1. Home
  2. Vesti
  3. Posle Forda i JLR, slede nova otpuštanja i u General Motorsu
Posle Forda i JLR, slede nova otpuštanja i u General Motorsu
0

Posle Forda i JLR, slede nova otpuštanja i u General Motorsu

174
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je pre desetak godina uspeo da preživi bankrot i trenutno posluje sa profitom, General Motors (GM) će verovatno morati da otpusti veći broj radnika, ukoliko želi da nastavi istim (profitabilnim) tempom. Najveći američki proizvođač je nedavno objavio da će u bliskoj budućnosti ugasiti ponudu šest modela automobila, ali i zaposledni u drugim fabrikama će svakako biti pogođeni.

Tokom 2018. godine, modeli kojima se bliži kraj (Chevrolet Volt, Chevrolet Cruze i Chevrolet Impala, Buick LaCrosse i Cadillac XTS i Cadillac CT6) su činili oko 8% od ukupne prodaje kompanije (250.743 vozila), a njihovo gašenje podrazumeva i gubitak prihoda u iznosu između sedam i devet milijardi američkih dolara.

GM trenutno ima udeo od „samo“ 17,1% na domaćem tržištu i on bi mogao da padne na minimalni nivo u narednih nekoliko godina. Džon Gabrilsen, ekonomista koji sarađuje sa mnogim automobilskim proizvođačima, nagađa da će proizvođač uskoro biti primoran da otpusti dodatne radnike pored 14.000 njih kojima je već rečeno da će tokom godine ostati bez posla.

Gabrilsen kaže da razlog leži u podatku da iako su krosoveri, terenci i pikap kamioneti popularni, GM ipak nije zabeležio rast prodaje u onoj meri koja je viđena kod konkurencije pa se pretpostavlja bi u narednih nekoliko godina dodatnih 8.000 radnika moglo da ostane bez posla.
Sa druge strane, GM vidi situaciju malo drugačije. On očekuje da će potpuno novi Chevrolet Silverado i GMC Sierra pikap modeli privuči dosta novih kupaca tokom ove godine, kao što veruju da će se desiti i sa novim krosoverima Chevrolet Blazer i budućim Cadillacovim pulenima iz istog segmenta.

Dok oni možda neće doneti jednake prodajne rezultate kao spomenuti automobili, očekivanja su da bi profit trebao biti gotovo isti. Tu naravno dolazimo i do kritika javnosti i političara. Zatvaranje fabrike u saveznoj državi Ohajo i Kanadi posebno ostavlja gorak ukus kada se zna da je GM ne baš tako davno dobio oko 11 milijardi američkih dolara državne pomoći u nadi da će da preživi tešku situaciju.

Ako je neko zadovoljan zbog ove odluke to su svakako dileri. Veliki broj njih kaže da određeni automobili provedu celu godinu u salonu i na kraju budu prodati po mizernim cenama dok krosoveri i pikapi retko kad čekaju više od par sedmica na novog vlasnika.

Naravno uvek dolazimo do onog „gorivo neće uvek biti jeftino”, ali slabo planiranje akcija kompanije u budućnosti je i dovelo GM do bankrota. pre deset godina.

Ova vest, u kombinaciji sa pričom iz Forda i Jaguar Land Rovera, koju smo vam predstavili sinoć, možda na najbolji način odslikava položaj u kom se trenutno nalazi automobilska industrija. Ipak ne sumnjamo da će čelnici najvećih proizvođača dobiti “zaslužene” bonuse koji po pravilu prevazilaze cifru od 10 miliona dolara.

Kako narod kaže – “Obraz – đon”.

 AutoRepublika

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments