1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je ovo nova Toyota Tundra?
Da li je ovo nova Toyota Tundra?
5

Da li je ovo nova Toyota Tundra?

392
5
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je Toyota izuzetno popularna u Americi. Protekle godine japanski proizvođač vozila je isporučio 2.085.206 vozila, što ga svrstava na drugo mesto (odmah iza Forda), dok je luksuzni Lexus dodao još 298.112 primerka. Ali jedna kategorija gde Toyota još uvek nije oduševila „Jenkije“ jeste klasa većih pikap kamioneta.

Nije da Japanci nisu pokušali, prvo sa modelom T100, a zatim i sa Tundrom, ali prodaja je uvek bila delić one koju Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Ram Pickup i GMC Sierra imaju. Sadašnja generacija Tundre je debitovala još 2007. godine, uz nekoliko osveženja, a protekle godine je pronašla „samo“ 111.673 kupca. Kažemo samo u navodnicima pošto je brojka čak devet puta niža u poređenju sa spomenutim F-Series, a kako nam se čini Toyota još uvek nije naučila da ne može da proizvodi pikap kamionete na isti način na koji Corolla silazi sa proizvodnih traka. U prevodu, kupci očekuju značajno više od običnog prevoznog sredsta od tačke A do tačke B sa zastarelom tehnologijom.

Japanski proizvođač vozila je ranije najavio da će potpuno nova Tundra debitovati naredne godine, a u izložbeno-prodajne salone trebalo bi da stigne godinu dana kasnije. Ruski sajt Kolesa nam daje generalnu ideju šta možemo da očekujemo na osnovu špijunskih fotografija i ostalih Toyotinih modela, a ako pogledamo priložene fotografije dolazimo do zaključka da je stil jako privlačan.

Prednji deo je veoma sličan onom sa terenca 4Runner, a čini nam se da se maska hladnjaka neće izmeniti u većoj meri. Na kraju, Tundra je prepoznatljiva Toyota, a takođe je odmah jasno da se radi o potpuno novom modelu. Mediji prenose da će u ponuditi biti samo kabina sa četvoro vrata, u takozvanom SuperCab (kraća zadnja vrata) i CrewCab (puna zadnja vrata) stilu, uz tri različite dužine prikolice.

Najveća izmena se očekuje ispod haube gde će Toyota navodno penzionisati par poznatih V8 agregata. Onaj manji zapremine 4,6 litara razvija 310 konjskih snaga dok veći 5,7-litarski može da se pohvali sa 381 „grlom“. Njih bi trebalo da zameni 3,5-litarski turbo benzinac u kombinaciji sa električnim agregatom, a maksimalna snaga bi trebalo da iznosi između 350 i 400 „konja“. Šanse su velike da će proizvođač penzionisati i šestostepeni automatski menjač, a novitet bi trebalo da pruža barem nekoliko brzina više. Pogon na zadnje točkove će i dalje biti standardni uz opcioni pogon na sva četiri točka.

Iako nema obimnu prodaju, Tundra je izuzetno profitabilan model za Toyotu, pa će Japanci sigurno sačekati da prođe epidemija virusa korona da ga predstave pred javnosti. Teško je očekivati da će ovaj pikap kamionet osvojiti američka srca u jednakoj meri kao modeli Corolla, Camry i RAV4, ali posao koji je Toyota uradila je svakako za pohvalu.

Fotografije: Kolesa.ru

AutoRepublika 

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Smejali su se Fordu kada je debitovao F-150 turbo, a evo sad ga svi prate … Tipicno … 😉

moron

Njih bi trebalo da zameni 3,5-litarski turbo benzinac u kombinaciji sa električnim agregatom, a maksimalna snaga bi trebalo da iznosi između 350 i 400 “konja”.

Da li je to već u nečem ili će ovo biti premijera novog motora ?

Yankee

Ovako napamet, mislim da Toyota jos uvek nema ni jedan turbobenzinac u Americi. Svi su atmosferci. Ovo je mislim neka modifikacija Lexusovog motora pa bi se pored Tundre koristio u nekoliko Lexusovih vozila.

Yankee

Ovde sam malo pisao o tome, posto u Americi postoji Lexusova verzija od Toyote Land Cruiser. Land Cruiser se gasi u Americi, ali gotovo identican Lexus LX nastavlja sa proizvodnjom i imace turbo V6 umesto sadasnjeg V8. Mislim da ce to biti isti motor koji ce se ugradjivati i u Tundru.

https://autorepublika.com/2020/10/10/toyota-land-cruiser-se-povlaci-sa-americkog-trzista/

Hercegovac

Steta bi bilo ugasiti Land Cruiser jer on i G klasa mogu da se popnu uz masnu banderu. Lexus LX je sigurno luksuzniji i bogatom amerikancu primamljiviji, ali Cruiser je ikona terenaca i cijenovno mnogo dostupniji.