1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Elektromobilnost nije dovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva
Istraživanje: Elektromobilnost nije dovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva
4

Istraživanje: Elektromobilnost nije dovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva

180
4
Podelite sa prijateljima:

Iako bukvalno svi proizvođači automobila užurbano kreću ka zameni konvencionalnih automobila u gami vozila koja nude, rezultati nedavno objavljenog istraživanja polazuju da, kada bi tranzicija ka elektromobilima bila jedina akcija u smislu dostizanja ambicioznih klimatskih ciljeva, to ne bi bilo dovoljno za srećan kraj u pomenutoj borbi. 

Dokument na koji se pozivamo u ovom izveštaju je objavila organizacija Klimatske promene koje se dešavaju u prirodi (Nature Climate Change), i u njemu se iznosi zaključak koji govori o tome da masivna tranzicija ka elektromobilnosti možda neće pomoći dovoljno, odnosno u onoj meri u kojoj se nadaju i proizvođači automobila, ali i kupci automobila.

Grupa istraživača sa znanjima iz oblasti inženjeringa sa Univerziteta u Torontu je sprovela jednu studiju, pri čemu su se eksperti opredelili da kao testno tržište posluži američko. Izbor je utemeljen na činjenici da je u Americi veliki broj automobila posedovan po glavi stanovnika. Tim je osmislio kompjuterski model pomoću kog bi se moglo izračunati koliko je elektropokretanih vozila svetu potrebno, da bi se porast prosečnih globalnih temperatura zadržao na nivou od +2 stepena Celzijusa do 2100. godine, u odnosu na one koje su bile karakteristične za doba pre industrijske revolucije.

Tokom tog procesa, izračunali su i takozvani ugljenični budžet, koji praktično otkriva koliko je elektromobila neophodno čovečanstvu kako bi se s emisijama ostalo unutar vrednosti oivičenih pomenutim budžetom.

Nakon sprovedenih istraživačkih radnji je proizašao zaključak da je Americi neophodno da poseduje oko 350 miliona električnih vozila na drumovima do 2050. godine, što bi činilo oko 90% tadašnje flote vozila u javnom saobraćaju SAD.

Vodeći stručnjak na projektu, po imenu Aleksandre Milovanov je izjavio da je trenutno učešće električnih automobila u ukupnoj floti vozila na nivou od 0,3%. Citirajući Phys Org, on je u vezi s ovom pričom izjavio sledeće: “Tačno je da prodaja elektromobila raste drastičnom brzinom, ali čak i najoptimističkije prognoze u tom smislu, sugerišu da će tek svaki drugi automobil na ulicama Amerike, do 2050. godine biti elektropokretani.“

U dokumentu se poseban značaj pridaje direktnoj vezi između preferencija kupaca za električna vozila i razvoja infrasturkture za dopunu baterija na istim, što će kreirati dodatnu tenziju u budućem procesu omasovljenja elektromobilnosti.

Sudeći po nalazima ovih eksperata, oko 350 miliona EV, što je brojka koju smo pomenuli u uvodnom delu teksta, zahtevala bi dodatnu proizvodnju električne energije od oko 1.730 TWh, što je oko 41% trenutne potrošnje struje. Ovo se može obezbedi jedino realizacijom obimnih investicija i gradnjom novih elektrana, od kojih bi neke morale da koriste i fosilna goriva za proizvodnju struje. Naravno, tu bi se javili i dodatni problemi u vezi s isporukama materijala, pri čemu se naglašava litijum, mangan i koblat, koji su ključni u proizvodnji baterijskih ćelija.

Zato su svi ciljevi vezani za dostizanje klimatskih ciljeva pukim forsiranjem elektromobilnosti, prilično nerealni, zaključio je ovaj tim.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Ne da mi se čitati, ali nisam ni iznenadjen. CO2 nema nikakve veze sa zagrijavanjem, čak šta više na djeluje je globalno zahlađenje…6 mjesec mi u jaknama hodamo. Itd…dosadilo da se ponavljam

BB

Jesam je juče smrz’o…

Bungi

Oni samo govore o transportu kao palagaj a gdje je industrija?Koliko samo treba napraviti solarnih i vjetroelektrana da se proizvede količina hidrogena koja će zamijeniti sav ugalj i zemni gas na planeti.??

TheStig

Koliko smaraju sa CO2 i ovim glupostima. Daleko veci problem je zagađivanje voda pitkih i unišavanje zivotinjske populacije i i staništa čime se kompletno remeti ekosistem i lanci ishrane. Jedva cekam kad cijela ova farsa sa električnim automobilima stane da čujem kakvo će im biti opravdanje