1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rukovodioci Daimlera i Volvoa skeptični u pogledu formiranja alijanse
Rukovodioci Daimlera i Volvoa skeptični u pogledu formiranja alijanse
0

Rukovodioci Daimlera i Volvoa skeptični u pogledu formiranja alijanse

313
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodioci kompanija Daimler i Volvo dovode u pitanje izvodljivost i industrijsku logiku plana njihovog zajedničkog, najvećeg u Volvou, a najvećeg pojedinačnog u Daimleru, akcionara koji je kineska kompanija Geely. A plan iz Geelyja razmatra mogućnosti formiranja industrijske alijanse između dva proizvođača koji se mogu smatrati promoterima novih tehnologija.

Li Šufu, prvi čovek kineske kompanije, otkrio je tokom prethodnog meseca da je otkupio skoro 10% kapitala u Daimleru, u nadi da će na taj način dobiti pristup tehnologiji električnih i autonomnih vozila, kako bi se nametnuo kao ozbiljna konkurencija korporacijama poput Googla ili Ubera.

Međutim, rukovodioci Daimlera i Volvoa su na Salonu automobila u Ženevi, doveli u pitanje mogućnost postizanja realizacije i dogovora, bez neprihvatljivog žrtvovanja sopstvene nezavisnosti i liderstva u ključnim tehnologijama.

Pošto Zhejiang Geely Holding već poseduje akcije u Volvo Cars, kao i u kompaniji koja proizvodi kamione AB Volvo, zatim drži vlasništvo od 49,9% malezijskog proizvođača automobila Proton, nemački rukovodioci se plaše da bi širenje kooperacije moglo da ojača rivale na tržištu. 

„Mi želimo alijansu u kojoj sve članice dobijaju. Predaja naše tehnologije kompanijama Volvo i Geely, za nas i nije baš pobednička strategija“ naveo je jedan zvaničnik Mercedes-Benza, koji je želeo da ostane anoniman.

Predlog kompanije Geely u sebi sadrži i još izazova za Daimler. Opšte poznato je da je Mercedes-Benz, kao neko ko već poseduje ozbiljna znanja i iskustvo u oblasti samovozećih automobila, elektrifikaciji kao i oblasti konektivnosti, već član jedne alijanse. One sa Renault-Nissan alijansom.

Povrh svega, Daimler ima dogovor u pogledu proizvodnje konvencionalnih i električnih automobila u Kini, sa lokalnim partnerom BAIC Motor, gde već funkcioniše kompanija organizovana kao zajednički poduhvat dve strane (joint venture).

Prvi čovek Daimlera Diter Ceče, oprezno je poželeo dobrodošlicu novom akcionaru, izražavajući divljenje za Lija lično, kao i za kompaniju Geely, ali je dodao da bilo kakva eventualna buduća alijansa zavisi  i od volje već postojećeg kineskog partnera Daimlera, kompanije BAIC.

„Istražićemo sve moguće vidove saradnje, sve dok je to u liniji sa željama našeg već postojećeg saveznika, kompanije BAIC“ rekao je Ceče novinarima.

Vlasništvo kompanije Geely u Volvo trucks, koji je direktni konkurent diviziji koja se bavi istim biznisom iz Daimlera, čini moguću saradnju između Daimlera i Geelyja, posebno teško ostvarivom”, rekao je prvi čovek Volvoa Hakan Samjuelson.

„U proizvodnji kamiona, Daimler i Volvo su zaista najveći rivali, verovatno je konkurencija još više izražena nego ona u proizvodnji putničkih automobila,“ rekao je Samjuelson. „Teško je investirati u dva takva rivala istovremeno.“

Iako je izvorna namera Lija bila partnerstvo u proizvodnji i razvoju putničkih vozila, to nije tako jednostavno kao što možda izgleda na prvi pogled, dodao je on.

Snažne kompanije sa jakim tehnološkim portfolijom znanja, nisu spremne da dele svoju ekspertizu sa drugima, posebno ne u oblastima gde imaju prevlast, kao i u situacijama u kojima smatraju da je diferencijacija ponude ključni faktor uspeha u budućnosti, nastavio je Samjuelson.

Za Volvo, ovo bi mogla da bude oblast autonomne vožnje.

 

„Ukoliko veruješ da nešto možeš bolje da uradiš u sopstvenoj režiji, nemaš nikakav interes da bi delio svoju ekspertizu bilo sa kim“ dalje priča Samjuelson.

Međutim, u širokom spektru drugih područja, kao što su, na primer, kočioni sistemi, amortizeri, jedinice za transmisiju, postoji ozbiljno polje za saradnju. Problem je što se ove tehnologije mogu kupiti od dobavljača za komponente, što obesmišljava ideju o sklapanju alijanse, završio je prvi čovek Volvoa.

Pre investicije u Daimler, Geely je imao razgovore i sa Fiat Chrysler Automobiles, odnosno sa prvim čovekom korporacije, Serđom Markioneom, potvrđeno je ove nedelje.

„Imali smo niz institucionalnih sastanaka sa kompanijama iz našeg biznisa; smatramo da je to uobičajena poslovna praksa“ rekao je Markione novinarima u Ženevi, dodajući da je to bila „prijatna konverzacija.“

Markione je odbio da pruži detaljnije informacije o razgovorima, izvodeći zaključak da FCA nema potrebu za „kineskim investitorom.“

 

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments