1. Home
  2. Vesti
  3. PSA i FCA pregovaraju o saradnji na planu električnih automobila
PSA i FCA pregovaraju o saradnji na planu električnih automobila
0

PSA i FCA pregovaraju o saradnji na planu električnih automobila

100
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa i Fiat Chrysler Automobiles istražuju mogućnost ulaska u partnerstvo koje bi uključivalo podelu investicija u električne automobile.

FCA i PSA su ušli u preliminarne razgovore vezane za saradnju na „superplatformi“, mehaničkoj osnovi za model automobila, koja bi redukovala troškove ulaganja u ovu visokokonkurentnu sferu, kažu izvori bliski dešavanjima, koji nisu želeli da njihov identitet bude obelodanjen. Ovi pregovori bi mogli da budu zvanično obelodanjeni do kraja prvog šestomesečja.

Šef francuskog konglomerata, Karlos Tavares, nedavno je izjavio da je njegova kompanija spremna da iskoristi priliku za rast, manje od godinu dana nakon integracije Opela i Vauxhalla, koji su kupljeni od General Motorsa. Generalni direktor FCA, Majk Menli, rekao je u isto vreme da bi on svakako razmotrio mogućnost dogovora koji bi njegovu kompaniju učinio snažnijom, uključujući savez ili pripajanje.

Bilo kakvo eventualno partnerstvo će verovatno uključiti podelu investicionih troškova u nove električne automobile. Očekuje se da prodaja električnih vozila poraste na 60 miliona primeraka godišnje do 2040., u odnosu na 2,2 miliona prognoziranih za ovu godinu, smatra BloombergNEF.

„Nijedan izdvojeni proizvođač ne može samostalno obezbediti takav obim investicija potreban za razvoj platformi za pametna, hibridna i digitalno povezana vozila, koja će se naći na putevima u godinama koje dolaze“, rekao je Karlo Alberto Karnevale Mafe, profesor na Bokoni univerzitetu u Milanu. „Razgovori između PSA i FCA, kao i oni koje vode BMW i Daimler, jasan su znak da industrija treba da pronađe novi balans između konkurentnosti finalnih proizvoda i usluga, uz podsticanje neizbežnih kooperacija u oblasti razvoja tehnologije i prateće infrastrukture.“

Portparol PSA odbio je da komentariše, osvrnuvši se na izjavu Tavaresa za Wall Street Journal, gde je on rekao da kompanija nije imala nekog „posebnog“ partnera na umu, kao i da nije uključena u „duboke“ pregovore. „Mi imamo neprekidne diskusije s našim partnerima“, odgovorio je Tavares na pitanje u vezi s potencijalnim pregovorima s FCA. „Nema specifične mete, nema specifičnih, dubokih pregovora.“

FCA i PSA su proširili saradnju u segmentu lakih komercijalnih vozila, koja sada uključuje i Opel i Vauxhall.

Proizvođači automobila ubrzano rade na udruživanju snaga vezano za podelu investicija, jer se automobilska industrija suočava s tehnološkim „tektonskim poremećajima“, pokrenutim električnim automobilima i sistemima autonomne vožnje. Stroža ekološka regulativa koju nameće Evropska unija takođe prisiljava proizvođače automobila da se bržim tempom odriču tradicionalnih motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Kompanije su pritisnute procenama koje gravitiraju na nivou recesije, dok bogati giganti iz Silikonske doline, poput Alphabeta, ulaze u automobilsku industriju kako bi pristupili podacima o budućim vozilima.

Sa sve više znakova koji ukazuju da je obim prodaje dostigao vrhunac, Ford i Volkswagen rade na širokom partnerstvu koje uključuje komercijalna vozila i autonomnu vožnju, dok BMW i Daimler sarađuju na planu usluge „podele prevoza“ na premijum nivou.

Predsednik FCA, Džon Elkan, deli stav s pokojnim šefom kompanije, Serđom Markioneom, da je automobilskoj industriji neophodna konsolidacija koja podrazumeva ukidanje udvostručavanja investicija. Markione je svojevremeno rekao u svom čuvenom govoru iz 2015. da je automobilska industrija proćerdavala 2 milijarde nedeljno u razvoju proizvoda i alata, što je moglo značajno da se redukuje kroz podelu troškova.

AutoRepublika

 

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments