1. Home
  2. Vesti
  3. Bordrin debitovao sa duetom krosovera
Bordrin debitovao sa duetom krosovera
0

Bordrin debitovao sa duetom krosovera

141
0
Podelite sa prijateljima:

Bordrin je projekat koji je razvijen od strane kineskog inženjera I preduzetnika po imenu Žuan Simin. Njegova radna biografija je veoma zanimljava. Početkom devedesetih godina prošlog veka se iz Kine preselio u Ameriku gde je započeo karijeru u Fordu. U Plavom ovalu je proveo jedanaest godina nakon čega se preselio u konkurentski General Motors gde se zadržao još tri leta.

Bordrin iV6

Naposletku, 2008, Simin se vratio u otadžbinu gde je osnovao inženjering biro. Pre tri godine, ambiciozni Kinez je uspeo da okupi ekipu zainteresovanih investitora, što mu je omogućilo da počne da živi svoj san. A prve sekvence njegovog sna na javi bile su vezane za razvoj električnih vozila koja su ponela oznake Bordrin.

Bordrin iV7

Neposredno pred svetsku premiju na Salonu automobila u Šangaju, u petak su predstavljena dva krosovera, koja svojim stilom privlače dosta pažnje. Jedan je nazvan iV6, dok je drugi sa oznakom iV7.

Krosover Bordrin iV6 je 4,7 metara dug liftbek, a sudeći po fotografija, skoro pa da je sasvim spreman za serijsku proizvodnju. Vidljiv je nedostatak detalja koji su karakteristični za konceptne verzije: brave i kvake na vratima su uobičajne, retrovizori, enterijer kao i lista opreme deluju “ovozemaljski”, a od interesantnih sistema se ističu: LED svetlosna signalizacija, sistem kamera za prikaz celokupne okoline vozila, multimedijalni sistem sa ekranom od 12,3 inča, adaptivni tempomat.

Ovaj SUV model leži na sopstvenoj i-MP platformi a međuosovniski razmak iznosi impozantnih 2.900 milimetara. Pogonski sklop podrazumeva aplikaciju po jednog elektromotora na svakoj od osovina. Od karakteristika je za sada objavljen samo kapacitet baterijskih jedinica, a on iznosi 90 kW/h. Ovakva cifra omogućava autonomiju sa jednim punjenjem baterije od velikih 600 kilometara. Nažalost, domet je sračunat prema zastarelim NEDC standardima.

Drugi predstavljeni takmac, Bordrin iV7 ne deluje da se nalazi u razvojnoj fazi koja obećava skoru serijsku proizvodnju. On je još duži od prvenca, sa svojih 4,9 metara, dovoljno je gabaritan da u putničkoj gabini ugosti tri reda sedišta.

Međuosovinski razmak koji je omogućila i-LP arhitektura, iznosi 3.010 milimetara. Svašta se interesantno da zapaziti u putničkoj kabini, čak je tu i monitor koji je instaliran umesto klasičnog ogledala, to jest retrovizora.

Za ovaj model je već obelodanjena cifra koja reflektuje ubrzanje iz mirovanja do “stotke”, a ona iznosi 5,8 sekundi, što nikako nije loše za veliki krosover. Autonomija prezentovanog SUV-a iznosi 700 kilometara, a sudeći prema informacijama koje su predstavljene javnosti za manji model kineske marke, i ovde je u pitanju NEDC ciklus merenja.

Par reči i o samoj kineskoj novoformiranoj kompaniji Bordrin. Entuzijasti zaposleni u firmi se raduju izgradnji fabličkih pogona sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 100 hiljada vozila, ali će u početku proizvodni proces biti organizovan na uslužnoj osnovi gde će domaćin Bordrinu biti kineski gigant FAW.

Kao što smo nagovestili, pripreme za serijsku proizvodnju manjeg, iV6 modela, već su poodmakle, a novajlija bi trebao da se nađe u izložbeno-prodajnim salonima tokom naredne godine. “Sedmica” će uslediti nešto kasnije, dok rukovodstvo Bordrina planira razvoj i kompaktnog kupea sa oznakom iV3, koji će biti praktično najmanji model utemeljen na obećavajućoj i-SP platformi.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments