1. Home
  2. Liste
  3. Rang lista marki s najvećim procentom zdrave prodaje u Francuskoj
Rang lista marki s najvećim procentom zdrave prodaje u Francuskoj
2

Rang lista marki s najvećim procentom zdrave prodaje u Francuskoj

1.21K
2
Podelite sa prijateljima:

Veštačka prodaja kao alat za legalno falsifikovanje prodajnih rezultata

Proizvođači automobila često koriste veštačku prodaju kao način za legalnu manipulaciju prodajnih rezultata. Francuski specijalizovani medij L’Argus je sačinio pregled, rang listu koja pokazuje koje marke su se u navjećoj meri poslužile prodajom flotnim operaterima i interno generisanim prihodima putem registracije novih vozila na ime predstavnika dilerske mreže. Drugi deo vozila, onaj koji se proda krajnjim korisnicima, bilo oni fizička ili pravna lica, smatra se zdravom prodajom, nasuprot ranije pomenutoj realizaciji, koja se može nazvati taktičkom ili veštačkom.

Studija je objavljena pre dva dana, a posebno je reprezentativan primer japanskog Nissana, i njihovog nekada veoma traženog modela Juke, pa čak i krosovera X-Trail. Tokom 2010. godine, kada je prodaja ovih modela bila izuzetna, proizvođač nije imao potrebu da poseže za taktičkom prodajom, pa je učešće zdrave prodaje tada bilo na nivou 78%. Taj procenat je opao na 71 tokom 2015, dok je u 2018. godini dostigao alarmantnih 53%.

Kao suprotan primer, odnosno obrnuti trend, nameće se nemačka marka Opel koja je pod vođstvom PSA grupe drastično smanjila obim veštačke ili taktičke prodaje.

Argus je klasifikovao proizvođače u tri grupe. Prvu čine oni koji uspevaju da zdravu prodaju drže na visokom nivou, drugu grupu koja se češće služi taktičkom prodajom, kao i poslednju grupu koja skoro nikada ne propušta priliku da, na silu uveća prodajne uspehe.

Francuzi su istakli lidersku poziciju, po ovom pitanju, za rumunsku marku Dacia, japanske proizvođače, među kojima se posebno ističe drugoplasirana Toyota, marke pod kontrolom Volkswagen grupe, kao i korejski duet.

Prosečan skor takozvane zdrave prodaje na francuskom tržištu iznosi 70%. Iznad proseka je šest brendova : Dacia (86% prodaje se odnosi na krajnje kupce – korisnike), Toyota (81%), Mini (80%), Suzuki (79%), Land Rover (78%), Kia (76%). Argus ističe dobre performanse i sledećih marki: Citroën i Peugeot, Hyundai, Lexus i Jaguar.

S druge strane, baš kao i u 2017. godini, najgori «đaci» su: Jeep i Alfa Romeo (49%), Honda sa 52%, Nissan sa 53%, Fiat (56%), Mercedes-Benz (60%) , BMW i Opel sa po 61%.

Još da dodatno pojasnimo. Prodaja vozila koja se registruju u vlasništvu dilera iz prodajne mreže ili čak i samog proizvođača, donosi malu ili nikavu maržu. Slično je i sa prodajom flotnim operaterima koji uzimaju vozila u kratkoročni zakup. Nekih 10% prodaje ovakvim kupcima se smatra minimalno potrebnim kako bi kupci mogli da testiraju vozila. Sve preko 20 do 25% se može smatrati lošim rezultatom, i manipulacijom prodajnim rezultatima.

AutoRepublika

(1211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sub-Zero

Pratio sam novu BMW 5 seriju G30, bilo ih je par meseci staro iz uvoza koliko hoces sa malom kilometrazom, to je ta fora!

Zvezdan

Jeste, precenili su traznju za G30 bas drasticno. Jedva su se resili zaliha u Evropi tokom 2018.