1. Home
  2. Video
  3. Honda Civic Type R – sve generacije na jednom mestu (VIDEO)
Honda Civic Type R – sve generacije na jednom mestu (VIDEO)
0

Honda Civic Type R – sve generacije na jednom mestu (VIDEO)

502
0
Podelite sa prijateljima:

Pet generacija Civica Type R, uključujući i „šesto prase“ – jedini sedan u ekipi.

Honda Civic Type R je „vladajuća sila“ u „hot heč“ segmentu današnjice. Model japanske marke s crvenim bedžom je simbol visokih performansi, a interesantno je da je za Amerikance bio „zabranjeno voće“ sve do aktuelnog automobila.

Hondina ikona je napunila gotovo 22 godine, tako da je bilo neizbežno upoređivanje pet generacija. S obzirom da Mk1 Civic Type R i dalje na putevima, nije bilo teško sakupiti ih sve na gomilu.

Sve je započelo sa Civic Type R EK9 modelom, koji je na scenu stupio avgusta 1997. Prva generacija je JDM klasik, baziran na hedžbeku s troje vrata. Uz smanjenje mase i implementaciju B16B motora, EK9 je ostvarivao jedan od najviših odnosa snage i radne zapremine. Iz 1,6-litarskog motora je izvučeno 185 konja, uz 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Sledeći je EP3, baziran na sedmoj generaciji Civica. To je prvi Type R koji se proizvodio u Velikoj Britaniji (Svindon), da bi s juga Engleske bio transportovan u Japan. Druga generacija je došla u gotovo monovolumenskoj konfiguraciji, sa 215 ks iz i-VTEC motora.

Zatim na red dolazi i treća iteracija Civica Type R, verovatno najintrigantnija, jer je Honda odlučila da u ponudu stavi dve verzije. Mada su oba tipa Mk3 bila bazirana na osmoj generaciji Civica, model rezervisan za Aziju je dolazio u limuzinskoj formi (šasija FD2) i sa više snage u odnosu na evropski pandan – 225 konja i 190 Nm. Poređenja radi, evropska FN2 varijanta je isporučivala 200 ks, uz identičan maksimalni obrtni moment, naravno u hedžbek formi s troje vrata.

Civic Type R FK2 je prvi primerak s turbo motorom. Takođe, jedan je od onih s najkraćim vekom, jer se u prodajnim salonima nalazio od 2015. do 2017. Ipak, snaga je podignuta na izuzetnih 310 konja i 400 Nm, uz asistenciju šestostepenog ručnog menjača.

O aktuelnom FK8 znamo sve. Rekorder na brojnim stazama, uključujući i Nirbrugring, suvereni je vladar u „hot heč“ segmentu.

AutoRepublika

Izvor: Lovecars via YouTube

 

(502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments