1. Home
  2. Istorija
  3. Saab 9000 je priuštivi klasik
Saab 9000 je priuštivi klasik

Saab 9000 je priuštivi klasik

1.47K
18
Podelite sa prijateljima:

Nekima od nas u redakciji je Saab jedan od omiljenih brendova. Više puta smo pisali o Saabu i njegovim modelima (opcija „pretraga“ je tu) i može se reći da se dosta lome koplja oko toga ko je kriv za „sudbinu zlu“ koja je zadesila ponos švedske automobilske industrije.

Mali, efikasni motori sa puno snage – marka Saab se smatra pionirom smanjenja radne zapremine iliti downsizinga. Švedski proizvođač se već sedamdesetih godina prošlog veka oslanjao na turbopunjene četvorocilindrične motore, kada su šestocilindraši velike zapremine još uvek bili uobičajeni u višoj srednjoj klasi. Jedini nedostatak: Saab 900 koji se nudio 1978. godine bio je brz, šik i tehnički izvanredan. Ali njegove dimenzije su ostale prilično male.

Ovu prazninu u asortimanu modela zatvorio je 1985. godine Saab 9000 – prvi luksuzni automobil tradicionalnog brenda iz Trolhetna. „Saab je takođe želeo da ima veći automobil u ponudi“, kaže Mihael Polc iz Prvog nemačkog Saab kluba u Esenu.

Šveđani su u to vreme sjajno sproveli projekat. Dok je 900 bio prilično uzak u unutrašnjosti, novi 9000 je nudio mnogo više prostora u širini. Bio je tu i ogroman prtljažnik. „Ako preklopite zadnje sedište, možete udobno da spavate u prostoru za utovar“, kaže Polc, koji i sam poseduje Saab 9000 Turbo iz 1991. godine. Nedavno je prevezao mašinu za veš u svom starom automobilu.

Naravno, 9000 nije bio zamišljen kao mali kamion, već kao limuzina za dobrostojeće kupce koji su želeli da voze nešto drugo osim Mercedesa 230E ili BMW-a 520i. Šveđani su takođe bili dostupni u oskudnoj osnovnoj verziji sa jednostavnim sedištima od tkanine i prozorima na „kurblu“. Ali ove varijante su se retko naručivale, uglavnom su se prvi vlasnici Saaba 9000 počastili kožnim sedištima, šiberom ili automatskim klima uređajem. Centralno zaključavanje i servo upravljač bili su standard na svim moedlima 9000, vazdušni jastuci su bili ponuđeni za vozača od 1992. godine i za suvozača od 1994. godine.

Saab 9000 ima sestrinske modele drugih proizvođača, oni se zovu Fiat Croma, Lancia Thema i Alfa Romeo 164. U zajedničkom projektu, proizvođači automobila su razvili model srednje klase kako bi smanjili troškove. Rezultat je bila platforma vozila Tipo 4 sa delimično identičnim delovima karoserije.

Za mnoge druge komponente, brendovi su krenuli svojim putem. Tako je Saab opremio 9000 elementima za zaštitu od bočnih udara. Lančin vrhunski model, Thema 8.32, imao je vrhunski V8 motor iz Ferrarija sa 215 „konja“ ispod haube.

Saab 9000 nije nudio osmocilindraša. „Ali to nije bilo neophodno“, kaže Majkl Polc. Zato što je vrhunski model 2,3 Turbo Aero nudio do 225 „konja“. Pored toga, postojala je i masa praznog vozila od nešto ispod 1,5 tone, što je umereno za današnje standarde, a takođe su tu i kratki prenosni odnosi.

Rezultat su bile senzacionalne performanse. U savremenom uporednom testu, časopis „Auto, Motor und Sport“ potvrdio je da Saab 9000 Aero 2.3 T ima bolje srednje ubrzanje u petoj brzini od Ferrarija Testarosse ili Porschea Carrere 4.

Početni model 9000 nije bio tako brz, naravno, ali čak i dvolitarski atmosferski motor sa 126 konjskih snaga je i dalje pogodan za svakodnevnu upotrebu. Atmosferski motor od 2,3 litra nudio je 145 konjskih snaga, a tu su bila i dva turbo motora zapremine 2,0 i 2,3 litra i do 170 „konja“. Trolitarski V6 sa 211 konjskih snaga je bio prilično odbačen: teška jedinica je pozajmljena od Opela, učinila je 9000 vrhunskim i tromim sa većom potrošnjom goriva.

„Danas se mnogi fanovi zaklinju u 2.0 Turbo, koji radi veoma glatko“, kaže Majkl Polc. »2.3 Turbo ima više snage, ali je malo grublji.«

Vrhunski model Aero je takođe najtraženiji od strane Saabovih fanova danas, sa modelom 9000 to je značilo posebne aluminijumske felne, niži klirens i paket spojlera na sve strane. Sportska sedišta Aero su veoma kvalitetna i slična su sedištima u motosportu, ali su i veoma glomazna. U ranim modelima 9000 povremeno nailazite na takozvano Crown Edition sa posebnim bojama kože u unutrašnjosti. Saab 9000 Griffin sa trolitarskim V6, automatskim menjačem i kožnim sedištima sa umetcima od alkantare takođe je bio veoma elegantno opremljen.

Proizvodnja Saaba 9000 okončana je 1998. godine nakon što je proizvedeno nešto više od 500.000 jedinica. Naslednik se zvao Saab 9-5.

Cena kreće od 1500 evra za lošije očuvane primerke. Običan Saab 9000 sa važećom nalepnicom opšteg pregleda košta 5000 evra i više. Kolekcionarski primerci, posebno top model Aero, koštaju 10.000 evra i više.

AutoRepublika

(1470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nisam vozio SAAB 9000 ali sam se navozao u Cromi, mogu da potvrdim da ima prostora k’o u priči. Ja sam sjedao u veća auta ali u komotnija nisam. To može da vozi čovjek od 250 kg ( od malo manjeg sam ga kupio 🤣). Veš mašina je prevežena prijatelju na selo bez ikakvih problema (on nije našao načina da je stavi u Asconu pa je odvezla Croma). 9000, Croma i Thema su vrata pasala s jednih na druge, 164 je bila bitno drugačija, do te mjere da se pitam da li je iz ove priče. 🤔

Grozdan the Great

Alfa 164 je prestavljena godinu iki dve kasnije, a čini mi se da je u to vreme preuzeta od strane Fiata

moron

„Nekad bilo, sad se pripoveda“
🙂

igi

Ako je veš mašina neki jak parametar, evo ja sam jednu prevezao par stotina kilometara u Citroenu AX, stao je i bicikl pored (sa skinutim točkovima).

BB

Za limuzine je prejak parametar… Za ostale upotrebljive forme i nije…
A maksimalno šta sam u Cromi prevezao, i posao o tome ovdje, to četiri gume 315/80 R 22.5 od kamiona od 400 ks i ukupne nosivosti 40 t…

s mile

Dok smo bili klinci, burazerov otac imao SAAB, nekom prilikom se burazer popne na haubu, da bi nesto dohvatio, hauba mrdnula, i posle se vratila na svoje. Ja se oduševio, a tek brava za start kraj menjača, i zaključavanje menjača…fangtazija… čudi me da niko to nije kasnije postavio kao standard, sprečavanje od krađe.

BB

Croma mk2, koja nije u tehničkom srodstvu sa ovim SAAB-om, ima paljenje između sjedišta. Izgleda da je u duhovnom srodstvu 😉

BB

Eto nađošmo rođačke veze 😉

Matija

Godine 2002 kupio sam Saab 93 turbodizel. Nije lepotan ali je veoma „svojeglav“ u izgledu, sto ga izdvaja iz mase. Pozadi je imao tzv. fastback sto ga je, zajedno sa veoma niskim i dobro profilisanim „nosem“, cinilo veoma aerodinamicnim. Sa svojih skromnih 125 konja isao je 200 na sat! Na putu stabilan i udoban. Sjajan auto! Morao sam da ga podam 2010 godine zbog nedostatka partikel filtera inace bih ga zadrzao dokle god bi mogao da vozi. Slava mu!

s mile

u kojoj državi si imao problem sa „partikel filterom“… kod nas se skida i reprogramira….

Matija

U Nemackoj, konkretno u Stutgartu. Dizelima bez filtera bila je zabranjena voznja. Na putevima nije.

Laki

Stutgart je bio pionir sa zabranama i kamerama na svakom ćošku.

Matija

Jedan amerikanac je ovako definisao Nemce: „Nemci ne resavaju proble, oni ih izmisljaju!“

BB

Nije to mala snaga. Nekada su koji bili zdraviji snažniji, uporniji. Danas su neke rage u pitanju. J asam sa tadašnjih 100 ks bio brži od vozila sa 130-140 konja. Ima uticaja i masa automobila ali sam uvjeren da sada prilično optimistički stavljaju podatke u saobraćajnu dozvolu…

Matija

„Rage“ – gde ga nadje! 🙂

Nik900

Ja vozim preko 6god saab 93 tid 150hp u prevodu jtd , 2005 god skroz dobar auto nije nemac ali se jako dobro pokazao 260 000km radi ko sat tackicu korozije nema nigde skoro menjao prednje amortizere bili originalni zadnji su jos njegovi .realno saab nema neku cenu kod nas pa i nemam nameru da ga prodajem ostace sinu i to je to.rodjeni brat je dugo vozio 9000 , i ja sam ga cesto vozio 2,3 145hp bez turba mnogo dobar auto.i mnogo jaci lim ima od fiata crome i lancie teme iako je ista platforma .

Laki

U jednoj mnogo bogatoj varoši gdje izmedju ostalih žive vlasnici BMW a nalazi se par komada zadnje serije Saaba u skoro fabričkom stanju!Momentalno nisu na prodaju ni za „kamaru“para!