1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se vozilo koje je navodno pripadalo legendarnom generalu Patonu
Prodaje se vozilo koje je navodno pripadalo legendarnom generalu Patonu

Prodaje se vozilo koje je navodno pripadalo legendarnom generalu Patonu

329
9
Podelite sa prijateljima:

Džordž Paton se smatra jednim od najvećih generala Drugog svetskog rata. On je, uz izuzetno uspešnu dugogodišnju karijeru, stekao ime i reputaciju jednog od retkih generala koji se nije plašio da ode na prvu liniju fronta sa svojim trupama. Sada će jedan s(p)retni kupac, navodno moći da postane vlasnik njegovog ličnog vozila. Reč je o modelu Dodge WC57 koji se do sada nalazio u muzeju posvećenom generalu, mada takođe postoje i sumnje u pogledu toga da li je ovde zaista reč o originalu, ili pak o nekakvoj kopiji.


Naime, Dodge je proizveo veliki broj primeraka za vojsku u periodu od 1942. do 1945. godine, pa je ovaj terenac sa pogonom na sva četiri točka i težinom od 2,4 tone bio izuzetno popularan među generalima. Pokretao ga je benzinski motor s šest cilindara u linijskoj konfiguraciji zapremine 3,8 litara i 92 konjske snage.

Pre nego što je napustio Veliku Britaniju, i uputio se u Francusku 1944. godine, Paton je zahtevao modifikacije na WC57 u vidu bolje zaštite za hladnjak, zatim pod vozila, i na kraju vrata.

Po njegovoj želji je postavljena i automatska Browning M2 puška, s kalibrom .50. Dok je general bio relativno bezbedan u Britaniji, veliki deo Francuske se još uvek nalazio pod okupacijom Nemačke, pa se Paton bojao eventualnog vazdušnog napada.

Navedene izmene takođe nisu bile retkost u ono doba, pa iz tog razloga mnogi danas sumnjaju da je model prikazan na priloženim slikama, zapravo zaista i bio u vlasništvu slavnog američkog generala.

Prethodni vlasnik, to jest muzej, ne poseduje nikakvu dokumentaciju, a vozilo se prethodnih godina nekoliko puta našlo na aukciji. To se poslednji put desilo pre tri godine, kada se pretpostavljalo da će pronaći vlasnika za sumu između 100.000 i 150.000 američkih dolara, ali ovaj Dodge ipak nije uspeo ni da dostigne minimalnu cenu od 60.000 zelenih novčanica.

Ovaj put, najniža cena nije ni određena, pa će Dodge WC57 sigurno pronaći novog vlasnika. Tako da čak i ako nije propadao Patonu, reč je o izuzetno popularnom i restauriranom vozilu iz Drugog svetskog rata, pa će novi vlasnik sigurno biti zadovoljan.

AutoRepublika

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lola

Kakvo je vreme pre bi potražio one njegove Koltove.

Yankee

Uspesan general u ratu, ali umalo da izazove 3. svetski rat. Zato su ga verovatno i ubili cim je 2. svetski rat zavrsen.

kola

djeneral je bio zukov tolbuhin kutuzov i ostale vojskovodje sto krvlju osvojise slobodu a paton je bio obican pozer koji je zauzimao teritiriju koju su mu nemci pustali vozajuci se sermancicima da bi posle rata ravnopravno podelili plen

Yankee

Nemci nisu nikome nikakvu teritoriju pustili. Plus, Patton je brinuo o svojim vojnicima – nije ih samo slao napred bez obzira da li imaju sansu da pobede ili ne, sto Sovjeti nisu radili. Sovjetima je samo bilo bitno da napadaju bez obzira na broj zrtava.

kola

da da bice da je tako isao paton sa velikom stomacinom i stitio vojsku od kursuma

Yankee

… a svabe kad su ga takvog videli samo se svi sklonili i dali mu teritoriju …

kola

nije on paton mogao da se krece brzinom kojom su se nemci povlacili. s njime se zajebavo romel godinama po pustinji sa omanjom grupom jedinica a sve bitke zajedno koje su vodili ameri i englezi nisu ravne jedne bitke kao staljingrad lenjingrad kursk moskva berlin krim i tako. ameri se tukli sa japancima godinama a njih rusi pomlatili pre 2 rata da im nije palo na um da se kace sa rusima. ameri mangupi bacili atomsku na japan

Yankee

Nije Patton mogao da se krece brzinom sa kojom su se Nemci povlacili zato sto mu je vojna oprema dolazila iz Amerike preko okeana punog nemackih podmornica. Amerikanci nisu ratovali u svom dvoristu ni protiv Nemacke ni protiv Japana pa da poznaju teren i da mogu opremu dobiti „preko noci“ vec su vojnu opremu dobijali sa drugog kraja sveta u vreme kada im je Japan osakatio mornaricu. A Japan je zasluzio jos koju atomasku bombu za ono sta su radili u Aziji.
A to da su Sovjeti vodili najvece bitke – to stoji.

kola

zar se nije paton vozio u vilnusu mada je ovaj djip nesto veci pa je mogao da se bolje smesti sa sve stomakom i tompusom