1. Home
  2. Vesti
  3. Svi zatvaraju fabrike a u Kazahstanu se otvara proizvodnja Chevroleta
Svi zatvaraju fabrike a u Kazahstanu se otvara proizvodnja Chevroleta
0

Svi zatvaraju fabrike a u Kazahstanu se otvara proizvodnja Chevroleta

298
0
Podelite sa prijateljima:

Dok je automobilska industrija Evrope, pa čak se može reći i celog sveta uz izuzetak oživele Kine i delimično Južne Amerike, prinuđena da pričeka kraj pandemije kako bi se ponovo posvetila proizvodnji vozila, dotle je juče u Kazahstanu upriličena ceremonija povodom početka montaže vozila marke Chevrolet. Kompanija SaryarkaAvtoProm sa sedištem u Kostanaju, je započela proizvodnju vozila američke marke, dok se komponente i sklopovi neophodni u montaži dopremaju iz Uzbekistana.

Značajan period vremena u prošlosti je montaža Chevroletovih vozila u Kazahstanu bila organizaovnaa od strane kompanija Asia Auto čija fabrika se nalazi u gradu Ust-Kamenogorsk. Tu su sklapani modeli Aveo, Tracker i Captiva dok je marku kontrolisao korejski kapital. Ali, tokom 2018. godine je ta saradnja raskinuta.

U međuvremenu, pomenuto preduzeće SaryarkaAvtoProm je postepeno počelo da proizvodi uzbekistanske automobile Ravon. Bilo kako bilo, sada je američki koncern General Motors dao zeleno svetlo uzbekistanskoj strani da može da se služi markom Chevrolet, pa tako oni u pogonima u Kostanaju ne samo što preimenuju modele, već su i izmenili proizvodnu gamu.

U cilju realizacije novih planova, kazahstanska kompanija Allure i uzbekistansko društvo Uzavtosanoat oformili su zajednički poduhvat. U kostanajskoj fabrici, već je počelo sklapanje modela Chevrolet Cobalt i Malibu, ali su specijalisti zajedničkog poduhvata već savladali i zadatke u montaži komercijalnih vozila: Damas minibuseva i Labo kamiona, koji su izvorno osmišljeni pod brendom Daewoo u ranim devedesetim godinama prošlog veka. Pred toga, proizvodnu paletu će obogatiti i američki modeli s povišenom pozicijom sedenja, Tracker i TrailBlazer.

Otvaranje nove proizvodnje će doneti novih hiljadu radnih mesta. Prema izvornim planovima, prve godine će biti proizvedeno 26 hiljada vozila marke Chevrolet, od čega je polovina namenjena izvozu u susedne države, pre svega Rusiju s kojom Kazahstan ima apsolutno preferencijalni tretman u trgovanju, odnosno, za razliku od Uzbekistana, članica je jedinstvene carinske unije s najvećom državom na svetu. Krajnji cilj zajedničkog poduhvata je dostizanje proizvodnje od 100 hiljada jedinica godišnje.

Ali, to nije sve. Rukovodstvo kompanije SaryarkaAvtoProm je objavilo početak izgradnje zajedničke fabrike s Hyundaijem. Lokacija na kojoj će biti pogoni postavljeni nalazi se u Alma-Ati, dok je planirani kapacitet na nivou od 45 hiljada vozila godišnje. Datum početka proizvodnje još uvek nije objavljen.

AutoRepublika

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments