1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen se uključuje u trku ka samovozećim automobilima
Volkswagen se uključuje u trku ka samovozećim automobilima
0

Volkswagen se uključuje u trku ka samovozećim automobilima

117
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon gotovo dvogodišnjeg govorkanja o potencijalnom razvoju potpuno samovozećih automobila, Volkswagen je i zvanično potvrdio da radi na ovakvoj tehnologiji. 

Da li su ovakva vozila zaista budućnost ostaje da se vidi, no veliki broj proizvođača trenutno radi na autonomnim automobilima. Volkswagen će početkom naredne godine početi sa testiranjem automobila koji poseduju četvrti nivo autonomije na ulicama Hamburga. Na unapred ucrtanoj ruti koja je dugačka 9 kilometara nemačka marka testiraće flotu od pet samovozećih modela.

U pitanju su primerci e-Golfa specijalno opremljeni raznim senzorima, kamerama i radarima. Volkswagen navodi da će svi automobili posedovati centralnu kompjutersku jedinicu sposobno da obradi pravovremeno ogromnu količinu podataka. Prema podacima koje je dao VW, ovi kompjuteri primaće 5 gigabajta podataka u toku jednog minuta kada je u toku autonomna vožnja.

Aksel Hajnrih, šef razvojnog odeljenja nemačkog brenda, izjavio je da će inicijalni test pokazati koliko je ova tehnologija trenutno sposobna i koliko smo daleko od potpuno samovozećih modela. Hajnrih ipak ističe da nije poenta samo u autonomnim automobilima.

„Vozila moraju postati inteligentnija i povezanija. Ali za ovakva transport gradovi moraju obezbediti odgovarajući „digitalni ekosistem“. Neophodna je mogućnost komunikacije između samih vozila i centra za upravljanje saobraćajem koji se nalazi u svakom većem urbanom centru“, kazao je Hajnrih.

AutoRepublika 

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments