1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet sprema hibridno izdanje modela Corvette
Chevrolet sprema hibridno izdanje modela Corvette
0

Chevrolet sprema hibridno izdanje modela Corvette

128
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek nešto više od godinu dana od kada je osma generacija modela Chevrolet Corvette stigla u izložbeno-prodajne salone i osvojila srca mnogih. Iako se mogu čuti neke kritike u kojima se navodi da automobil izgleda „previše italijanski“ ili da deluje kao da je „Ferrari siromašnih ljudi“, postavljanje moćnog V8 agregata u centralni deo vozila je dalo veoma dobre rezultate.

Ali sada se već pitamo „kada će da stignu i verzije veoma visokih performansi“? Daleko od toga da je bazni model loš, ali smo navikli da viđamo ona legendarna imena kao što su Z06 i ZR1, on kojima Corvette može da parira najbržim svetskim serijskim četvOrotočkašima za samo delić njihove cene.


Kako stvari stoje, nećemo morati da čekamo još dugo. Sudeći po pisanju kolega sa sajta „Muscle Cars and Trucks“, američki proizvođač vozila će uskoro debitovati s hibridnim izdanjem koje će nositi oznaku E-Ray. U ovom slučaju, električni motor nije dodatak da bi se uštedelo na potrošnji benzina, već da bi se dobile veće performanse onom legendarnom logikom „dva motora su bolja od jednog“.

Šta nam sve to govori? Pa to da će E-Ray i dalje uglavnom pokretati 6,2-litarski atmosferski benzinac sa osam cilindara iz standardne Corvette, ali zahvaljujući dodavanju i električnog agregata, snaga će skočiti sa 495 na oko 650 „grla“. Eksperti nagađaju da bi ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h moglo da iznosi samo dve sekunde.


Ali daleko od toga da je E-Ray namenjen samo velikoj brzini, pa se General Motors nada ostvariti i nultu lokalnu emisiju pri nižim brzinama. Prema pisanju lista „Muscle Cars and Trucks“, automobil bi trebalo da bude u stanju da dostigne brzinu do 55 km/h koristeći samo električni motor. Na taj način bi Chevrolet bio u stanju da kombinuje ekonomičnost i zadovolji sve strožije zakone po pitanju ekologije o kojima smo nedavno pisali, bez neophodnosti da eliminiše poželjni V8 motor.

Uz sve to, E-Ray će biti i prva generacija Corvette u istoriji sa pogonom na sva četiri točka. Eksperti očekuju da će u ponudi američkog giganta zameniti dosadašnji Grand Sport i da će biti pozicioniran ispod budućih konfiguracija visokih performansi kao što su Z06 i Zora.

Mediji napominju da je originalni plan zahtevao premijeru 2023. godine, uz najavljenu cenu od oko sto hiljada američkih dolara, ali je epidemija virusa korone rezultirala da promocija ipak bude pomerena za najmanje godinu dana.

Spomenućemo da su špijunske kamere nedavno „uhvatile“ E-Ray na testiranju zajedno sa Acurom/Hondom NSX, što nam daje generalnu ideju šta možemo da očekujemo. Naravno, japanski predstavnik pruža značajno manji turbobenzinac sa šest cilindara, ali je dobio dosta pohvala na račun završne izrade i ponašanja u krivinama, pa možemo zaključiti kakvo će biti prvo specijalno izdanje Corvette.

A ako to nije dovoljno, onda će buduća Corvette Zora (po belgijskom inženjeru koji je spasio ovaj automobil tokom pedesetih godina prošlog veka) doneti preko hiljadu „konja“…

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments