1. Home
  2. Vesti
  3. Varljiva statistika prodaje Modela 3 – februarski pad u Americi od 400%
Varljiva statistika prodaje Modela 3 – februarski pad u Americi od 400%
0

Varljiva statistika prodaje Modela 3 – februarski pad u Americi od 400%

247
0
Podelite sa prijateljima:

Američka kompanija Tesla je medijski veoma eksponirana. Prethodnih dana smo čitali istinite i verodostojne vesti u kojima se navodi da je “Tesla Model 3 zabeležila neverovatne prodajne rezultate u Evropi”; “Tesla Model 3 se bolje prodavao od Mercedesove C klase i serije 3 iz BMW-a, tokom februara na Starom kontinentu”….

Ipak stariji znaju da je najbolja definicija statistike ona koja je formuliše kao “tačan zbir netačnih podataka”. Naime, iako su podaci o februarskoj prodaji električnog hedžbeka iz Kaliforniji tačni, oni se odnose na porudžbine koje su prikljupane počev od 2016. godine, a koje je proizvođač tek pre par nedelja počeo da realizuje.

Dakle, to što je Tesla prodala u drugom mesecu ukupno 3.630 primeraka Modela 3, odnosno više nego Mercedes C klasa (3.457 jedinica) ili Renault Zoe (2.888 komada), ne znači da je američki kompakt popularniji, već da evropski takmaci imaju kontinuiran niz prijema narudžbina i isporuka, za razliku od Modela 3.

Nije nam poznato šta su konkretni uzroci u poslovnom ciklusu kompanije Tesla koji dovode do zastoja u isporukama, ali revolucionarne i ekskluzivne vesti koje smo preneli prošle nedelje, definitivno imaju i svoje naličje. Tek nakon nekoliko meseci će biti moguće formirati malo izbalansiraniju i realniju sliku o trenutnom potencijalu Modela 3 na Starom kontinentu.

S druge strane, Model S je već dokazao održivost komercijalnog uspeha jednog modela proizvođača iz Kalifornije, a uspeh električne limuzine potvrđuju i prodajni uspesi u Americi.

Rezultati prodaje na američkom tržištu koji se tiču prošle godine i Modela 3 fovore o tome da je kompakt prodat u “tiražu” za 10 puta većem od Nissan Leafa, ali ukoliko analiziramo februarske rezultate, pad prodaje je Teslinog hedžbeka je dramatičan. Naime, u februaru je Amerikancima isporučeno 5.750 Modela 3, što ja za 400% manje nego u mesecu koji se dogodio pola godine ranije.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments