1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz i automatski prilagođava podešavanja (VIDEO)
Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz i automatski prilagođava podešavanja (VIDEO)
0

Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz i automatski prilagođava podešavanja (VIDEO)

386
0
Podelite sa prijateljima:

Novi Porsche 911 je fascinirao globalnu automobilsku zajednicu, naravno s razlogom.

Ono što je 911-icu oduvek izdvajalo od konkurencije su performanse na krivudavim putevima i trkačkim stazama. Nova, 992 generacija svemu dodaje značajno unapređenu upravljivost na vlažnim podlogama, i to zahvaljujući novom Porscheovom „Wet“ režimu.

Po nemačkom proizvođaču, reč je o tehnologiji koja čini vožnju komfornijom, kontrolisanijom, bezbednijom i bržom u kišnim uslovima. „Wet“ režim automatski detektuje vlažan kolovoz i podešava programe koji kontrolišu stabilnost i prijanjanje. Sistem čak upozorava vozača na rizik od „akvaplaninga“, onog momenta kada akustični senzori u lukovima prednjih točkova detektuju mlaz vode.

To nije sve, jer pod izvesnim uslovima, automobil može da zatraži od vozača da manuelno angažuje „Wet“ režim putem dugmeta iznad centralne konzole (ili integrisanog u prekidač na volanu s opcionim Sport Chrono paketom). Onog momenta kada je aktiviran, ovaj režim prilagođava sisteme kontrole stabilnosti i prijanjanja, aktivnu aerodinamiku i odziv. Čak se i varijabilni zadnji spojer izvlači u „performantnu“ poziciju za bolje prijanjanje točkova na zadnjoj osovini.

Ukoliko ste za volanom Carrere 4S, integralni pogonski sistem će automatski poslati više snage na prednje točkove. Bez obzira na specifikacije, kada je angažovana „Wet“ postavka, isporuka obrtnog momenta postaje uglađenija a strategija promene stepena prenosa osmostepenog automatskog menjača se automatski prilagođava novonastalim uslovima.

„Wet“ režim je razvijen da vozaču obezbedi konstantnu podršku prilikom vožnje po vlažnom kolovozu“, kaže August Ahlajtner, šef inženjerskog tima koji je radio na 911. „On ne ograničava maksimalnu snagu motora niti maksimalnu brzinu, tako da ne treba iz tog razloga da bude zloupotrebljen, odnosno da se u vlažnim uslovima vozi prebrzo. Treba ga posmatrati kao sistem asistencije u najpozitivnijem smislu.“

AutoRepublika

Izvor: Porsche

 

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments