1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen testira nivo 4 autonomne vožnje u Hamburgu
Volkswagen testira nivo 4 autonomne vožnje u Hamburgu

Volkswagen testira nivo 4 autonomne vožnje u Hamburgu

135
0
Podelite sa prijateljima:

Hamburg će 2021. biti domaćin Svetskog kongresa za sisteme inteligentnog prevoza (ITS), gde se očekuje da će u centru pažnje biti sistemi autonomne vožnje.

Da bi imao s čim da nastupi, Volkswagen je objavio da oficijelno ulazi u industriju visokoautomatizovanih automobila s flotom od pet test vozila.

Počev od sledeće godine, pet e-Golfova, opremljenih laserskim skenerima, kamerama, ultrasoničnim senzorima i radarima, samostalno će se voziti 9 kilometara dugačkom deonicom, koja je trenutno u izgradnji u Hamburgu.

Reč je o testiranju sistema nivoa 4, što će označiti prvi Volkswagenov upliv u ovaj indusrijski segment, koji bi trebalo da na scenu da stupi u narednoj dekadi, obezbeđujući uslužni prevoz za građane.

Svaki od pet e-Golfova je opremljen s 11 laserskih skenera, sedam radara i 14 kamera. Automobil može da obradi 5 gigabajta podataka po minuti, zahvaljujući sposobnosti procesuiranja, ekvivalentnoj onoj kojom raspolaže oko 15 laptop računara.

Veštačka inteligencija kojom je opremljen e-Golf, moći će da očitava podatke u vezi sa svime što se nalazi u okruženju i to u milisekundama, donoseći na taj način odgovarajuće odluke. U cilju ostvarivanja najboljih rezultata, Volkswagen će testirati softver vezan za duboko učenje, neuronske mreže i obrasce prepoznavanja.

Za sada, Volkswagen nije precizirao šta želi da uradi s rezultirajućom tehnologijom, ali je sugerisao da bi buduća ID porodica automobila, bar do neke mere, mogla biti digitalno povezana i automatizovana.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments