1. Home
  2. Vesti
  3. Legendarni Bob Luc kritikovao Teslu zbog Modela Y: „Ružan je i nepraktičan“
Legendarni Bob Luc kritikovao Teslu zbog Modela Y: „Ružan je i nepraktičan“
0

Legendarni Bob Luc kritikovao Teslu zbog Modela Y: „Ružan je i nepraktičan“

258
0
Podelite sa prijateljima:

Legenda američke, ali i svetske automobilske industrije, Bob Luc, u autorskom tekstu za Road&Track izneo je niz kritika na račun novog modela Tesle. 

Podsetimo, američka marka nedavno je predstavila mali krosover, Model Y, kojim je za sada kompletirana gama ovog proizvođača. Luc je u svom članku naveo prednosti, ali i sve mane ovog automobila.

Tekst prenosimo u potpunosti.

Nakon nekoliko meseci uspešnog hajpovanja, Tesla je predstavila svoj novi kompaktni krosover, Model Y. 

Šta reći o ovom automobilu? Da počnemo od vrlina. Za početak, Tesla se u kratkom periodu uspela pozicionirati kao vodeći brend kada su u pitanju električna vozila i poluautonomni automobili. Od male je važnosti to što kada se ova tvrdnja bolje sagleda vidimo znake preterivanja, ili što Consumer Reports menja svoje mišljenje o Modelu 3 iz dana u dan, ili što je kvalitet izrade pod znakom pitanja. Uverenje javnosti teško se menja što će vam reći bilo koji iskusniji marketinški stručnjak. 

Drugo, Model Y ima impresivne performanse. Iz stanja mirovanja do 60 mph stiže za samo 3,5 sekundi, što je nekada bilo rezervisano samo za superautomobile, i autonomiju kretanja od 300 milja u Long Range konfiguraciji. Impresivno, mada ove informacije dolaze uz standardna upozorenja za električne automobile kao što su stil vožnje i vremenski uslovi.

Treće, cena baznog modela je 39.000 dolara, ali je ako je sudeći po Modelu 3, mahom u granicama fikcije. Ponuda osnovnog klot modela je jedan od najstarijih trikova automobilske industrije, ali su ga u Tesli doveli na nivo remek-dela. Model 3 bio je na tržištu godinu i po dana pre nego što se pojavila u prodaji dugoobećavana varijanta od 35.000 dolara, slično će biti sa Modelom Y sa čijom isporukom se počinje na jesen 2020. godine, pri čemu prvih šest meseci prodaje neće moći da se kupi bazna varijanta. Možemo očekivati da će prosečna cena za te prve primerke varirati između 45.000 i 55.000 dolara. Što je praktično i nužno ako se želi išta zaraditi na ovom automobilu. 

Ovde bi bio kraj pohvalama. Stil je bio veliki plus kod Modela S i Modela 3, dok je Model Y nasledio neke od karakteristika poluuspešnog Modela X. Adaptiranje vizuelne teme većeg automobila na manji može biti veoma problematično, i u ovom slučaju je u pitanju uzaludni pokušaj. 

Jedan ozbiljniji razlog zašto su mali krosoveri toliko popularni jeste prigodna upotreba dizajna „dve kutije“, odnosno ovi automobili nude više prostora i komfora od sedana iste veličine. Iz razloga poznatih samo Tesli, Model Y je odbacio ovakav dizajn i zauzeo formu fastbacka. Visoki, padajući krov podseća me na Kijinu varijantu Forda Aspire, tužnog „šteneta“ koje je došlo i otišlo sa ovog sveta bez fanfara. Dizajn Modela Y je greška, jer niti je atraktivan, niti funkcionalan. 

U krajnjoj liniji, da li će se prodavati? Uzdržano „da“. Teslini žestoki ljubitelji će ga kupovati kako god, ali sa smanjenim entuzijazmom. Nažalost, Tesla će otkriti nepromenljivu činjenicu u automobilskoj industriji – više modela ne znači i veću prodaju. To je fenomen poznat pod nazivom kanibalizacija, termin kojeg se planeri novih proizvoda toliko plaše, da radije koriste blažu reč „supstitucija“. Prodaja Modela Y ići će na štetu Modela 3. Isti cenovni rang, iste performanse, a u segmentu porodičnih automobila jeftinijih od 50.000 dolara većina kupaca daje prioritet prostoru ispred stila. 

Model Y nije revolucionarni automobil koji će pretvoriti Teslu u velikog, profitabilnog proizvođača. Moraćemo da sačekamo četvorosed Roadster, ili novi Semi, mada lično još uvek čekam vozilo koje će omesti moju prognozu krajnje korporativne propasti Tesle. 

Bob Luc 

 

 

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments