1. Home
  2. Vesti
  3. Počev od 2023. kreću testiranja FCEV verzije krosovera BMW X7
Počev od 2023. kreću testiranja FCEV verzije krosovera BMW X7

Počev od 2023. kreću testiranja FCEV verzije krosovera BMW X7

213
0
Podelite sa prijateljima:

Svi proizvođači automobila investiraju ozbiljne sume u istraživanje i razvoj različitih tehnologija za koje veruju da će biti deo budućnosti. Jedna od njih se tiče i upotrebe vodoničnih gorivnih ćelija, a u toj oblasti je BMW jedan od najaktivnijih istraživača. Zajedno s Toyotom, Bavarci su aktivni po ovom pitanju poslednjih šest godina.

Španski specijalizovani medij Motor prenosi da nemačka kompanija već poseduje tehnološko rešenje koje uključuje vodonične gorivne ćelije a koje će doživeti premijeru na ekskluzivnoj verziji najvećeg bavarskog krosovera X7 tokom 2023. godine.

Za ovo još uvek nema zvanične potvrde, ali s druge strane nema ni žurbe s tim, jer četiri godine i nisu tako kratak period, posebno ne u automobilskoj industriji koja se suočava sa strateškim izazovima. Ipak, sasvim su logični inicijalni planovi BMW-a koji podrazumevaju konverziju velikog SUV-a X7 u elektromobil koji bi pogonsku (električnu) energiju dobijao iz rezervoara napunjenog komprimovanim vodonikom.

Lakmus test za nemačkog proizođača će biti reprezentovan kroz brojna ispitivanja koja se sada sprovode, a momenat restilizacije, nakon neke četiri godine provedene na tržištu od strane minhenske perjanice s povišenom pozicijom sedenja, će biti iskorišćen i za premijeru vodonične verzije iste.

Iako se izvori španskih novinara, a koji su očigledno na platnom spisku bavarske kompanije, „kunu“ u znanje inženjera BMW-a, opet je jasno da je izbor modela X7 sasvim nameran. Pretpostavka je dakle da će uprkos svom znanju i naporima inženjerskog, stručnog dela tima kompanije, FCEV tehnologija ostati veoma skupa, čime nastavlja da bude nedostupna, izuzev u najprestižnijim modelima čija cena može da proguta visoke troškove razvoja.

Veliki krosover će u prvom koraku biti čisto električni da bi se kasnije prebacio na čistiju ali i sofisticiraniju tehnologiju, to jest vodonične gorivne ćelije.

Audi je već najavio lansiranje vodoničnog krosovera a Toyota je na Salonu automobila u Tokiju predstavila konceptno vozilo koje najavljuje serijsku verziju druge generacije FCEV modela Mirai. Mercedes takođe napreduje po pitanju razvoja tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija, a i sam BMW je nedavno potvrdio da je napredovao s električnom verzijom krosovera X5, a koja će poneti naziv BMW i Hydrogen NEXT.

Sistem vodoničnih gorivnih ćelija koji je predstavljen na eksperimentalnom prototip primerku BMW i Hydrogen NEXT

Najavljeni vodonični X7 će se biti predstavljen jedino u verziji s pet sedišta i kao takav će biti prethodnica budućem iX7, koji nemački brend drži u najstrožijoj tajnosti i za koji se očekuje da poseduje fenomenalne karakteristike električnog pogona i vanserijska autonomija.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments