1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kinezi predstavili elektromobil s odličnim stilom i dometom za 4 hiljade evra
Kinezi predstavili elektromobil s odličnim stilom i dometom za 4 hiljade evra
2

Kinezi predstavili elektromobil s odličnim stilom i dometom za 4 hiljade evra

2.43K
2
Podelite sa prijateljima:

Ne samo što je ovaj maleni električni automobil veoma pristupačan, već obećava i ozbiljnu dozu praktičnosti što je dodatno naglašeno činjenicom da će se nuditi kao dvosed, ali i kao četvorotočkaš koji će moći da smesti do četiri putnika.

Čini nam se da već postoji, onako neobavezno rečeno, bezbroj jeftinih električnih vozila na kineskom tržištu koje u ovom polju nastavlja da raste. Lokalna kompanija Hongrui se priprema da otvori knjige porudžbina za mališana s oznakom Xiaohu Tiger. Pristupačni automobi se reklamira uz skraćenicu FEV, što bi trebalo da budu početna slova engleske kovanice Family Electric Vehicle, koja podrazumeva porodično električno vozilo.

Sićušni elektromobil se da naručiti po ceni od 29.900 kineskih juana, što u nama pojmljivim evrima iznosi oko četiri hiljade. Pokretan je jednim električnim motorom koji se hrani strujom lagerovanom u baterijskom pakovanju. Domet s punim ćelijama iznosi oko 170 kilometara, i kao takav je više nego izvanredan za gradsku upotrebu, čak iako se zna da je dobijen prevaziđenim pravilima merenja autonomije.

Posmatrano izvana, električni automobil Xiaohu umnogome podseća na drugo „Kinesče“ to jest model Wuling Hongguang Mini EV, koji je predstavnik još jednog primerka iz cele plejade takozvanih „ubica Tesle“.

Inače, minijaturni model razvaljuje s prodajnim rezultatima i obara rekorde na domaćem tržištu. U avgustu je prodat u tiražu od 41.188 primeraka. Verovatno je baš taj uspeh Wulinga i inspirisao kompaniju Hongrui da predstavi sopstveni model, pošto je sličan bestseleru, ne samo u stilskom smislu, već i po pitanju gabarita, autonomije i maloprodajne cene.

Dužina mališana zvanog Hongrui Xiaohu konfigurisanog za dva putnika dobacuje do nepuna tri metra, dok je u većem izdanju na koti od 3,4 metkra. Međuosovinski razmak varira u rasponu od 1.980 do 2.440 milimetara, redom. Pazite ovo, veći model nudi prtljažnik zapremine 681 litru, s tim da je ovo podatak koji pretpostavlja oboren naslon zadnje klupe, inače ne bi imao smisla.

Želeći da ponudi više korisnog prostora, konstruktor je putničku kabinu lišio središnjeg tunela, dok je glomazni pomodarski klaster s multimedijalnim sistemom našao svoje mesto na grebenu. U rukama vozača će se naći trokraki volan koji se ne može nazvati multifunkcionalnim, a po sredini se nalaze tasteri za kontrolu menjača, što se jasno vidi i na fotografiji iznad.

Uprkos veoma popularnoj ceni, za kupce naravno, oprema se teško može nazvati rudimentarnom. Uključuje kameru koja obezbeđuje sliku dešavanja iza vozila uz dinamičke orijentire, dva vazdušna jastuka napred i sistem za nadzor pritiska u pneumaticima, kao i sistem ABS i pomoć u raspodeli kočne sila. Pored toga, u ponudi su i različiti režimi vožnje: sportski i ekonomični.

Xiaohu poseduje samo jedan električni agregat, kako i rekosmo u uvodu Proizvodi nemalu 41 konjsku snagu, dok je baterija kapaciteta 11,8 kilovat-sati. Kada je puna, obezbeđuje domet od 170 kilometara (NEDC ciklus), dok je snaga motora kod veće verzije uvećana na 46 „konja“, ali je domet za deset kilometara siromašniji zbog veće mase.

Prvi kontigent sićušnog baterijskog modela Hongrui Xiaohu Tiger broji pet stotina vozila, a knjige za naručivanje se otvaraju za koji dan, to jest u oktobru.

Da dodamo da je prošle nedelje, čuvena kineska kupoprodajna platforma Alibaba obelodanila ponudu još jeftinijeg elektromobila koji se nudi za cenu od samo sto američkih dolara. Poseduje diodnu rasvetu, prevozi jednog čoveka, i ima motor koji razvija 1,3 konjske snage. Autonomija iznosi 60 kilometara.

AutoRepublika

(2432)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

…da ubica Tesle…😂😂😂 Sve nas veseli pojava pristupačnih EV, ali ne treba pretjerivati. 🙂

Djordje Pesic

Ovaj segment malih gradskih vozila nema nikakve veze sa Teslom. Rekao bih da gadjaju razlicite tipove upotrebe i tipove kupaca, tako da mogu sasvim uspesno koegzistirati.