1. Home
  2. Vesti
  3. Gume su odgovorne za povećanje autonomije električnih vozila za 20%
Gume su odgovorne za povećanje autonomije električnih vozila za 20%
9

Gume su odgovorne za povećanje autonomije električnih vozila za 20%

572
9
Podelite sa prijateljima:

Nekoliko studija ukazuju na veliki značaj pneumatika sa malim otporom kotrljanja za vozila koja koriste električni pogon.

Test koji je sproveden sa električnom varijantom Golfa pokazuje koliko su važne odgovarajuće gume za veći domet kod EV modela. Razlika kod pneumatika razvijenog da umanji otpor kotrljanja i onog koji je usmeren na bolje performanse vozila omogućava razliku od 20% u realnom broju pređenih kilometara po jednom punjenju.

Osim gume ukazuje se i na važnost felni, koje mogu biti optimizovane u aerodinamičnom smislu, što još doprinosi većem dometu baterijskih vozila.

Gume su kod tradicionalnih automobila mahom fokusirane na poboljšanje performansi, i veću sigurnost u vožnji. Kod električnih modela fokus je na manjem otporu kotrljanja, što zauzvrat žrtvuje voznu dinamiku, zarad veće autonomije kretanja.

Na osnovu studije portala Road&Truck urađene prilikom testiranja električne verzije Golfa, doneti su zaključci da pomenuti namenske pneumatici zaista doprinose većem dometu baterijskih vozila. Prilikom ispitivanja, e-Golf je bio isprva opremljen gumama Michelin Pilot Sport 4S i sa njima je uspeo da pređe 160 km sa punom baterijom. No, sa pneumaticima Bridgestone Ecopia EP422 i optimizovanim felnama, e-Golf prešao je 200 km, što je uvećanje od 20%!

Naravno, pored guma i dizajn felni ima uticaja na domet. Prošle godine, Car&Driver je ustanovio da ovakvi naplaci dodaju 3% veću autonomiju kod Teslinog Modela 3, odnosno da omogućavaju dodatnih 16 km dometa. Sličan rezultat je dobila i kompanija Green Car Reports kada je sprovela istraživanje na Chevroletu Bolt, gde su standardne felne sa običnim gumama umanjile autonomiju kretanja za 10%.

Kao primer za optimizaciju pneumatika navodi se BMW i3. Bavarci su tokom razvoja ovog automobila blisko sarađivali sa Bridgestoneom koji je razvio i novu gumu za električnog mališana dimenzija 155/70 na felnama od 19 inča.

Očito je da će vlasnici baterijskih vozila u bližoj budućnosti morati da prihvate određene kompromise, ukoliko žele veću autonomiju kretanja svojih ljubimaca.

AutoRepublika 

(572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako izbor gume čini osnov razlike dometa za 20%, probajte zamisliti koliko je ova eko guma manje bezbedna, u smislu dužine zaustavnog puta i „držanja“.

Balkanboj

Apsolutno. Najviše mrzim te „eco“ gume, po suvom su još i dobre ali kad padne kiša ☔ smeće najveće. Imao prilike da vozim 2 para (novih guma) Michelin Energy Saver. Jednom sam se ja zajebo, drugi put ih dobio na novom automobilu.
Dobre su za „penzos“ vozače, njima slabo šta znače performanse a takve gume mogu preći dosta laganih kilometara.
Više znači oblik same felne, da „klizi“ kroz vazduh. I naravno dimenzija, širina same gume jer ako stavite širinu gume 245 teško da je to eco u bilo kom obliku.

moron

Ali, na novim vozilima uglavnom i dolaze eco gume.
I na poslovnom jariću, a i na fobiji, je došla baš Bridgestone Ecopia, na 500L Continental Eco Contact, na prvom pežou Bridgestone Turanza (ipak stepenik iznad Ecopia), ali, na drugom Energy Saver. Pretpostavljam da je i na CRVu neki „eko djoka“.

D_C

Pa brate moron, normalno je da ce da na eko verzijama vozila da stave eco gume. Ne verujem da 500 Abarth, Skode VRS i sl imaju iste vec verovatno neki ‘sport djoku’.

moron

Vidiš, toliko puta sam tamo bio, a ne pade mi nikada na pamet u salunu da pogledam brend i model guma na oktaviji VRS … Jednom hoću.

s mile

imao sam ih, i valjano dugo koristio, dugo su trajale, sve što si rekao, slažem se. Prijatelj koji je vozio citroen ksaru, a puno prelazio, je koristio Energy saver, i prelazio po 80000km sa njima.

Bungi

Autonomija električnog automobila ne može se značajno povećati samo uvećanjem kapaciteta baterija jer shodno tome skače i cijena a bogami i težina.Otpor kotrljanja pneumatika ne može se smanjivati u beskonačnost jer kako kaže „moron“ ode zaustavni put u nepovrat.Potrebna je sinergija više sistema koji štede el. energiju.Osim toplotne pumpe koja štedi energiju prilikom grijanja potrebni su el. solarni paneli integrisani u karoseriju koji služe za napajanje baterija kada auto stoji, kreće se, odnosno kad god ima sunčeve svjetlosti.Samo jedna startap firma iz Njemačke zasad nudi takvo rješenje.Dalje, potrebni su amortizeri koji prilikom pomijeranja gore-dole proizvode el. energiju (dakle kad god… Pročitaj više »

Saša

Pa ti amortizeri na našim putevima,bi bili bolja stvar nego brzi punjači 😄😄😄

moron

🙂