1. Home
  2. Vesti
  3. BMW se oprašta od V12 motora
BMW se oprašta od V12 motora
0

BMW se oprašta od V12 motora

1.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Bavarci će ove godine ispratiti na počinak čuveni V12 agregat. 

Nova emisiona pravila teraju sa scene veći broj pogonskih jedinica. Takav je slučaj i sa BMW-ovim V12 motorom. On će nestati iz ponude u toku ove godine, ali je nemačka marka pripremila poslednju ediciju.

Reč je o ograničenoj ediciji od 12 primeraka Serije 7 koji će biti namenjeni isključivo američkom tržištu. Njihova cena iznosiće 200.000 dolara, i dolaziće sa svim što „sedmica“ uopšte može da ponudi. No, da bi neko postao vlasnik ovakvog vozila moraće da ispuni određene uslove. Tako će BMW zahtevati da kupci ove specijalne serije već imaju ili su posedovali Seriju 7.

Proizvodnja bi trebalo da startuje u junu, a vozila će stići u nove domove već narednog meseca. Sam opstanak Serije 7 možda potraje još koji mesec, jer je u planu nova generacija. Naredna „sedmica“ neće se odreći V12 agregata, ali zbog strože regulative, za njega nema mesta u portfoliju budućeg modela.

Na taj način BMW će se zauvek oprostiti od ovog čuvenog bloka. U gami brenda iz Minhena prvi put se pojavio daleke 1987. godine, reč je o atmosferskom motoru radne zapremine 5 litara.

V12 agregat pod oznakom S70 doneo je veliku slavu BMW-u. Osim što su Bavarci sa ovim motorom uspeli da odnesu pobedu na čuvenom Le Manu 1999. godine, našao je upotrebu i u drugim modelima van ove kuće. Tako se proslavio kod legendarnog McLarena F1.

No, iako se BMW ove godine oprašta od V12 motora, ne znači da će i ostali delovi BMW grupacije učiniti isto. Ovo se odnosi na Rolls-Royce koji će nastaviti da koristi tu pogonsku jedinicu sve do 2030. godine.

AutoRepublika 

(1338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments