1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Durango će definitivno u penziju na kraju 2024. godine
Dodge Durango će definitivno u penziju na kraju 2024. godine
0

Dodge Durango će definitivno u penziju na kraju 2024. godine

112
0
Podelite sa prijateljima:

Dodge se polako, ali sigurno sprema za život bez vozila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Popularni, ali zastareli modeli kao što su Charger i Challenger su već eliminisali na kraju protekle godine, što znači da je Dodge ušao u 2024. godinu samo sa terencem Durangoom u ponudi. Ali kako stvari stoje, ni njegova budućnost nije svetla, pa ćemo ga videti u izložbeno-prodajnim salonima samo još ove godine.

Takva vest nije iznenađenje pošto se Durango sadašnje generacije proizvodi još od 2011. godine i iako je nekoliko puta osvežavan, definitivno pokazuje godine.

To se i ne bi moglo primetiti na osnovu prodajnih rezultata i Dodge je protekle godine isporučio 69.196 jedinica ili 25% više u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Durango se inače proizvodi još od 1998. godine kroz tri generacije, a do sada je pronašao više od dva miliona kupaca.

I šta će onda biti u ponudi još ove godine? Dobra vest je ona da kupci još uvek mogu da naruče izdanje Hellcat, sa 6,2-litarskim benzincem koji razvija 710 konjskih snaga uz pomoć kompresora. Reč je o jednom od najbržih serijskih terenaca u istoriji i u stanju je da ubrza od nule do 100 km/h za 3,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 288 km/h.

Takvo zadovoljstvo košta nešto više od 100 hiljada američkih dolara. U ponudi je i bazni 3,6-litarski benzinac sa 290 „grla“ kao i par motora Hemija sa osam cilindara, radne zapremine 5,7 i 6,4 litra (sa 360 i 475 „konja“). Kao što smo spomenuli, Charger i Challenger su već završili sa karijerom, barem u sadašnjem izdanju, što nam govori da će Durango biti poslednji Hellcat ponuđen od strane korporacije Chrysler.

Odlazak u penziju obično znači da je proizvođač spreman da ponudi i neko specijalno izdanje za kraj, a u slučaju Duranga se zove 392 AlcHemi. Ono ne pruža Hellcat ispod haube, već kao što mu ime kaže, spomenuti 6,4-litarski benzinac (značka „392“ se odnosi na radnu zapreminu u kubnim inčima).

Ovaj paket je uglavnom kozmetičke prirode, pa tako pruža Brembo kočnice s čeljustima ofarbanim u žutu boju, specijalne grafike na terencu, 20-inčne felne i nešto bogatije opremljeni enterijer. Svi spomenuti detalji su dostupni i na svakom drugom Durangu tako da AlcHemi nije preterano poseban, ali opet ne sumnjamo da će biti rasprodat preko noći. Ponuda će inače biti ograničena na samo hiljadu jedinica po početnoj ceni od 86.200 dolara.

Dodge je za sada potvrdio samo jedan novi model za 2025. godinu i to novi Charger, o kome smo pisali baš juče. Biće dostupan u konfiguracijama na struju i sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Nismo sigurni šta budućost donosi za Durango, ali kada znamo da američki gigant ima običaj da reciklira stara imena, neće nas iznenaditi ako i njegovu značku opet vidimo na nekom električnom krosoveru.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments