1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka razmatra osnivanje fonda za čistiji vazduh
Nemačka razmatra osnivanje fonda za čistiji vazduh
0

Nemačka razmatra osnivanje fonda za čistiji vazduh

151
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka vlada razmatra osnivanje fonda koji bi služio za finansiranje razvoja naprednih sistema prečišćavanja izduvnih gasova dizel vozila, prenosi magazin Der Spiegel.

Sredstva za funkcionisanje fonda bi bila obezbeđena iz državnog budžeta ali bi i proizvođači automobila  bili obavezani da uplate pet miliradi evra. Der Spiegel navodi da će sveobuhvatni plan modifikacije izduvnih sistema zahvatiti veliki deo od ukupne nacionalne flote dizel automobila koja broji oko 15 miliona vozila. Od te brojke, njih samo 2,7 miliona poseduje najsavremeniju Euro 6 tehnologiju prečišćavanja izduvnih gasova.

Nemački magazin navodi da bi veliki gradovi u kojima je kvalitet vazduha posebno loš, kao na primer Minhen ili Štutgart, trebalo da obezbede da njihovim ulicama mogu da se kreću dizel automobili, koji poseduju tehnologiju selektivnog katalitičkog reduktora (SCR).

Kancelarka Angela Merkel i neki od ministara iz njenog tima, planiraju da pokrenu diskusiju na temu, kako izbeći zabrane u najvećim nemačkim gradovima, nakon što je savezni sud svojom presudom od pre par nedelja, autorizovao lokalne samouprave da donose samostalne odluke.

Ministar saobraćaja Andreas Šejer je naveo da je jedan od zadataka njegovog kabineta da „ulože puno energije kako bi kvalitet vazduha u nemačkim gradovima bio još bolji.“ Ministar je odbio da komentariše navode magazina.

Portparol nemačkog tela za lobiranje u automobilskoj industriji, VDA, koji predstavlja najvažnije proizvođače Volkswagen, Daimler i BMW, izjavio je da nije upoznat sa predlogom vlade.

 

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments