1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Saab 900 SPG sa 1.600.000 km
Zanimljivost dana: Saab 900 SPG sa 1.600.000 km

Zanimljivost dana: Saab 900 SPG sa 1.600.000 km

1.68K
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznato da Volvo P1800 iz 1966. godine drži rekord po najvećoj prevaljenoj kilometraži, a posebno ponosan na taj automobil je bio njegov vlasnik Irv Gordon, koji je nedavno preminuo. Međutim, impresivnu cifru je ostvario još jedan švedski automobil i to Saab 900 SPG iz 1989. godine.

Njegov nekadašnji vlasnik je Piter Gilbert i koji se tokom cele svoje karijere bavio poslom trgovačkog putnika, što je često zahtevalo vožnje na duže relacije. U svoje vreme SPG (Special Performance Group) je bio jedan od najbržih hot heča na svetu i razvijao je impresivnih 160 konjskih snaga iz 2,0-litarskog turbo agregata, što je bilo dovoljno za ubrzanje iz mesta do 100 km/h za samo 8,4 sekunde.

Gilbert je postao vlasnik spomenutog Saaba 1989. godine nedugo nakon razvoda, a kaže da je znao da može preći milion milja (1,6 miliona kilometara) kada je shvatio da posle 600.000 milja (1.000.000 km) automobil ne troši ni kap ulja.

Saab je dočekao najveći kvar nakon 320.000 kilometara na satu, kada je dobio novi menjač, a Gordon dodaje da je “tajna“ uspešnosti i dugovečnosti, korišćenje sintetičkog ulja i zamena istog na svakih 5.000 kilometara, kao i nove gume nakon svakih 70.000 km.

SPG je u svakom drugom pogledu u originalnom stanju, sa izuzetkom haube koja je zamenjena kada je Saab udario u jelena. Tokom 17 godina vlasništva nad automobilom, Gilbert je osam puta udario u jelene, ali samo spomenuti put je automobil zahtevao zamenu i upotrebu novih komponenti.

Na kraju karijere, Gilbert je donirao svoj automobil u Wisconsin Automotive Museum (grad Hartford u američkoj saveznoj državi Viskonsin) nakon što su čelnici Saaba lično potvrdili kilometražu. On je zatim kupio noviji Saab koji vozi do današnjeg dana.

Za kraj, Gilbert kaže da veruje da je mehanika mogla da traje još jedanko toliko, ali jake zime u Viskonsinu su rezultirale sa dosta soli na putevima, pa su tako školjka i šasija u relativno lošem stanju.

Zoran Tomasović

(1675)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Danas na licu mesta …

comment image