1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije
Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije
5

Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije

425
5
Podelite sa prijateljima:

Kako Toyota može svetski „zeleni“ bestseler, Prius, da učini još „zelenijim“?

Vrlo jednostavno – može da pokrije krov i druge elemente karoserije solarnim panelima, koji će generisati dodatnu električnu energiju.

To je upravo cilj novog ispitivanja s kojim Toyota startuje ovog meseca u Japanu. Sistem može da generiše dovoljno električne energije da pruži Priusu PHV oko 56 kilometara vožnje.

Testiranje će vršiti testiranja na javnim putevima zaključno s februarom, u saradnji s proizvođačem solarnih ćelija, Sharp Corp., u okviru inicijative podržane od strane japanske vlade, pod imenom „New Energy and Industrial Technology Development Organization“.

Doduše, Toyota već ima Prius sa solarnim panelima, ali je tehnologija u ponudi kao opcija rezervisana za Japan u Priusu PHV.

Novi demo automobil dramatično podiže performanse.

Za razliku od aktuelnog sistema, koji se puni isključivo kada je automobil parkiran, nova verzija funkcioniše i tokom kretanja vozila.

Postojeći sistem u Priusu PHV generiše oko 180 W dok je vozilo parkirano, što je dovoljno energije za vožnju od oko 6 kilometara čisto „na baterije“. Novi sistem isporučuje 860 W, gotovo petostruko više, što je dovoljno za 45 kilometara vožnje ukoliko je automobil napunjen dok je bio parkiran, odnosno 56 kilometara ukoliko se puni tokom kretanja.

Neke od beneficija pružaju efikasnije solarne ćelije, ali nova tehnologija takođe koristi više panela. Hauba, krov i zadnji prozor su prekriveni crnim solarnim ćelijama, deljine tek 0,03 milimetra. Iz razloga što su tako tanke, one mogu da se prilagođavaju oblinama karoserije.

Portparol Toyote je izjavio da preglednost prema nazad nije problem jer vozač može da koristi bočne retrovizore, kao i zadnju kameru prilikom vožnje unazad i parkiranja. Takođe, japanska kompanija je potvrdila da će testiranje pomoći određivanju količine solarne energije koja može pomoći proširivanju autonomije i gorivne efikasnosti elektrifikovanih vozila.

AutoRepublika

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne znamo samo koji bi „kasko“ pristao da osigura ova kola od rizika vezanih za solarne panele i koliko bi to koštalo.

s mile

jesi mozak… to mi nije ni na kraj pameti…

Mad Max

Što „volim“ ovakve nedorečno – neosnovane PR fantazije. Kaže jačina panela 860w, je dovoljna za autonomiju od 45km. Da su išli u školu, ovi PR-ovci, znali bi da ovde nedostaje podatak o vremenu, za koje ovaj solarni panel može napuniti baterije da bi on imao autonmiju od 45km. Ovako, podatak je bezvredan, jer i onaj panel od 180w će takođe napuniti Prijusa da ima autonomiju 45 km, za određeno vreme….. Ja bi rekao, da mora da stoji na jakom suncu ceo dann da bi eventualno imao navedenu autonomiju, i to pri minimalnim brzinama i idealnim uslovima. Recimo, ovaj panel bi… Pročitaj više »

moron

Ma, verovano mo’š ovako i „Teslu“ napuniti i za samo pet minuta, ako je Sunce „baš jako“ . Npr, ako si na površini Sunca 🙂

Djordje

A ako padne grad? Odose solarne ploce u 3 lepe