1. Home
  2. Liste
  3. 7 koncepata koje nikako ne treba izbeći u Ženevi
7 koncepata koje nikako ne treba izbeći u Ženevi
1

7 koncepata koje nikako ne treba izbeći u Ženevi

273
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi novinarski dan u Ženevi samo što nije, a evo konceptnih automobila koje svakako treba videti ukoliko se nađete u Švajcarskoj.

Već izvesno vreme, proizvođači obelodanjuju šta će predstaviti na ženevskim štandovima. Ipak, čini se da će ovogodišnji salon biti manje uzbudljiv od onog 2018., bar što se tiče serijskih automobila.

Isto ne važi i za koncepe, jer će se pojaviti u većem broju nego inače, što ne treba da čudi, s obzirom na sveopšti trend elektrifikacije. Time automobilska industrija šalje jasan signal da su im koncepti, kao vesnici novih tehnologija, važniji nego aktuelni serijski modeli.

Evo liste koncepata koje vredi pogledati u Ženevi:

Ponovo rođeni Dune Buggy

Tokom januara, Volkswagen je najavio uskrsnuće legendarnog „bagija“ iz šezdesetih, ali u električnom izdanju, koje počiva na MEB platformi.

Marka iz Volfsburga još uvek nije objavila bilo kakve detalje, sem stidljive sugestije da bi Buggy mogao da uđe u serijsku proizvodnju, pored ostalih maloserijskih modela baziranih na spomenutoj platformi.

Originalni Buggy, koji je iznedrio potpuno novi segment, bio je baziran na platformi Volkswagen „bube“.

Prva samostalna Cupra

Pre nekih godinu dana, SEAT je odlučio da Cupru izdvoji kao zasebnu, performantnu marku, čiji će se modeli i dizajnom distancirati od onih iz matične marke. Prvi takav model će biti predstavljen u konceptnoj formi u Ženevi.

Već smo pisali o njemu, a reč je o vozilu naziva Formentor, koje zapravo ne liči ni na jedan drugi SUV/krosover iz VAG grupacije.

Ipak, iz Cupre javljaju da nema šanse da Formentor uđe u serijsku proizvodnju. Da im verujemo?

Adrenalinski Subaru

Još 2013., Subaru je kreirao liniju hibridnih koncepata pod Viziv oznakom. Kao da je ideja japanskog proizvođača bila da „zavitlava“ automobilsku javnost atraktivnim konceptima, koji zapravo nikada neće stići do proizvodnih linija.

Ovoga puta se nova Subaruova „zezalica“ zove „Adrenaline“, koji je najinovativniji u Viziv seriji.

Detalji u vezi sa ovim modelom još uvek nisu poznati.

Ami koji menja pravila igre

U poslednjih desetak godina, zaista smo imali prilike da se upoznamo s razno-raznim „ludim“ konceptima automobila, dizajniranih da demonstriraju mogućnosti elektrifikacije urbanog saobraćaja. Ovoga puta u tom domenu dominira Ami One, koji dolazi iz Citroena.

Kreiran kao alternativa za kako lični tako i javni prevoz u zagušenim gradovima, Ami je namenjen za dvoje putnika, a s jednim punjenjem baterije može da pređe 100 kilometara pri brzini od samo 45 km/h.

Naravno, namenjen je pre svega za evropsko tržište, ukoliko uopšte i uđe u serijsku proizvodnju.

I naravno… e-tron

Ubrzo nakon predstavljanja e-tron SUV-a, Audi je odlučio da (ne baš srećno odabranu) oznaku upotrebi kao zvaničan naziv za čisto  električno pogonjene automobile. Dotična gama će se od 2021. proširiti s oš jednim SUV modelom, baziranim na Q4.

Da bi nam približio kako će dotični novajlija da izgleda, Audi će u Ženevi skinuti veo s Q4 e-tron kocepta. Trenutno nema značajnijih oficijelnih informacija, ali jedno je sigurno – izgleda mnogo bolje od aktuelnog e-trona.

Retro Honda

Davne 1972., Honda je upoznala svet s Civicom, modelom koji je u međuvremenu postao globalna ikona. Nakon gotovo pola veka, retko ko se seća kako je uopšte originalni Civic i izgledao.

Nešto kasnije u toku ove godine, japanska marka će lansirati svoj prvi model na električni pogon, još uvek neimenovan. Naravno, očekuje se da bude baziran na ePrototypeu, koji ćemo videti u Ženevi. Ono što je sjajno u vezi s ovim modelom je što evocira dizajnom upravo na prvobitni Civic.

Ponovo rođena Lagonda

Priča o Lagondi je dugačka i ne baš toliko interesanta, mada je ovo ime privuklo pažnju automobilske javnosti još davne 1906. godine. Međutim, Lagondi nikada nije uspelo da bude prisutna neki duži vremenski period.

Aston Martin planira da to promeni od početka naredne dekade, a za stari naziv je rezervisao novu tehnologiju, koja naravno podrazumeva elektropogon.

Očekuje se da prva Lagodna EV stigne u toku 2020., ali ćemo uvid  o čemu se radi imati već u Ženevi.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Hondaaaaaaaaaaaaaaaaa