1. Home
  2. Vesti
  3. Nova bruka – VW zamenio manipulativni softver suštinski istim takvim
Nova bruka – VW zamenio manipulativni softver suštinski istim takvim
1

Nova bruka – VW zamenio manipulativni softver suštinski istim takvim

2.54K
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon sprovođenja intervencije modifikacije softvera za upravljanje izduvnim gasovima, dizel vozila marke VW bi trebala da budu čista. Tokom decembra su iznete sumnje da je i “unapređeni” softver sadržao prevarni potencijal, a strahovanja od nove manipulacije, danas su potvrđena kao potpuno opravdana.

Volkswagen se dakle suočava se optužbama da je ponovo manipulisao desetinama hiljada vozila. Radi se automobilima u kojima su, navodno uklonjeni manipulativni uređaji putem modifikacije softvera, što je trebalo da omogući kontrolu štetnih emisija.

Sada je manipulativna funkcija pronađena i u modifikovanom softveru, prema informacijama koje prenosi poslovično odlično obavešteni nemački Spiegel.

Naime, softver sadrži algoritme koji nameću drugačiji rad sistema za upravljanje izduvnim gasovima nakon 1.120 sekundi, što je ekvivalent dužini trajanja emisionih testova. Regulatorna tela navode da ih proizvođač nije obavestio o tome, što je samo po sebi još jedan slučaj kršenja propisa.

Na ovaj način je pogođeno 30.000 dizel vozila opremljenih motorima zapremine 1,2 litra, koji su (lažno) deklarisani kao da ispunjavaju Euro 5 standarde.

Abnormalnosti kod skandalizovanog motora EA189

U decembru su te „abnormalnosti“ postale poznate. Prvo je o tome pisao nemački „Bild am Sonntag“, a u međuvremenu su pojedinosti postale dostupne. Vlasti smatraju da se ovde radi o nečem mnogo težem od pukih „abnormalnosti“.

VW je obavestio Spiegel da su „tokom sprovođenja postupka redovnih internih kontrola za dizel vozila tipa EA189 (1,2 litara zapremine), uočene abnormalnosti, koje su predmet daljih istraživanja.“

Nemački ministar Transporta Andreas Šejer je izjavio da je suočio prvog čoveka VW grupe Herberta Disa sa optužbama. Ministar je insistirao na momentalnom povlačenju svih pogođenih vozila, na šta je VW odgovorio kontadiktorno, navodeći da “je izneta sumnja neosnovana, s obzirom na to da uređaj takvim radom ispunjavao jedini funkciju, koja podrazumeva zaštitu motora”.

Istraga po ovim optužbama nije kompletirana još uvek.

AutoRepublika

(2540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
RAV 72

Jeste bruka, ali kako postici sve targete koji su postavljeni pred menadzerski tim FauVea?Ako zelis biti prvi na svetu po prodaji moras bolje lagati od najboljeg prevaranta!Sta da se radi, sistem to trazi…