1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan povećao profit za 25 odsto i rezervisao sumu za Gona
Nissan povećao profit za 25 odsto i rezervisao sumu za Gona
0

Nissan povećao profit za 25 odsto i rezervisao sumu za Gona

198
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan je izvestio o porastu profita od 25 odsto u poslednjem kvartalu, zavaljujući dobroj prodaji, uprkos jednokratnom trošku rezervisanja kako bi se eventualno pokrila kontroverzna kompenzacija pritvorenog Karlosa Gona.

Globalna dobit iz poslovanja je napredovala na 103,3 milijarde jena (937 miliona dolara) u trećem fiskalnom kvartalu koji se završio 31. decembra, rekao je direktor finansija Nissana, Hiroši Karube.

Ovo je praktično prvi kvartalni finansijski izveštaj od 19. novembra, kada je Gon uhapšen. U izveštaju se napominje da je Nissan rezervisao 9,23 milijarde jena (83,7 miliona dolara) za odloženu kompenzaciju, koju je navodno dugovao Gonu.

Ta suma, koja pokriva period od 2009. do 2017. fiskalne godine je ključna za dve optužbe podignute protiv bivšeg predsednika, koji ostaje u Japanu iza rešetaka. Tužioci su okrivili Gona za falsifikovanje oficijelnih kompanijskih finansijskih podnesaka, tako što nije napravio izveštaj o prihodima, što je bila njegova obaveza prema kompaniji.

Gon i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je nevin, rekavši da dotična isplata nikada nije finalizovana niti realizovana. Samim tim, smatra on, nije bilo obaveze da se o tome bilo ko izvesti. Nissan je takođe okrivljen kao kompanija, uz Grega Kelija, Gonovog čoveka od poverenja, koji je direktoru pomogao da nedozvoljeno otuđi sredstva. Keli je takođe odbacio optužbe i čeka suđenje u Japanu.

Nissan nije uložio žalbu. Međutim, rezervisanje sredstava koje je kompanija uradila, sugeriše da ona smatra da je isplata dotične sume Gonu ugovorna obaveza. Na taj način bi se potkopala odbrana bivšeg Nissanovog CEO-a.

Japanska kompanija je u decembru saopštila da će korigovati finansijske podneske , koje smatra neprijavljenim obavezama, da bi ih uskladila s propisima Japanske agencije za finansijske usluge.

Generalni direktor Nissana, Hiroto Saikava, koji je takođe prisustvovao objavi finansijskih rezultata, rekao je da Nissan možda neće morati da isplati dotičnu sumu.

„Lično ne smatram da će biti potrebe za isplatom“, rekao je on. Osoba bliska dešavanjima je s druge strane izjavila, da bi Nissan mogao, primera radi, da podnese tužbu protiv Gona u cilju povraćaja tih sredstava.

Odnosi sa Renaultom

Saikava je takođe izjavio da će se sastati s predsednikom Renaulta, Žan-Dominikom Senardom, tokom njegove posete Japanu, koja će se održati ove nedelje. Saikava smatra da na prvom mestu treba uspostaviti poverenje i stabilizovati zajedničko poslovanje. Međutim, on je takođe rekao da postoji prostor za promene u okviru dvadesetogodišnjeg saveza.

Saikava je sugerisao da nije ubeđen u to da bi jedna osoba u rukama trebalo da drži toliku količinu moći, vršeći dužnosti predsednika i Renaulta i Nissana. Njegove reči se naravno odnose na poziciju Renaulta kao najvećeg akcionara u Nissanu, koji ima pravo da odredi Gonovog naslednika na mesto predsednika. Smatra se da je Senard glavni kandidat za tu funkciju.

„Koncentracija moći u rukama jedne osobe – da li je to dobro rešenje ili ne?“, upitao je Saikava. „To bi trebalo dublje preispitati. Nismo došli do zajedničkog zaključka s gospodinom Senardom, ali smo spremni za pregovore da bismo utvrdili dalji smer.“

Takođe, Saikava je sugerisao da bi ciljevi Alliance 2022 srednjeročnog biznis plana mogli biti preispitani u budućnosti. Dotični plan, koji je obelodanio Karlos Gon, kao garnituru zajedničkih nastojanja Renaulta, Nissana i Mitsubishija, za cilj ima da udvostruči godišnju sinergiju, odnosno smanji troškove na 10 milijardi evra do 2022. Alliance 2022 takođe podrazumeva bližu integraciju, od podele platformi pa do menadžmenta.  U internoj komunikaciji, integracija je nazvana konvergencijom.

„U poslednjih nekoliko godina, radimo na konvergenciji“, rekao je Saikava. „Bez obzira da li je konvergencija najefikasnija struktura ili ne, na nju se i dalje oslanjam. Treba da revidiramo odnose na neki način.“

Saikava je izjavio da nema neposredne namere da se preispitaju brojke vezane za Alliance 2022 plan, ali je rekao da bi Nissan voleo da prodiskutuje o tome i revidira ih ukoliko bude potrebno.

Rast profita

Što se tiče upravo završenog kvartala, Nissan je objavio da je neto dobit pala 77 odsto na 70,4 milijarde jena (638,6 miliona dolara). U isto vreme, prihod  je porastao 5,9 odsto na 3,05 biliona jena (27,67 milijardi dolara), uprkos padu maloprodaje na globalnom planu na 1,34 miliona vozila u datom tromesečnom periodu.

Ukupan broj veleprodajnih isporuka, na kojima matična kompanija bazira prihod, porastao je 5,2 odsto na 1,03 miliona jedinica.

Poput svojih japanskih rivala, Nissan je pogođen slabijom potražnjom na ključnim tržištima – američkom i kineskom, kao i nepovoljnim kursom. Na Nissanove rezulate je negativno uticao odnos jena na američki dolar i ostale monete. Plaćena „cena“ nije mala, jer je na ovaj način „otkinuto“ 10,2 milijarde jena (92,5 miliona dolara) od kvartalne dobiti iz poslovanja, dok je rast cena repromaterijala, dodatno „otcepio“ 15,4 milijarde jena (139,7 miliona dolara).

Ipak, poboljšani veleprodajni obim i ponuda modela, podigli su dobit iz poslovanja za 36,7 milijardi jena (332,9 miliona dolara.

Nissan se suočava s dodatnim čeonim vetrom u nastojanjima da repozicionira marku u SAD i oslobodi se „diskont“ imidža, stvorenog zbog pružanja podsticaja pri kupovini i flotne prodaje. Rukovodioci kompanije su saopštili da poboljšanje profitabilnosti iziskuje više vremena i novca nego što se to prvobitno očekivalo, jer se firma muči da skreše troškove marketinga u vreme kada je potražnja došla do maksimuma, a kupci su u potrazi za povoljnim kupovinama.

Da bi podigao profit u Severnoj Americi, Nissan je nedavno saopštio da će ukinuti 700 radnih mesta u fabrici u Misisipiju zbog sporije prodaje kamioneta i vanova.

„Nissanova marža nije nešto na šta smo ponosni“, rekao je Saikava, misleći na 3,7 odsto dobiti iz poslovanja u prva tri fiskalna kvartala. „Glavni uzrok za to je poslovanje  Nissana u Severnoj Americi.“

Neophodno strpljenje

Na ključnom, severnoameričkom tržištu, regionalna dobit iz poslovanja je skočila 75 odsto na 29,4 milijarde jena (266,7 miliona dolara) u trećem kvartalu, kao što je u porastu i veleprodajni obim u SAD zbog brojnijih pogodnosti pri kupovini. Maloprodaja je u Severnoj Americi pala 7,7 odsto, na 486.000 vozila.

Saikava je pozvao na više strpljenja u vezi s onim što kompanija naziva „normalizacija prodaje“ u SAD. Prodaja Nissan grupe u Sjedinjenim Američkim Državama je pala 6,3 odsto na 1,49 miliona vozila prošle godine, dok je na globalnom planu porasla 0,6 odsto. Obim prodaje grupe u SAD je pao 19 odsto u januaru, što je znatno više od ukupnog tržišnog pada od 1 odsto.

„U SAD smo imali jedan stari običaj forsiranja prodaje i prevelikog širenja“, rekao je Saikava. „Pokušavamo da poboljšamo ukupnu vrednost brenda. To je veoma težak domaći zadatak.“

Saikava pokušava da skrene kompaniju s kursa isisavanja profita koji podrazumeva davanje subvencija i flotnu prodaju u SAD, u želji da konačno podigne maržu. On je takođe izjavio da se Nissan priprema da žrtvuje deo obima proizvodnje u korist samih marži. Početkom prošle godine, kompanija je započela sa povlačenjem flotnih isporuka, uklanjanjem „naduvanih“ zaliha i popuštanjem pritiska na programe podsticaja kupovine, bez obzira što je tržište lakih automobila u SAD oslabilo. Kritičari smatraju da je povukao ovaj potez suviše brzo i previše dramatično na račun smanjenja obima.

„Nažalost, privremeni pad obima proizvodnje je neizbežan“, konstatovao je Saikava. „Rukovodeća struktura bi trebalo da bude dovoljno strpljiva i sačeka da taj proces prođe.“

Priliv novih ili redizajniranih modela je pomogao Nissanu da se „iščupa“ iz politike davanja popusta. Nova sveža ponuda, uključuje Kicks, Infiniti QX50, redizajniranu Altimu i unapređeni Leaf. Kasnije tokom ove godine, očekuju se i restilizovane verzije Verse i Sentre.

Gubici u Evropi

Nissanova evropska filijala, u međuvremenu, doživela je gubitak iz poslovanja od 7,3 milijarde jena (66,2 miliona doalra) u trećem fiskalnom kvartalu, od dobiti iz poslovanja od 2 milijarde jena iz prethodne godine. Prodaja u Evropi je pala 16 odsto, na 142.000 vozila u poslednjem kvartalu.

Navodeći slabije prodajne izglede za SAD, Kinu, Evropu i Japan, Nissan je smanjio godišnju prognozu za aktuelnu fiskalnu godinu, koja se završava 31. marta.

Japanska kompanija sada predviđa pad maloprodaje od 2,9 odsto, na 5,6 miliona vozila (prvobitna prognoza je bila 5,9 miliona, s 5,8 iz prethodne godine). Nissan je takođe iz razloga slabije prodaje smanjio prognoze vezane za dobit iz poslovanja, neto dobit i prihode.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments