1. Home
  2. Vesti
  3. Pomalo neshvatljivo „šlihtanje“ Toyote BMW-u (VIDEO)
Pomalo neshvatljivo „šlihtanje“ Toyote BMW-u (VIDEO)
0

Pomalo neshvatljivo „šlihtanje“ Toyote BMW-u (VIDEO)

510
0
Podelite sa prijateljima:

Mada je Toyota svetski automobilski gigant, nije baš lako razviti emociju prema modelima ove automobilske marke. To traje već izvesno vreme, a za to nije niko drugi kriv do same Toyote.

Ukoliko se to promeni, Japanci će u velikoj meri moći da se zahvale BMW-u, bar oni to tako misle. Čak to i priznaju, nazivajući B58 „legendarnim“ motorom.

Toyota je oduševljena bavarskim inženjeringom, a jedino što u svemu pomalo nije jasno, kako je moguće takvo idolopoklonstvo, kada je japanska marka kreirala 2JZ agregat, koji u suštini može da zada „domaći zadatak“ BMW-ovom motoru?

Dovoljno je pogledati komentare na YouTubeu pa uvideti da su Toyotini hvalospevi pomalo preterani, jer vlada opšti konsenzus da motor zvuči kao kod nekog od novijih BMW-ovih modela, što baš i nije kompliment. S obzirom na Toyotinu finansijsku snagu, nameće se pitanje čemu „šlihtanje“ Bavarcima?

To nije sve. Dok se A80 proizvodio od 1993. do 2002. u Japanu, A90 će bit proizvođen zajedno sa Z4 u Gracu, u Magna Steyr fabrici. Autentična Supra? Teško…

Zvuk je jedna od stavki vredna spomena, posebno tokom promene stepena prenosa naviše. Naravno, reč je o ZF 8HP osmostepenoj jedinici, koja sportski aspekt čini razvodnjenim i mlakim. Ponovo, po pitanju autentičnosti, bolje bi bilo da je Toyota instalirala svoj šestostepeni manuelni menjač, ali je on za sada rezervisan za tržišta gde se volan nalazi s desne strane.

Ukoliko u potpunosti želite da uništite doživljaj, odlučite se za 2,0-litarski motor, koji takođe dolazi iz Minhena. B48 mu je ime, a nalazi se i u Z4 sDrive20i. Reč je o četvorocilindarskom turbo motoru sa 192 ks i 320 Nm.

Ne znamo da li da se radujemo ili „tugujemo“ pred premijeru zakazanu u Detroitu.

AutoRepublika

 

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments