1. Home
  2. Vesti
  3. BMW neće zamlaćivati publiku s „performantnim“ trocilindrašima i slično
BMW neće zamlaćivati publiku s „performantnim“ trocilindrašima i slično
2

BMW neće zamlaćivati publiku s „performantnim“ trocilindrašima i slično

510
2
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo, vidimo i osećamo da je tranzicija ka elektromobilnosti u toku, dok emisiona regulativa potpiruje talas promena i potiskuje životni prostor novim automobilima pognjenim motorima SUS. Pojedini proizvođači, da ne kažemo Mercedes-Benz ili pak Toyota, već su svojim performantnim takmacima dodelili trocilindarske i četvorocilindarske motore, ali to definitivno nije put kojim će ići BMW M.

Tokom medijskog podgrevanja atmosfere za događaj BMW M Fest za 2022. godinu, šef tog odeljenja u okviru BMW-a, Franciskus van Mel je izjavio da divizija M ne planira proizvodnju performantnih vozila s motorima koji računaju na tri ili četiri cilndra. Kako prenosi američki CarBuzz, Mel je kazao da je svestan dela drugih kompanija, ali da njegova firma to ne namerava da učini, niti će ikada tome pristupiti.

BMW se odlučio da zadrži biturbo benzinski trolitarski motor sa šest cilindara koji su postavljeni paralelno, i kod novopredstavljenog kupea s oznakom M2, onom koji je ugledao svetlost dana pre dva-tri svitanja. Pogonski sklop tu razvija 460 konjskih snaga uz 550 njutn metara najvišeg g obrtnog momenta, i sve to bez ikakve pomoći električnog dela pogonskog sklopa. Ovo je poslednji neelektrifikovani snagator iz odeljenja M, ali to nikako ne znači da će Bavarci ugrađivati motore s manjim brojem cilindara u ovaj deo palete.

Neki ljubitelji marke i benzina će se možda i smoriti kada čuju da slede hibridi, pa smo tako nedavno upoznali i novi Mercedes-AMG C63 koji raspolaže obiljem snage zahvaljujući i elektromotoru, ali i brutalno navijenom turbobenzinskom četvorocilindrašu. Ukupan rezutlat se ogleda u 680 konjskih snaga i 1.019 njutn metara obrtnog momenta (doduše samo „u treptaju oka“), uz ubrzanje od nule do 60 milja na sat za 3,3 sekunde.

To što BMW M neće posezati za motorima s manjim brojem cilindara ne znači da neće biti hibridnih „emova“. Tako novi BMW XM isporučuje 650 konjskih snaga i 800 Nm i dolazi kao hibrid čije srce čini twin-turbo V8 motor. Na osnovu preliminarnih informacija i špijunskih fotografija znamo i da će M5 naredne generacije biti dopunjivi hibrid, dok će dolazeće pokolenje modela M3, na tržište sleteti kao čisto električni automobil, postavljen na platformu Neue Klasse.

Da rezimiramo. BMW M će za razliku od ostalih, nastaviti s ugradnjom šestocilindarskih i osmocilindarskih motora, ali neće odoleti trendu elektrifikacije. Pre nego što BMW postane čisto električni brend, uprava računa da će do 2030. godine, polovina realizacije otpadati na električna vozila.

AutoRepublika

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Barem neki tračak tradicije će o(p)stati sa tim šestacima i osmacima.
„Daj šta daš“ .

Renault Terminator

Bembara je to drug🙂.