1. Home
  2. Vesti
  3. Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Virdžiniji
Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Virdžiniji
12

Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Virdžiniji

1.46K
12
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju veoma čudne zakone po pitanju bezbednosti na putevima. Za razliku od Evrope, gde vlasnici svake godine moraju da voze svoje četvorotočkaše na tehnički pregled, Jenkiji nemaju takve zahteve već je samo potrebno posetiti centar za merenje emisija izduvnih gasova na svake dve godine, i to samo ukoliko je automobil stariji od pet godina.

Takođe, nisu obavezne ni zimske gume već ono što Amerikanci zovu „all-season pneumaticima“, dok ih ostatak sveta imenuje kao da su „za sva godišnja doba“.

Znajući sve to, nije iznenađenje kada vidimo razne modele u jarku pored puta čim padne prvi sneg, a barem ovde u saveznoj državi Viskonsin, to su obično terenci i pikap kamioneti sa pogonom na sva četiri točka.

Jake snežne oluje su ovih dana pogodile i saveznu državu Virdžiniju zbog čega je saobraćaj na autoputu sa brojem 95 bio zatvoren čak 24 časa. To i nije toliki problem za one koji žive u gradu i mogu da koriste lokalne puteve, ali u momentu u kom je autoput zatvoren, u onom predelu gde se saobraćaj više nije kretao, se nalazilo na stotine automobila.

Do incidenta je došlo kada je jedan kamiondžija izgubio kontrolu i izazvao poveći sudar u kome su učestvovali automobili i kamioni sa obe strane autoputa. Sati su prolazili, ali saobraćaj nije mrdao, pa su oni zarobljeni na autoputu krenuli da traže pomoć preko društvenih mreža uz objašnjenje da im nestaje hrane, vode i benzina.

Javnost je naravno bila toliko ogorčena što ni posle toliko sati, spasilačke ekipe nisu dovoljno rasčistile nered da bi otvorile barem jednu traku autoputa, a niko od policajaca se nije ni pojavio kako bi mogao da proveri da li su svi u redu.


Tek u ranim jutarnjim satima put je dovoljno raščišćen, toliko da vozila mogu da napuste svoja mesta. Televizijske kamere su zabeležile i neke osobe kako ostavljaju svoje četvorotočkaše na licu mesta i pokušavaju peške da dođu do najbliže tople lokacije.

Lokalni guverner Ralf Norhem je kasnije rekao da je signal za pomoć slat celu noć, ali da spasilačke ekipe nisu bile dostupne više od dvadeset sati. Čak i dva dana nakon incidenta, sve linije na autoputu još uvek nisu otvorene, a Norhem dobija kritike zašto nije kontaktirao takozvanu Nacionalnu gardu Amerike, jedinicu koja bi reagovala u najkraćem mogućem roku.

Ovaj je odgovorio da to nije uradio zato što problem nije bio u tome što Virdžinija nema dovoljno spasilačkih ekipa već da jednostavno nisu mogli da stignu kroz led i sneg, brže nego što su to uradili. Dodaje da je pre snega padala kiša zbog čega su putevi bili jako klizavi.


Njegovo objašnjenje baš i nije umirilo besni narod. Neki su izjavili da u kolima nisu imali ništa osim nekoliko flašica vode i ne baš mnogo benzina u rezervoaru, a čak i u tom slučaju su odbijali da konzumiraju pića iz straha što nije postojalo mesto gde bi se olakšali (p.a. Amerikanci izgleda ne znaju za grm).

Tokom spomenutih 24 sata čekanja je napadalo novih tridesetak centimetara snega. Jedan od zarobljenih vozača je čak u šali (valjda) rekao kako će da tuži spomenutog Norhema zbog toga što ga je ostavio u automobilu sa suprugom toliko dugo, i da je bio primoran da priča sa njim više tokom ovog incidenta nego zbirno godinama unazad. Verujemo da u svakoj šali ima malo (ili puno) istine…


Postoji još jedna movitva kod nas doseljenika „preko bare“, a ona ide nešto u smislu „Bože, daj samo zdravlja i život u Americi i nije toliko loš“. Na listu sada možemo da dodamo i pomoć Boga da imamo neku nadu kada zaglavimo negde gde ćemo biti ostavljeni na milost, ili u ovom slučaju nemilost spasilačkih ekipa.

Kao što možete da zaključite iz ove priče – nećete dobro proći ako se to desi.

AutoRepublika

(1461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Budale. Koliko je zatvora dobio, 100 godina?🤪🤮

Yankee

Pogresna prica. To se desilo u Koloradu, dobio je originalno 110 godina, posle snizeno na 10 godina (pisao sam par prica o tome). Ovo je o zastoju na 24 satu zbog snega u Virdziniji.

Iznogud Časni

Čitao sam to pa sam zato se i podbo malo njih da će sve rješavat 100 godišnjim kaznama, jebes gume, zimsku službu, razmake Itd

moron

„Takođe, nisu obavezne ni zimske gume već ono što Amerikanci zovu „all-season pneumaticima“, dok ih ostatak sveta imenuje kao da su „za sva godišnja doba“.“

Problem (u Americi ) je to što neka guma, obzirom na profil, koja bi se u Americi deklarisala kao AS guma, u Evropi bi se smatrala kao obična letnja guma.
Dovoljno je videti sajt Michelina za USA i neku gumu koja je tamo deklarisana oznakom A/S. Npr. MICHELIN® PRIMACY™
https://www.michelinman.com/auto/tires/michelin-primacy-tour-a-s

'79 DeVille

All Season gume su dobre za SAD, Kanadu (osim Kbebeka), i Meksiko. Broj nesreca je i dalje procentualno manji nego u Srbiji. Michelin Primacy, Pilot Sport A/S, i mnogo drugih. Moje licno iskustvo, vec 30 godina koristim A/S gume i nikada nisam imao problema, mada A/S gume u poslednjih nekoliko godina su znatno unapredile performanse na snegu.

Iznogud Časni

Vidjeli smo mi gume na jaricu iz Amerike 🙂

Yankee

I nikad nije zavrsio u jarku iako zivi u drzavi sa jednom od najvecih stopa snega i leda u Americi. U jarku obavezno vidis terence i pikape sa 4×4, retko kada vidis male automobile hehe

moron

To što pominješ (kojih je najviše u jarku u vreme snega i leda), mogu da ti poverujem. To je do ljudske psihe /psihopatologije. Ja sam prvi bio takav kada sam kao veoma mlad po prvi put imao 4WD. Čovek pomisli da može sve, a može onu stvar. Onda sam narednih 16 godina vozio samo 2WD i nisam imao dilemu da mi 4WD i nije trebao u životu. Nemam ni danas tu dilemu,da mi nije nužan. Ali, „danas“ i „nekada“ više nije isto i danas se sa 4WD po snegu i ledu ponašam kao ranije sa 2WD. Oprezan sam. Ne silim.… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Vjerujem

Renault Terminator

Michelin Alpin 4,5,6..i riješeni svi problemi ali nemaju oni grama mozga u tintari zato im se i dešavaju ovakvi belaji.Koliko sam ih se nagledao u Canadi majko mila…

BB

Mene to podsjeća na https://youtu.be/MKuA6VS_ujw

Iznogud Časni

😁🤭 staro ali odlicno