1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska ne isključuje mogućnost otvaranja rudnika litijuma na svom tlu
Francuska ne isključuje mogućnost otvaranja rudnika litijuma na svom tlu
1

Francuska ne isključuje mogućnost otvaranja rudnika litijuma na svom tlu

796
1
Podelite sa prijateljima:

Francuska se ne sme unapred odreći niti jedne opcije, suočena s eksplozijom tražnje retkih materijala u prirodi, u koje se ubraja i litijum korišćen u izradi baterija za elektromobile. Ovo je izjavila francuska ministarka pravde u petak, Barbara Pompili, navodeći da sve mere zaštite prirode u tom smislu moraju biti preduzete.

„Zdravstvena kriza je pokazala da moramo da povratimo naš suverenitet, što podrazumeva i raspolaganje određenim brojem veoma važnih sirovina. Stoga verujem da ne bismo smeli da se avansno odričemo niti jedne opcije“, kazala je Barbara Pompili za galski medij BFM Business.

Rudarstvo je veoma osetljiva tema, posebno za bića zainteresovana za pitanja koja se tiču očuvanja prirode i one koji redovno osuđuju uništavanje okoline koja je veoma česta, upravo zahvaljujući rudnicima ovog tipa koji funkcionišu širom sveta.

„Moramo da se presaberemo i da vidimo šta sve imamo kod nas u državi, pa onda možda možemo i da izbegnemo uvoz iz zemalja gde se do takvih sirovina dolazi na apsolutno neprihvatljive načine s aspekta očuvanja prirode,“ pojasnila je ministarka. “Znamo da imamo litijum u Francuskoj,” nastavila je ona.

Ne samo za baterije elektromobila, litijum je tražen i zbog proizvodnje vetrenjača, što su upravo da stuba energetske tranzicije koja bi trebalo da omogući uspešnu borbu protiv globalnog otopljavanja. Međutim, najveće količine litijuma koje su danas u svetu raspoložive, iskopane su u Kini.

„Moramo da razmotrimo mogućnost eksploatacije litijuma u Francuskoj. U nekim takvim eventualnim slučajevima, morali bismo da imamo odobrenje ekoloških regulatornih tela. To bi značilo da možda i možemo da imamo naše rudnike, ali bi oni morali da budu značajno čistiji, zeleniji od onih koji su operativni u svetu u ovom trenutku.“

„Možemo mi da zatvaramo oči pred istinom, ili da budemo licemeri pa kažemo da je ok zagađivati drugde, ali to nije zaista ok,“ u nešto slobodnijem prevodu je poentirala ministarka. „Radije bih da to radimo kod kuće i da to odradimo kako treba. U životu moraš znati šta zaista želiš“, dodala je ministarka.

Novinari su je upitali i o mogućnosti eksploatacije retkih minerala koji su na dnu okeana, ona je odgovorila da se „ne sme isključiti niti jedna alternativa“. „Ne bi začudilo da o morskom dnu znamo manje nego o zbivanjima na Mesecu ili u svemiru generalno. Sve što budemo radili na ovu temu, moraćemo da činimo s krajnjom pažnjom,” završila je ona.

AutoRepublika

(796)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mixito

Kupice od nas iz Jadra