1. Home
  2. Vesti
  3. Opel na pragu povratka u Australiju
Opel na pragu povratka u Australiju
0

Opel na pragu povratka u Australiju

303
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka mogla bi da se vrati na australijsko tržište sa kojeg je odsutna od 2013. godine. 

Kako javlja tamošnji CarAdvice, nezavisni uvoznik i diler automobila, Inchcape, planira da vrati Opel na tržište Australije. Ova kompanija inače je već predstavnik za Subaru, Citroen i Peugeot u toj zemlji. Kako Inchcape već sarađuje sa PSA grupacijom, sasvim je logično da Opel postane novi (stari) brend u Australiji.

No, povratak Opela u ovu zemlju mogao bi biti velika nedaća za Holden. Naime, otkako je General Motors prodao Opel PSA grupaciji, Amerikanci su se sa Holdenom našli u veoma čudnoj odnosno teškoj situaciji. Trenutno, Opel sklapa Holdenove modele Astru i Commodore i potom ih prodaje General Motorsu koji ih dalje uvozi u Australiju. Uz sve to, Opel oba automobila pravi u Evropi.

Holden je nekada bio najprodavanija marka u Australiji. Međutim, u poslednjoj deceniji je u konstantnom padu. Prošle godine Holden je prodao 60.751 automobil, što je pad od 31% u odnosu na rezultat iz 2017. godine. Od navedenih šezdesetak hiljada, 9.000 otpada na model Commodore, a nekih 6.000 na Astru. Dakle ulazak Opela na australijsko tržište povukao bi ova dva modela iz game Holdena, te bi portfolio te marke u tom slučaju činili samo SUV i pikap vozila.

Izvršni direktor PSA grupacije, Karlos Tavares, naglasio je prošle godine da je cilj za 2019. godinu značajno bolji rezultat u Kini, ali i u Australiji. Protekle godine Peugeot i Citroen prodali su u toj zemlji kumulativno svega 3.300 automobila.

Iz navedenog sledi da bi povratak Opela u Australiju definitivno bio benefit za PSA grupaciju, ali bi isto tako značajno ugrozio opstanak Holdena. U ovom trenutku čini se da ni sam General Motors ne zna šta bi učinio sa ovim brendom. Prema zvaničnim podacima Holden je prošle godine imao učešće od 6,5% u ukupnom broju prodatih novih automobila u Australiji. Velika je šansa da će ovaj brend dobiti novog vlasnika, no upućeni navode da trenutno ne postoje zainteresovani za kupovinu.

Šef Holdena, Dejv Batner, odbacio je navode tamošnjih medija kao čiste spekulacije. Batner ističe da je ta marka deo planova za budućnost General Motorsa, i da ima važnu ulogu u okviru američkog giganta.

AutoRepublika 

 

 

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments