1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rimac u zasebnu kompaniju izdvaja diviziju za inženjering
Rimac u zasebnu kompaniju izdvaja diviziju za inženjering

Rimac u zasebnu kompaniju izdvaja diviziju za inženjering

160
0
Podelite sa prijateljima:

Rimac Technology će se baviti razvojem tehnologije električnih vozila, kako za potrebe matične kompanije, tako i za račun trećih proizvođača.

Prve inforamacije o tome kako je Volkswagen u pripremi da proda marku Bugatti su se u medijima pojavile tokom jeseni 2020. godine, uz opasku da se francuski brend pod kontrolom nemačkog koncerna nalazi od 1998. godine. Kao povod koji je rasplamsao želju za otuđenjem Bugattija, često je navođena sve rigidnija ekološka regulativa, uz pozivanje i na činjenicu da bi razvoj nove platforme za električna vozila s oznakama egzotičnog brenda bila ekstremno skupa avantura.

Kao rezultat takvih ideja, došlo je i do realizacije, a kompanije Bugatti Automobiles i Rimac Automobili su se spojile „merdžovale“ – na staroslovenskom jeziku p.a). Zvanična objava na ovu temu je stigla prošlog leta dok je statusna promena zvanično zaokružena u novmebru prošle godine, i tada je s radom počeo zajednički poduhvat. Pisasmo onomad da je centrala zajedničkog poduhvata smeštena u Hrvatsku, uz napomenu da je koncern Volkswagen sada pridruženo lice zajedničkog podhvata, s 45% učešća u kapitalu istog, preko Porschea, dok je 55% kapitala prešlo u ruke hrvatskog (dokle više tako nazvanog?) startapa.

Podsetićemo vas da je za generalnog direktora novoosnovane kompanije imenovan Mate Rimac, pa tako nosi titulu CEO-a zajedničkog poduhvata firme Bugatti Rimac. Bivši direktor proizvodnje i logistike marke Bugatti, Kristof Pišon je postavljen za predsednika nove firme Bugatti. On, kao i šef Porschea, Oliver Blume, ali i finansijski direktor Luc Meške, su postali članovi upravnog odbora zajedničkog poduhvata. Čovek koji je ranije vodio Bugatti, Stefan Vinkelman je napustio svoje radno mesto kako bi se posvetio vođenju marke Lamborghini.

Inženjering divizija firme Rimac Technology je sada zvanično postala zasebna kompanija koja se posvećuje razvoju tehnologije električnih vozila za Rimac grupu i za ostale proizvođače. Na današnji dan, na ovaj način proizilazi da grupacija Rimac kontroliše zajednički poduhvat Bugatti Rimac sa 55% kapitala, baš kao i firmu Rimac Technology u kojoj će imati 100% učešća. Pretpostavlja se da će ovaj potez, Hrvatima doneti mogućnost da sami kontrolišu poverljivost plodova sopstvenog prolivenog znoja.

Ćerka firma namerava da proširi svoja interesovanja na polja dizajna, razvoja, proizvodnje i nabavke visokoperformantnih baterijskih sistema, električnih pogona i različitih interfejs sistema i komponenti. Inače, lista klijenata hrvatske firme uključuje brojna zvučna imena današnje automobilske industrije Porsche, Kia, Hyundai, Pininfarina, Koenigsegg, Aston Martin i još neka.

Društvo Rimac Technology trenutno zapošljava oko hiljadu ljid, ali će već 2023. imati više od 2,5 hiljade njih, zbog čega će kompanija morati da se seli u novu zgradu koja će biti podignuta na placu od 200 hiljada kvadratnih metara. Pride, hiperautomobil Nevera će biti stavljen na proizvodne trake zajedničkog poduhvata. Kako napominju iz kompanije, ideja je da do 2024. godine, na godišnjim osnova sklapa na hiljade sistema visokih performansi, a kasnije bi taj broj trebalo da se uveća i na par stotina hiljada.

Od ranije je poznato da će upkros formiranju zajedničkog poduhvata, proizvodna lokacija Bugattija ostati da postoji i radi, a aktuelni Chiron se proizvodio tamo, uz opasku da smo juče objavili da je zatvorena mogućnost poručivanja istog. Inače, krajem prošle godine smo čitali da je tada bilo sklopljeno 460, od za tu godinu planiranih 500 jedinica. Proizvodni program francuske marke uključuje serijsku verziju hiperautomobila zvanog Bugatti Bolide, a koji bi trebalo da krene s tržištnim životom od 2024. godine.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments