1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Volan prljaviji od daske na WC šolji
Istraživanje: Volan prljaviji od daske na WC šolji
1

Istraživanje: Volan prljaviji od daske na WC šolji

437
1
Podelite sa prijateljima:

Čak četiri puta prljaviji!

CarRentals.com, sproveo je anketu u vezi sa tim koliko frekventno vozači u SAD čiste enterijer svojih vozila. Rezultat je šokantan, jer 32 odsto to čini to radi retko. Zapravo, trećina vozača čisti unutrašnjost vozila samo jednom godišnje.

Ovaj servis za iznajmljivanje automobila je izvukao neke interesantne brojke vezane za to koliko su zapravo čisti enterijeri naših vozila, što je u korelaciji zašto ih moramo čistiti redovno, iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga.

Po Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, kabinski prostor automobila je među najprljavijim mestima na planeti, prljaviji od daske na WC šolji. Preciznije, volani su čak četiri puta prljaviji od njih, što je prilično nezgodno, s obzirom da je reč o komponenti s kojom smo neprekidno u fizičkom dodiru.

Studija je stepen prljavštine izmerila kroz prosečnu količinu bakterija po kvadratnom centimetru, ili jedinica koje formiraju koloniju (CFU). Na volanima je pronađeno 629 CFU. Nasuprot tome, ekran prosečnog mobilnog telefona ima 100 CFU, dok dugmad na javnim pokretnim stepenicama imaju 313 CFU. Daske WC šolja? Odgovor je 172 CFU.

Ono što je dodatno uznemiravajuće su dva uobičajeno prisutna tipa bakterija u automobilima, stafilokoke koje izazivaju brojne bolesti, i propionumbacterium, poznate po tome što između ostalih zapaljenja izazivaju akne. Ovo su samo među oko 700 razičitih vrsta koje obitavaju u unutrašnjosti vozila.

Najveći izazivač bakterija unutar vozila je naravno hrana. Dakle, mi koji ne jedemo u automobilima, imamo verovatno i čistije okruženje.

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Јел то у складу са оном нашом узречицом с… ти се на вожњу !!! ?