1. Home
  2. Vesti
  3. Debitovao trkački model Hyundaija po imenu Ioniq 5 eN1
Debitovao trkački model Hyundaija po imenu Ioniq 5 eN1
3

Debitovao trkački model Hyundaija po imenu Ioniq 5 eN1

121
3
Podelite sa prijateljima:

Sredinom leta je debitovao snažni električni hečbek nazvan Hyundai Ioniq 5 N i na mnogim tržištima ga je već moguće pazariti. S druge strane, Hyundai je na nedavno održanom događaju u Južnoj Koreji kom je dodeljeno ime N Festival, i koji se održava u čast uspeha divizije N, najavio novi i zanimljiv proizvod na četiri točka. Ujedno, to vozilo je junak naše današnje priče. Pred nama je, doduše samo u formi crteža, trkački Ioniq 5 eN1. Iako ga još uvek nema u opipljivoj formi već je samo plod crtanja, već je poznato mnoštvo detalja s njim u vezi.

Dodatni slovo i brojka u indeksu zapravo skrivaju koliko je puno posla uloženo u ovu preradu. Posmatran sa spoljne strane, trkački Ioniq 5 može biti raspoznat po razrađenim karoserijskim dodacima koji uključuju i velike usisnike vazduha, masivan difuzor nazad i poveliki, da ne kažemo predimenzionirani spojler. Na felne su nakačene gume osamnaestice za stazu tipa slik i širine 280 milimetara. Prilagodljivo voošeanje s rigidnim homokinetičkim zglobovima je sniženo toliko da je klirens sveden na svega 70 milimetara. Kočni sistem uključuje kočne čeljusti koje su napred šestoklipne, dok su nazad četvoroklipne.

Komplet opreme koja je osobena za trke uključuje, od strane FIA-e homologovani kavez, pneumatsku dizalicu za brzo podizanje automobila tokom kratkih zaustavljanja u boksu i dodatnu zaštitu trakcione baterije. Plus, ugrađeni su specijalni osigurači koji odvajaju baterijsko pakovanje od sistema električnog ožičenja, za slučaj pregrevanja.

Jednako važan aspekt se tiče primetno smanjene težine automobila, jer su entuzijasti skretali pažnju proizvođaču da serijski Ioniq 5 N ima preveliku masu: 2.250 kilograma kada je u voznom stanju. Razvojni tim je naveo da je trkački eN1 odjednom izgubio na masi celih 250 kilograma!

Detalji dijetalnog programa nisu prezentovani, ali se lako može pretpostaviti odsustvo većine elemenata „civilnog“ komfora, zadnjeg sedišta i nekih unutrašnjih ukrasa. Ali, serijski hot heč će zadržati mogućnost simulacije rada transmisije i prebacivanja kroz šemu od osam stepena prenosa, a svaki trkački tim će dobiti jedinstveni sintetizovani „zvuk motora“. Inače, nema informacija o modifikacijama samih agregata. U drumskom električnom automobilu proizvode 650 KS i 770 Nm obrtnog momenta.

Električni sportista – brzanac Hyundai Ioniq 5 eN1 će biti prikazan u opipljivoj formi negde u februaru 2024. godine, dok bi prve trke na kojima će novajlija učestvovati, biti održane početkom maja naredne godine. Konstruktor iz Azije je naročito ponosan na okolnost koja otkriva da će ovo biti prvo automobilsko takmičenje u Južnoj Koreji u kom će učešća uzeti isključivo električna vozila.

AutoRepublika

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

Biće to najtiše automobilsko takmičenje 😃 inače, svaka čast za auto. Za šta god da se uhvate njima ide, prodali bi i svinju u Teheranu

Matija

Ponekada gledam trke Formule E – nisu uopste tihi, imaju zvuk kao veliki roj pcela, ni malo prijatan.

Kosta

Ne sumnjam da su brzi (brži), ali…ako bi mogla da se izvuče neka paralela sa muzikom, sus motori su klavir, a ovo su sintisajzeri. Stvarno imaju neki čudan zvuk kad prolaze pored, baš neprijatan. Pričam naravno o običnim el. vozilima.