1. Home
  2. Vesti
  3. Električni automobili su Cadillacova „poslednja šansa“
Električni automobili su Cadillacova „poslednja šansa“

Električni automobili su Cadillacova „poslednja šansa“

179
0
Podelite sa prijateljima:

Dugo godina Cadillac je bio sinonim za premijum proizvođače u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a do današnjeg dana njegovo ime se koristi kao opis nečega najboljeg. Međutim, od reputacije se ne može živeti, a prošlogodišnja prodaja od 154.702 primerka je bila dovoljna za samo 0,89% tržišta – ubedljivo najmanje u dugogodišnjoj istoriji.

Novi predsednik General Motorsa (GM) Mark Rojs je nedavno izjavio da će Cadillac predvoditi napad kompanije kada je reč o električnim automobilima, a ukoliko ne bude uspešan u tome ne isključuje mogućnost gašenja ove divizije.

Cadillac je definitivno prošao kroz nekoliko veoma razočaravajućih godina. Početkom 2014. godine Johan Denišen je postavljen za prvog čoveka kompanije. On je odobrio budžet od 12 milijardi dolara za totalnu transformaciju i čak premestio sedište iz Detroita u Njujork.

Nažalost, Cadillac je veoma sporo reagovao sa predstavljanjem krosovera i morale su proći tri godine pre nego što su stigli modeli XT4 i XT6. Pod vođstvom Denišena kompanija je zabeležila pad prodaje svake godine, a on je konačno otpušten prošle godine. Novi predsednik Stiv Karlisl je odlučio da se vrati u Detroit i da pažnju posveti popularnim električnim proizvodima. Upravo će Cadillac biti prva GM divizija na novoj EV platformi koja bi trebala da debituje do 2021. godine.


Rojs dodaje da je prerano reći do kada će cela ponuda Cadillaca biti električna. On očekuje da će dugo godina pružati i benzinske terence, posebno popularni Escalade koji donosi najveći profit kompaniji. Veliku uloge u tome će imati i potražnja u Kini.

Na internetu su nedavno procurile prve fotografije novog Cadillacovog električnog krosovera koji bi trebao da predstavlja rivala Teslinom Modelu X. On bi mogao da pređe oko 480 kilometara sa jednim punjenjem uz pogon na sva četiri točka i novom generacijom autopilota.

Ova vest stiže u vreme kada se GM suočava sa velikim problemima na domaćem tržištu. Najveći američki proizvođač planira da zatvori čak pet fabrika ove godine nakon pada prodaje limuzina, ali očekuje da će u narednih desetak godina oko 75% ponude biti zasnovano na električnim pogonskim sklopovima postavljenih na pet platformi.


Cadillac je do sada imao samo jedan električni automobil u svojoj ponudi i to ELR sportistu. Zasnovan na Chevroletu Voltu, ELR se proizvodio od 2014. do 2016. godine i u ovom periodu je prodato oko 3.000 jedinica.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments