1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Objave iz kompanija JLR i Ford za nesanicu radnika
Objave iz kompanija JLR i Ford za nesanicu radnika
0

Objave iz kompanija JLR i Ford za nesanicu radnika

249
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prethodne nedelje u javnost su dospele zabrinjavajuće vesti iz dva velika svetska proizvođača automobila. Jaguar Land Rover je objavio plan restrukturiranja prema čijim zamislima bez posla ostaje 4.500 ljudi, dok je iz Forda stiglo slično obaveštenje za javnost u kome se naglašava potreba optimizacije poslovnog modela i sniženje troškova, što poslovično uvek vodi ka otpuštanjima.

Što se tiče britanske marke, najave otpuštanja su već, zahvaljujući Financial Timesu već obznanjene, a prve indicije su bile još sumornije, odnosno postojala je opcija otpuštanja i svih 5.000 radnika. Većina njih, trenutno je zaposlena u administrativnim funkcijama kompanije, uglavnom u Velikoj Britaniji.

“Pokolj belih okovratnika” je usledio kao logična posledica prekomerne zavisnosti kompanije JLR od dizel tehnologije, kao i spore tranzicije ka elektrifikaciji. Povrh toga, brzina uvođenja novih modela, kako Jaguara, tako i Land Rovera, jednostavno nije ispratila tempo koji je nametnula, finansijski moćna nemačka konkurencija.

Jaguar Land Rover računa na uštedu 2,5 milijardi britanskih funti u narednih nekoliko godina, pošto je postalo očigledno da već otpuštenih 1.500 radnika, tokom prošle godine, nisu dovoljno visoka brojka koja bi prevela kompaniju u pozitivan poslovni rezultat.

Ne treba posebno naglašavati koliki je bes javnosti i stručnjaka na Ostrvu, koji ne mogu da prežale činjenicu da je tokom iste (prethodne) godine, kada su lokalni radnici iz gornjeg pasusa ostali bez posla, 2.800 Slovaka pronašlo uhlebljenje u novootvorenoj fabrici, blizu granice sa Mađarskom, u gradu Nitra. Da njihova bol bude veća, izgradnja fabrike u Nitri je delom finansirana iz fondova Evropske unije, kojoj su Britanci okrenuli leđa, a ipak od nje očekuju majčinski tretman.

Što se tiče Forda, nagovešteno je gašenje ponude neprofitabilnih modela u Evropi. Nakon više godina uspešnog poslovanja na Starom kontinentu, Ford je ove godine zapao u gubitak ponovo, pa će nakon planiranog zatvaranja fabrike za proizvodnju jedinica za automatsku transmisiju u Francuskoj, ugasiti manji model iz minivan segmenta koji je najviše propatio u SUV histeriji.

Nije isključeno da sudbinu pomenutog C-Maxa podele i veći modeli Galaxy i S-Max. Čak je i sudbina Mondea pod velikim znakom pitanja, i to ne samo zbog otklona kupaca od D segmenta, već i zbog porasta tržišnog učešća premijum proizvođača u toj kategoriji.

Ford će se u Evropi fokusirati na ponudu jedinstvenih, raspoznatljivih modela. Šef Forda za Evropu, Srednji istok i Afriku, Stiven Armstrong je izjavio: „Odlučno ćemo transformisati poslovni model u Evropi. Investiraćemo u vozila, usluge, segmente i tržišta koja mogu da podrže dugoročni rast.“

Kada “prevedemo” tu izjavu, to može da znači samo više krosovera sa plavim ovalom, uz model sa povišenim klirensom koji je inspirisan Mustangom, i koji bi koristio električnu energiju kao pogonsko gorivo.

Ne treba sumnjat da će Fiesta i Focus preživeti poslovni stres koji se u Fordu sprema, uz dodatak mališana rumunske proizvodnje, modela Ka+. Sudbine ne bi trebalo da se plaše ni vozila iz game lakih komerijalnih, čak bi paleta pikap kamioneta mogla da bude proširena, imajući u vidu saradnju sa Volkswagenom, o čemu očekujemo detalje već tokom sutrašnjeg dana.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments