1. Home
  2. Istorija
  3. Suzuki proslavlja jubilej trkačke vožnje sunčanom magistralom u Italiji
Suzuki proslavlja jubilej trkačke vožnje sunčanom magistralom u Italiji
1

Suzuki proslavlja jubilej trkačke vožnje sunčanom magistralom u Italiji

322
1
Podelite sa prijateljima:

Pre 55 godina, za manje od 5 sati, dva spektakularna sportska automobila Suzuki Fronte SS 360 (LC10) pohrlila su u eru velikih brzina. Legendarna Autostrada del Sole koja vodi od Milana do Napulja učinila je subkompaktne automobile i brend Suzuki poznatim širom sveta.

Sprint je održan tokom testa novog modifikovanog motora za Fronte 360, a njegova razmera bi mogla da impresionira čak i moderne ljubitelje automobila. Treba samo zamisliti: Italija, avgust, veličanstvena „Sunčana magistrala“ (Autostrada del Sole) u dužini od oko 750 km povezuje gradove Milano i Napulj; celom dužinom, sa izuzetkom skretanja i tunela, po dve široke saobraćajne trake sa svake strane; dva jedinstvena automobila, dva vrhunska trkača i bez ograničenja brzine… Ali to je bila tek 1968. godina!

Međutim, pre svega. Okidač za legendarnu kilometražu, svetsku popularnost i prepoznatljivost, kao što se to više puta dešavalo u Suzukiju, ponovo su bile izvanredne tehničke ideje i društveni trendovi, a to su: minivanovi, inovativni motor i pogonski aranžman za to vreme i tranzicija na proizvodnju putničkih automobila.

Prvi subkompaktni automobil Suzulight sa 2-taktnim motorom od 360 „kubika“ ugledao je svetlost dana u oktobru 1955. „Suzu“ je bila skraćenica za Suzuki, a reč light naglašavala je i „lakoću“ automobila i „svetlost” njegovih farova.

Od tada, linija Suzulight je pretrpela mnoge značajne promene, uglavnom u zavisnosti od ekonomskih faktora i očekivanja potrošača. U početku je uključivao limuzine, laka kombi vozila i kamione, ali se do maja 1957. Suzuki fokusirao na proizvodnju lakih kombija. Osim toga, automobili su se u to vreme kupovali uglavnom za komercijalne delatnosti, a industriju kamiona je dodatno podržavala vlada.

Stoga je, nakon vaganja svih faktora, Suzuki sveo liniju na jedan model – minivan, koji je mogao da služi i kao putnički automobil, a 1959. godine izbacuje Suzulight TL. Zahvaljujući prostranoj unutrašnjosti i prtljažniku, u kombinaciji sa snažnim ubrzanjem, modifikacija TL je stekla široku popularnost, a aprila 1963. zamenjena je varijantom Suzulight Van FE.

Generalno, Suzulight je postao pravi simbol pionirskog duha kompanije, jer se u razvoju ove linije Suzuki nije ograničio na konvencionalno znanje, već je aktivno tragao za novom kategorijom, izmišljajući usput nova tehnološka rešenja. Tako se u modelu Suzulight pojavio izgled FF – „motor napred i pogon na prednje točkove“.

Naziv Fronte potiče od koncepta frontier spirita („duh pionira“, karakterističan za Suzuki) i imena jedinstvenog rasporeda „motor napred i pogon na prednje točkove“ (FF). Prilikom lansiranja, Fronte je bio jedini Suzukijev putnički automobil, a u maju 1963. zamenjen je značajno redizajniranim modelom Suzulight Fronte FEA, poznatim po odličnom upravljanju, koji je završio na 1, 2, 4. i 8. mestu u prvoj trci za Veliku nagradu Japana na međunarodnoj trkačkoj stazi Suzuka Circuit.

U maju 1967. Suzulight Fronte FEA je zamenjen Fronteom 360 (LC10), koji je takođe postao izuzetno popularan. Tokom otpremanja prve serije LC10 u autoprevoznike, svi zaposleni su se okupili ispred kapije fabrike u Hamamatsuu i uz gromoglasne aplauze ispratili plodove svog rada u sve krajeve zemlje. Rast prodaje LC10 nije dugo čekao i bio je eksplozivan.

Međutim, nema granice savršenstvu, a „buntovni duh“ Frontea počeo je da „mami“ brzinu. Razvoj mreže brzih puteva širom sveta i Japana izazvao je povećanu potražnju za sportskim automobilima, a Suzuki je odlučio da razvije verziju motora za brzi model Fronte 360 objavljen u maju 1967. godine. Kompanija je planirala da instalira ovaj modifikovani motor u Fronte SS 360 (LC10) i pusti ga u oktobru 1968. godine u prodaju.

Upravo radi testiranja novog motora organizovana je neviđena vožnja Frontea LC10 SS duž italijanske „Sunčane magistrale“.

Dva Frontea LC10 SS vozila su tokom testiranja vozili vrhunski vozači: Stirling Mos, svetski poznati trkač iz Velike Britanije i Micuo Ito, međunarodni japanski motociklistički trkač iz Suzukijevog tima.

Testovi su počeli 12. avgusta 1968. u 8:26. Dva fronta, koja se trče prosečnom brzinom većom od 125 km/h, stigla su u Rim u 14:45. Vest se brzo proširila svetom: subkompaktni automobil koji je razvio Suzuki prešao je 550 km od Milana do Rima za neverovatno vreme od 4 sata i 27 minuta i sa neverovatnom prosečnom brzinom od 125 km/h. U 18:35 su ponovo krenuli za Napulj, a na krajnje odredište su stigli u 20:13.

Automobili su savladali ceo autoput prosečnom brzinom od 122,4 km/h! Ovaj događaj ne samo da je „zadivio ceo svet“, već je i preokrenuo opšte prihvaćene ideje o mogućnostima subkompaktnih automobila, jasno demonstrirajući visoke tehničke kvalitete Frontea SS 360 (LC10).

Podvizi Frontea se ne završavaju ovde – decembra 1968. grupa akademskih istraživača Mreže azijskih autoputeva, uzimajući dva automobila Fronte SS 360 (LC10) i jedan Carry Panel Van, krenula je na drugu vožnju duž „novog puta svile“, koji pokriva 14 zemalja i oko 40 % tvrdih zemljanih puteva, ali to je druga priča o Suzukiju…

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpaticno kako je sve to pocelo!