1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors debitovao sa novim dizel motorom za pikape
General Motors debitovao sa novim dizel motorom za pikape
0

General Motors debitovao sa novim dizel motorom za pikape

149
0
Podelite sa prijateljima:

Sve do pre nekoliko godina je bilo nezamislivo da neki pikap u takozvanoj „light duty“ kategoriji pruža dizel agregat, ali od kada se Ram 1500 EcoDiesel pokazao uspehom, i ostali proizvođači prate strategiju. Najnoviji igrač u klasi je General Motors sa novim I6 agregatom zapremine 3,0 litara.

I ako je verovati ranim informacijama koje su procurile na internet, najveći američki proizvođač će biti lider među konkurentima. Naime, kada se na leto pojavi u prodaji u modelima Chevrolet Silverado i GMC Sierra, novi dizelaš će razvijati preko 277 konjskih snaga i 624 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Za ovo zadovoljstvo će kupac morati da izdvoji 2.495 američkih dolara preko cene osnovnog modela sa benzinskim agregatom (5,3 litre), što je identična cifra koju General Motors već naplaćuje kupcima moćnijeg 6,2-litarskog agregata.

U poređenju sa osnovnim 2,7-litarskim turbo benzincem, dizel je opcija od 3.890 dolara. Novi Duramax dizel neće biti deo standardne opreme ni na jednom modelu, ali će moći da se naruči kao opcija na LT, RST, LTZ i High Country verzijama.

U poređenju sa ostalim pikap modelima kompanije, spomenuti dizel je najpristupačnija opcija. Primera radi, vlasnici manjih modela Chevrolet Colorado i GMC Canyon moraju da plate 3.500 dolara za dizel opciju, a većih Chevrolet Silverado HD i GMC Sierra HD čak 9.395 dolara.

General Motors takođe ima prednost i nad najbližim rivalima. U slučaju Forda F-150, dizel je opcija od 4.000 dolara, dok je Ram u prošlosti naplaćivao 4.495 dolara za isti agregat (Chryslerova komercijalna divizija još nije debitovala sa novom generacijom). Ford je već potvrdio da će njegov velikan razvijati malo više od 250 „konja“, a u slučaju Rama se nagađa da će cifra biti za deset konjskih snaga viša.

U narednih nekoliko meseci General Motors bi trebao da objavi i brojeve o potrošnji, a cifra koju mora da nadmaši je 7,8 litara na 100 kilometara, kojom se za sada može pohvaliti samo Ford F-150. Ostaje nam samo da vidimo da li će i Toyota i Nissan pratiti američke rivale i na koji će način dugogodišnji lider Ford odgovoriti na direktan poraz na papiru.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments