovich

Ili, napravite stanice na kojima mozes da kupis domet koji zelis (baterija za jos otprilike 200km 500km ili 800 km) I da mozes da je zamenis / ubacis / prikljucis za par minuta i nastavis dalje. Mislim da je to do sada nevidjeno revolucionarno resenje 🙂 Posledice ove implementacije bi bile kolosalne, garant nije uradjeno do sada 🙂

(Moram da priznam da sam se kvalitetno ismejao na svoj komentar koliko god to cudno izgledalo, uzdravlje!)

MRN

Mnogo mi se dopadaju tvoje „revolucionarne ideje“ 😊

Todor

I onda stavis kuku na elektricni auto i autonomija se smanji na pola!! To je ok kao gradski auto,i ovi po eu sto su kupili ta sranja mnogo su zadovoljni da cim su subvencije ukinuta to govno vise niko ne zeli da kupi!! Toliko o tome!!

Marinel

Tesla je napravila jako veliku propagandu oko te baterije, elektrifikacije vozila…..ne znam zasto ?
Ranih dvehiljaditih……
Jako je skupa i totalno nerentabilan proizvod a svugde pravi debate .

Matija

„Tesla je napravila…“ – zasto je Tesla „zensko“?