1. Home
  2. Vesti
  3. Četvoročlana policijska stanica malene češke banje dobila neobičnog kolegu
Četvoročlana policijska stanica malene češke banje dobila neobičnog kolegu
3

Četvoročlana policijska stanica malene češke banje dobila neobičnog kolegu

4.49K
3
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući razumu i patriotizmu, češka flota policijskih automobila se, za razliku od naše, temelji na vozilima lokalne proizvodnje. To će reći da tamošnji momci u plavom, uostalom kao i naši, obično sede za upravljačem četovorotočkaša marke Škoda, mada se tu nađe i poneki automobil drugih znanih marki poput Hyundaija na primer. Da, i Hyundai se opet proizvedi u toj državi. Međutim, policijska uprava malog mesta Bohdaneč se izdvaja.

Još od ranije se pred zgradom mesne policije šepurio američki mišićavi automobil Dodge Charger, a novina je da je ovih dana, on dobio mlađeg batu.

Prema izjavi komandira lokalne policijske uprave Petra Mikulenka, novi Dodge Charger pogonjen čuvenim V8 Hemi motorom zapremine 5,7 litara i s pogonom na sva četiri ugla karoserije ulazi u policijsku službu atara Pardubice. Ovaj epitet „nov“ treba shvatiti uslovno jer je Charger u stvari skoro nov, a na kilometar satu stoji cifra od 8 hiljada. Kupljen je u Sjedinjenim Američkim Državama s minornim nedostatkom, ali je vlasnik ipak odlučio da ga otuđi, umesto da popravlja blago oštećeni blatobran.

Pomenuti V8 motor je karakterističan po tome što koristi tehnologiju deaktivacije (polovine) cilindara u svim situacijama u kojima elektronika proceni da vozač ne zahteva svu inače dostupnu konjicu. Zahvaljujući tom sistemu se potrošnja moćnog Chargera zadržava na nivou koji za trunku nadmašuje cifru od deset litara na sto prevaljenih kilometara. Posebno je zanimljivo to što je minijaturnoj floti policije Bohdaneča i Ford Kuga s četvorocilindarskim motorom koji, prema rečima šefa policije, troši čak 15 do 22 litara na 100 kilometara.

Glavni razlog kojim je opravdana kupovina neobičnog četvorotočkaša za evropsku policiju je pronađen u trajnosti. U pitanju nije običan, porodičan automobil, navodi šef policije. Projektovan vek upotrebe u lokalnoj policiji je dvanaest godina, i pomenuti stariji bata Charger je u službi do sada proveo baš toliko godina, u kom intervalu je jezdio oko 400 hiljada kilometara.

Češka javnost je svejedno blago uzburkana ovom nabavkom, a sve zahvaljujući prehodniku Mikulenka, Pavela Rehora, koji je obrukao policiju, stalnim prekoračenjem ovlašćenja. Pride, javno mnenje se, s pravom pita, „koji će đavo“ mišićavi automobil policijskoj stanici malog banjskog grada.

Nema verodostojnog odgovora na to pitanje za sada. Prema onome što zbori Mikulenka, obim posla s kojim se suočava stanica u Bohdaneču nije ništa manji niti manje važan od onog koji stoji pred policajcima u ostalim delovima Češke Republike.

Zato oprema pridošlice u policijsku službu obuhvata i zaštitno staklo između prednjeg i zadnjeg dela kabine, zahvaljujući čemu će biti omogućen i prevoz siledžija koje bi da nasrću na službenike na prednjem sedištu. Treba ovde reći i da malena policijska stanica broji svega četiri momka u plavom, a da su patrole obično sačinjene od samo jedne, a veoma retko i dve osobe u uniformi.

Na kraju da kažemo da ni dvanaest godina stari Charger nije prvi Amer u floti policije Bohdaneča. Ranije su još koristili šestocilindarski Dodge Intrepid, a i jedan primerak modela Chrysler Saratoga još pre toga.

AutoRepublika

(4494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ovo je pravi kuriozitet. Baš me zanima koji je najneobičniji auto koji naša policija poseduje. Ali kod nas sada i nema neki izbor za policijski auto, sem 500L-a, koji je nažalost jedini auto koji se ovde proizvodi. Ali, slažem se da su od FCA Srbije trebali da kupe automobile. Tipo bi recimo bio dobar.

Yankee

Malo koji moderni auto me odusevljava, ali Charger sa V8 je definitivno na listi.

Don

Nemaju Škode? Pa kak’a je to picija?😂😂😛🍻