1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nove baterije kao rešenje za autonomiju električnih automobila
Nove baterije kao rešenje za autonomiju električnih automobila
0

Nove baterije kao rešenje za autonomiju električnih automobila

524
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Innolith AG najavila je da će u narednih nekoliko godina plasirati novu vrstu baterija. 

Ova, kako kažu iz pomenutog preduzeća, prva baterija nove vrste, imaće kapacitet od 1000 Wh/kg. Uz takvu mogućnost baterije, električni automobili mogli bi preći i više od 1.200 kilometara po jednom punjenju.

Trik je u većoj gustini ćelija unutar same baterije. U Innolithu navode da su osim što su povećali kapacitet ujedno i smanjili rizik od požara, ali i da njihova baterija ne sadrži nikakve „egzotične materija“, te je značajno jeftinija za proizvodnju.

Ove nove baterije trenutno se testiraju u laboratoriji u Nemačkoj, a prema rečima predstavnika Innolitha u serijsku proizvodnju trebalo bi da uđu u narednih tri do pet godina. Osim toga, pomenuta kompanija ističe da će se baterije puniti na isti način kao i sadašnje verzije, te da bi za potpuno punu bateriju trebalo ostaviti vozilo priključeno na kući punjač tokom cele noći.

Mišljenje AutoRepublike jeste da je i sadašnja autonomija modernih električnih automobila sasvim dovoljna. Ono što je važnije od same autonomije jeste proces, odnosno brzina punjenja baterije. Ukoliko bi se baterija mogla napuniti do 80% svojih kapaciteta za 15-ak minuta na superpunjačima koji bi bili rasprostranjeni bar koliko i benzinske pumpe, onda bi to bilo idealno rešenje za popularizaciju električnih automobila.

AutoRepublika 

 

(524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments