1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Akcionari BMW-a trljaju ruke nakon objave kvartalnih rezultata
Akcionari BMW-a trljaju ruke nakon objave kvartalnih rezultata
2

Akcionari BMW-a trljaju ruke nakon objave kvartalnih rezultata

206
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila je ostvario odlične poslovne rezultate u trećem tromesečju ove godine. Podaci iz finansijskih izveštaja posebno raduju nakon sumornog početka ovog leta gospodnjeg.

Profit pre obračuna kamata i poreza (EBIT) je uvećan u odnosu na uporediv period iz prethodne godine za skoro celu trećinu (32,9%) i izneo je 2,29 milijardi evra, kako je objavila Dax grupa u Minhenu tokom jučerašnjeg dana. To je osetno moćniji rast od inicijalno očekivanog. Ono čemu su se analitičari nadali se ogleda u cifri od 1,55 milijardi evra profita označenog sa EBIT, uz stopu rasta od 11,5%.

„Nakon što smo se sabrali po okončanju tri četvrtine godine, možemo reći da smo na dobrom putu da ostvarimo zacrtane ciljeve koji se tiču cele 2019. godine,“ izjavio je izvršni direktor kompanije BMW Oliver Cipse. Inače, Cipse je na kormilu minhenske firme nasledio Haralda Krigera u avgustu.

Postavljenjem novog rukovodioca oživela su i očekivanja da će BMW uspeti da ostvari stopu profita između 4,5 i 6,5% na nivou cele godine. Ako se posmatra izolovano treći kvartal, onda se može zaključiti da je stopa profita 6,6%, dok je od početka godine do zaključno sa 30. septembrom ovaj pokazatelj na koti od 4,1%.

Interesantno je da je konsolidovani prihod iskazan u iznosu od 26,67 milijardi evra, nakon devet meseci porastao za 7,9% iako je prodaja poskočila za samo 3,6% (613.000 isporuka). To znači da su Bavarci prodavali skupocenija vozila ove u odnosu na prošlu godinu.

Čak i po ovim kriterijumima BMW je premašio očekivanja analitičara. Posebno profitabilnim se pokazala realizacija krosovera srednje veličine X3 i X4. Tokom prethodnih godina, kao najdestruktivniji faktor u odnosu na profit se istakao događaj koji se tiče uvođenja WLTP ciklusa.

Rivalska kompanija Daimler je takođe iskazala rast profita u trećem kvartalu ali su prognoze za budući tok poslovanja švapskog entiteta prilično zabrinjavajuće. Ovo shvatite kao potvrdu Ajnštajnove teorije relativiteta jer Nemci brinu i kada zarade više nego prošle godine, ali ipak manje od onog što su očekivali.

Kvartalni bilansi Audija takođe potvrđuju da će očekivanja u pogledu poslovnih rezultata za 2019. godinu biti ostvarena, iako kompanija blago kaska s brojem isporuka u odnosu na planirane količine.

AutoRepbulika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Njemačka kvaliteta, ovo je 3.14ckin dim, važno je da voda ne ulazi u gepek.